facebooktwitterpinterest

Uşak Kent Tarihi Müzesi adresi, iletişim bilgileri

Hakkında

Uşak Belediyesi Kent Tarihi Müzesi facebook sayfasıdır.

Hikayemiz

MÜZE HAKKINDA: Uşak’ın kronolojik tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri,folklorik değerleri,benzersiz Uşak tarhanası, belgeler,canlandırmalar,görsel sunumlar ve maketlerle anlatılmıştır.Toplamda 1625 m2 alan üzerine kurulu 992 m2 kapalı alana sahiptir.

ANA BİNA

ELEKTRİK VE AYDINLATMA TARİHİ

Ana binaya girdikten sonra sol tarafta elektriğe ayrılan bir bölümdür. Bu bölümde 1940 yılına ait bir jeneratör, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan gaz lambaları,1954-1964 yılına ait elektrik kesicileri orijinalleri bozulmadan yerinde sergilenmektedir.

MAKETLER

Girişte solda İsmet Paşa Caddesi’nin düzenlenmesi için açılan yarışmada birinci olan ve uygulaması devam eden projenin 1/500 ölçeğinde maketi, Girişte karşıda Ulu cami maketi bulunmaktadır. Ulu caminin avlusunda bulunan çeşmeye ait olduğu düşünülen kitabeye göre; Germiyanbeyi Süleyman Şahoğlu Yakup Bey tarafından 1419 tarihinde yaptırılmıştır. Ulu cami maketinin hemen yanında 1897 yılında hizmete açılan Uşak Gar ve tarihi bir Su kemeri olan Clandras Köprüsü’nün maketleri sergilenmektedir.

ATATÜRK BÜSTÜ

Girişte sağda, dünyaca ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1929 yılında yapılan ve 1970’e kadar Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan bronz Atatürk Büstü sergilenmektedir.

AGRANDİZÖR

Girişte bölümünde karşıda bulunan agrandizör (fotoğraf negatiflerindeki görüntülerin istenen büyüklükte ışığa duyarlı kâğıda aktarılmasına yarayan cihaz) Uşak’ın ilk amatör fotoğrafçılarından olan Hüsnü ERSOY’a ait’tir ve Hüsnü ERSOY’ un çektiği fotoğraflarla birlikte sergilenmektedir.

EĞİTİM BÖLÜMÜ

Atatürk büstünün arkasındaki sınıf canlandırmasında, iki adet silikondan yapılmış öğrenci heykeli, eski eğitim fotoğrafları ve eğitime ait nesneler sergilenmektedir.

KRONOLOJİ BÖLÜMÜ

Eğitim Bölümü’nün karşısında yer alan Kronoloji Bölümünde Uşak, Kalkolitik Çağdan(M.Ö.4000)günümüze kadar geçen zaman dilimi içerisinde anlatılmaktadır. Vitrinler içersinde Milli Mücadele döneminde kullanılan silahlar, telgraf kulaklıkları, tüfekler ve çeşitli araç-gereçler ve İlimizin simgesi haline gelmiş olan "Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık”fotoğrafının orijinali ve aynı yıl çekilmiş "Cümhuriyeti Biz Böyle Kazandık” pankartının yer aldığı iki orijinal fotoğraf daha sergilenmektedir.

HALI BÖLÜMÜ

Halı Bölümü’nde bir adet halı tezgahı 15.,16.,17., ve 18. Yüzyıllarda Avrupalı ünlü ressamların yaptığı ve temasında Uşak Halısı’nın görüldüğü resimlerin reprodüksiyonları,halı dokumada kullanılan araç-gereçler,tarifname örnekleri ve Uşak Halısı’nın anlatıldığı görseller sergilenmektedir.

BELGELİK

Kronoloji bölümünün arka tarafında yer alan 11 adet niş ve 44 adet çekmecede Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden temin edilen ve günümüz diline çevirisi yapılan 44 adet Osmanlıca belge ve Türkçe çevirisi sergilenmektedir.

ŞEKER FABRİKASI BÖLÜMÜ

Asma katın altında yer alan Şeker Farikası Bölümü’nde ülkemizde üretilen ilk şeker, Uşak’ın ilk sinema makinası, Şeker Fabrikası’nın kurucusu Nuri Şeker’in kalpağı ve kasketleri ile Uşak Nuri Şeker Şeker Fabrikası’nın eski fotoğrafları sergilenmektedir.

KÖK BOYA BÖLÜMÜ

Asma katın altında Şeker Fabrikası Bölümü yanında kök boya üretiminde kullanılan bitkiler sergilenmekte ve Uşak’ta kökboyacılığın geçmişi anlatılmaktadır.

DERİCİLİK BÖLÜMÜ

Asma katın altında Dericilik Bölümü’nde dericilik anlatılmakta ve yaklaşık yüzyıllık deri ayakkabı ve çanta dikiş makinesi ile deriden yapılmış nesneler sergilenmektedir.

