facebooktwitterpinterest

MerkezEfendi Cami Ve Türbesi adresi, iletişim bilgileri

MerkezEfendi Cami Ve Türbesi

Hakkında

Merkez Efendi Hazretleri "kuddise sirruh" türbe-î şerifi

Hikayemiz

(ö. 959/1552) Halvetî-Sünbülî şeyhi, âlim.

Muhtemelen 868 (1463-64) yılında Denizli’nin Sarı Mahmudlu köyünde (bugün Buldan kazasına bağlı Akçaköy) dünyaya geldi. Bazı kaynaklarda Uşak veya Manisa’da doğduğunun belirtilmesi (Yûsuf b. Ya‘kūb, s. 46; Hüseyin Vassâf, III, 268) adı geçen köyün bu şehirlerin sınırlarına yakınlığı sebebiyle olmalıdır. Asıl adı Mûsâ, künyesi Ebü’t-Takī, lakabı Merkez Muslihuddin’dir. Merkez Efendi veya Merkez Halîfe diye tanınır.

Babasının adı Mustafa, dedesinin adı Kılıç Bey’dir. Taşköprizâde, muhtemelen babasıyla karıştırdığı için adını Muslihuddin Mustafa şeklinde kaydetmiştir. Soyundan gelen Nurullah Kılıç’ın derlediği, babadan oğula intikal eden kaynakları değerlendiren M. Asım Çalıkoğlu, Merkez Efendi’nin ilk eğitimini memleketinde aldıktan sonra 883’te (1478) Bursa’ya giderek on beş yıl süren bir tahsilin ardından icâzet alıp 898’de (1493) İstanbul’a gittiğini söyler (Sünbül Efendi ve Merkez Efendi’nin Resimli Hayatı ve Hüviyetleri, s. 32).

Kaynaklar onun hocasının kimliği konusunda ihtilâf etmiştir. Taşköprizâde, Hızır Bey’in oğlu Ahmed Paşa’dan okuduğunu söylerken (eş-Şeķāǿiķ, s. 541) Halvetî-Sünbülî şeyhlerinden Yûsuf b. Ya‘kūb onun Veliyyüddin oğlu Ahmed Paşa’ya Bursa’da, Hulvî de İstanbul’da dânişmend olduğunu belirtmektedir (Menâkıb-ı Şerîf, s. 47; Lemezât-ı Hulviyye, vr. 220a).

Merkez Efendi’nin Bursa’da bulunduğu tarihlerde Veliyyüddin oğlu Ahmed Paşa’nın bu şehirde müderris değil sancak beyi olarak görev yaptığı, Merkez Efendi İstanbul’a gittiğinde ise adı geçenin İstanbul’da olmadığı bilindiğine göre (DİA, II, 111) Taşköprizâde’nin verdiği bilgi daha doğrudur.

Adres: Merkezefendi Mahallesi, Merkezefendi Cad. No:4, 34015 Zeytinburnu, İstanbul


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 09:00 - 17:00
Salı: 09:00 - 17:00
Çarşamba: 09:00 - 17:00
Perşembe: 09:00 - 17:00
Cuma: 09:00 - 17:00
Cumartesi: 09:00 - 17:00
Pazar: 09:00 - 17:00

MerkezEfendi Cami Ve Türbesi'nin yakınındaki benzeri yerler
İhramcızâde İlim Yayma İhramcızâde İlim Yayma 3 km Rabbim ehli sünnet müdafisi kerem hocamızdan ebeden razı olsun bizleri cennetinde efe...
Geylani  vakıf Geylani vakıf 4 km Her perşembe yatsı namazı sonrası sohbet ve zikrullah ile gönüller huzur dolacak meka...
Geylani Vakfı Geylani Vakfı 4 km Maneviyatı yoğun bir külliye tavsiyemdir İstanbul'a yolu düşen mutlaka gitsin..
Yorumlar
1514’de İstanbul‘da yaptırılan Merkez Efendi Camii’nin yanında Kanuni Sultan Süleyman Han’ın talimatı ile yaptırılan bir tekke de bulunur. İkinci Mahmut döneminde yenilenen cami ve tekkenin halen ilk orijinal halini koruduğu ve bu nedenle de İstanbul’un en önemli tarihi eserleri arasında yer aldığı söylenir. Caminin avlusunda Merkez Efendi’nin türbesi yer alır. Merkez Efendi, Osmanlı dönemi alim ve bilginlerinden biri olup, meşhur mesir macununun mucidi olarak tarih kitaplarında yer alır. Osmanlı döneminde şifa sunan bitkiler üzerine risaleler yazan Merkez Efendi, tababet ilmine vakıf bir hekimdi. Merkez Efendi kimdir? Merkez Efendi camisinin yanında yer alan türbesinin birçok kez Sultan Süleyman tarafından ziyaret edildiği ve sevenlerinin Merkez Efendi’nin izinden giderek yürüttükleri sohbet halkaları halen devam ede gelir. Türbenin yanında yer alan çilehane ise, Merkez Efendi’nin itikafa girdiği ve dünyadan el ayak çekmek için kullandığı bölümdür. Merkez Efendi olarak anılan zatın asıl ismi ise, Mustafa bin Kılıç’tır. İstanbul ve Edirne’de İslami ilimleri öğrenen Merkez Efendi, Veliyüddin Medresesi’nde döneminde önde gelen hekimleri Hızırbeyzade gibi isimlerden de tıp ilimlerini tahsil ederek, kendisini bu alana vakfetmiştir. Merkez Efendi Camii Mevlevi tarikatına bağlı bulunan Merkez Efendi, şeyhi Sümbül Sinan’ın vefatından sonra şeyhlik postunu giyerek, tarikatın ilerleyişinde önemli vazifeler üstlenir. Kendisi ile ilgili en çok anlatılan kıssalar arasında ise şu yer alır: Bir gün Topkapı taraflarında gezinirken, yer altından gelen su sesine kulak verir ve toprağın kazınması talimatını verir. Havuz dolu bir suyla karşılaşan Merkez Efendi, suyun bulunduğu noktaya cami ve hamam yapılması için servetini harcar. Bu cami ve hamam için Lütfi Paşa’nın eşi vakıflar kurdurur ve cami ile hamamın ihtiyaçlarının vakıf aracılığı ile karşılanmasını sağlar. Caminin yanında bulunan kuyu halen korunur ve bazı ziyaretçiler dilek tutarak kuyuya para atar. Ancak bunun herhangi bir faydası söz konusu değildir.
Topkapı Zeytinburnu civarlarında bulunan camii/türbe. Huzur verici ve sakin bir yer. Namaz kılma ve abdest alma temiz yerleri var. Fakat son zamanlarda insanlar yeşil alanlarda oturmaya piknik yapmaya ki piknik yapmak yasak diye biliyorum başlamış. Eski sakinliği yok maalesef.
Maneviyatı anlatılmaz derece de çok olan konum itibariyle mükemmel bir lokasyon da bulunan merkez efendi mutlaka uğranılıp ziyaret edilmesi gereken bir yer etrafında bulunan 1453 panorama , millet kıraathanesi ve merkez efendi parkı ile de vakit geçirebileceğiniz bir yer vaktiniz yoksa bile mutlaka vakit ayırın ve bir kez olsa da mutlaka uğrayın pişman olmazsınız
Geçenlerde cenaze için gittiğim, aynı isimli Mezarlığa sahip çok güzel küçük bir camii. Lâkin, etrafı tamamen para avcısı mekânlar tarafından kuşatılmış. Bir mekânda yenileme yapılmışsa eğer, hemen akbabalar etrafına üşüşüyor. Ne huzur kalıyor orada ne de rahatlık. Sözde omanlıca isime sahip vakıfımsı bir iki firma! sözde tarihi! lokantalar. Camiiye girmek için o alandan geçtik, sanırım mecburen! oradan geçiliyor. Turizm ayağına güzelim bölgede müthiş kalitesiz ortam yaratılmış. Mezarlık içleri, kenarları artık maalesef turizm firmalarının açtığı kafe, lokanta, nargile, ebru/hat/ney kursları vs gibi mekânlar ile doluyor maalesef. Arz talep meselesi gerçi...
Manevi huzurun merkezi diyebilirim. İçine hapsolduğumuz dünya telaşından kopup varacağımız yerin kıymetini anlatan şaheser
Tarihi binbesyuzlere dayanan Tarihi küçük bir camidir.fakat daha sonra namaz kılma alanına zeytinburnu belediyesi tarafından avlusu ile birlikte ahsapli büyük bir alan dahil edildi.içinde merkezefendi hazretlerinin türbesi yer almakta.yaninda güzel büyük bir kütüphane var.ve birde ney dinletisinin olduğu çay içilen bir namedar bulunmakta.topkapiya çok yakın.
Çok güzel bir mekan insana huzur veriyor dinlenmek ve piknik için tam bir aile yeri
Merkez Efendi Camii; İstanbul Surdışı Topkapı ile Mevlana kapı arasında bulunan Onuncu yıl caddesine cepheli olan Merkez Efendi Mezarlığının sonunda 1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in kızı Şah Sultan tarafından Şeyh Merkez Efendi için inşa ettirilmiştir.Cami ve çevresi şöyle yapılanmıştır: Cami karşısında türbe, çilehane, mezarlıklar, Abdülbaki Paşa Darülkurrası, Hamam bulunmaktadır. Çocukluğumun geçtiği bu bölge son yıllarda kültür adası haline gelmiştir. Yapılan onarım ve düzenlemeler ile ziyaret ve cazibe merkezidir.
tarih için de maneviyat, çevresi ticari merkezlerden arındırılması gerek
Adı gibi insanı kendine çeken bir yapı merkez efendi hz lerinin türbesinin de içinde bulunduğu manevi bir yer
Bu İçeriğe Yorum Yap