DOKUMACILIK BÖLÜMÜ

Asma katın altında yer alan bu bölümde Yılancıoğlu Şayak Fabrikası’nda kullanılan kumaş kataloğu, kömürlü ütüler ve yaklaşık yüzyıllık dikiş makinesi sergilenmektedir.

GÜNLÜK YAŞAM NESNE BÖLÜMÜ

Asma katın altında yer alan bu bölümde şahıslara ait oyuncak, mühür ehliyet, evlenme cüzdanı, para vb.nesneler sergilenmektedir.

ANA BİNA ASMA KAT

Asma kat bütünüyle Uşak etnografyasına ayrılmıştır.Asma katta ilk olarak Türkiye’nin ilk yerel televizyonu olan UKTAD TV’nin ekipmanları yer almaktadır.Sonrasında dört adet vitrin içinde yöresel kadın kıyafetleri,kıyafetlerin hemen yanında üç adet televizyon da Uşak kültürüne ait İslamoğlu Kültür Evi ve Yaren Geleneği,Dokurevi ve Uşak Halısı,son olarakta kaybolan mesleklerin anlatıldığı üç adet prodüksiyon bulunmaktadır.Televizyonların yan tarafındaki bir ölümde Çeyiz Bölümü ve 10 adet silikon heykelin yer aldığı geleneksel Uşak düğünlerini anlatan "düğün canlandırması” yer almaktadır.

Adres: İslice, Fabrikalar Cd. No:13, 64400 Uşak Merkez/Uşak, Türkiye
Telefon: (0276) 224 3247
moc.liamg@isezumihirattnekkasu



ilgili aramalar: Uşak Kent Tarihi Müzesi, Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak Müzesi, Uşak Kent Tarihi Müzesi giriş Ücreti, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Uşak, uşak'ta gezilecek yerler, Uşak Halı Kilim Müzesi
Uşak Kent Tarihi Müzesi'nin yakınındaki benzeri yerler
Uşak Arkeoloji Müzesi Uşak Arkeoloji Müzesi 563 metre Giris125 tl tutu 10 kisiydik ama muzeden manken kari caldim sikiyom hergun :/
Uşak Halı Kilim Müzesi Uşak Halı Kilim Müzesi 814 metre "Zaman değerli olanı saklar, ilmek ilmek anılar Uşak Halısı'nda yaşar." yazıyor müzen...
Yorumlar
Gezdiğim kent tarihi müzeleri içerisinde en güzellerinden birisi. Uşak iline ait herşey düzen içerisinde çok güzel biçimde sergileniyor. Hediyelik eşya dükkanı var içerisinde. Kapı önünde müze ziyaretçileri için ayrılan otopark alanı var ancak yetersiz. Güvenlik ve calısanlar cok kibardı. Ziyaret ücretsiz. Cıkarken uşak ili tanıtım broşürlerinizi almayı unutmayın.
Uşak eski belediye başkanının organize ettiği güzel bir mekan olmuş. Eserleri bağışlayanların isimleri üzerine yazılmış. Tertemiz bir ortam üstelik ziyaret ücretsiz.
Muhakkak gidilmesi ve görülmesi gereken bir müze. Samimi ortamı, tarihi eserleri ile muazzam bir yer. Ücretsiz olan bu müzede emeği olan herkese ve müzede görev yapan tüm çalışanlara teşekkürlerimi sunarım.Ziyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Küçük ama çok güzel bir müze. Düzenlemesi özenli, gezilmesi kolay. Özellikle güvenlik olarak çalışan Beyefendi müzeye hakim, her türlü sorunuza cevap verebilecek kadar bilgili. Sadece hediyelik eşya kısmı biraz daha geliştirilebilir. Müze ücretsizZiyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Uşak kent tarihi için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bi yer. Çalışan arkadaşlar çok ilgililer ve müze sergi alanı gerçekten insanı etkiliyor
Uşak'ın kent olarak gelişimindeki önemli kilometre taşlarını görebilirsiniz.Ziyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Tek kelime ile harika bir müze.Hazırlayan, toparlayıp bizlere sunan emeği geçenlere çok teşekkür ederiz.Eski TEK binasının düzenlenmesi ile oluşturulan müze Uşak ile ilgili bir sürü ilkleri bize bildiriyor.İlk Şeker fabrikasını kuran Nuri Şekerin bölümü,ilk jeneratör ve elektrik santralinin bulunduğu bölümler,uşak halılarının olduğu bölüm,kent yaşamına ilişkin eşya ve kullanılmış gysilerin sergilendiği harikamüze...Mutlaka gidip görmelisiniz
Orta büyüklükte bir müze. Giriş ücretsiz. Görmenizi tavsiye ederim.
Çok güzel bir müze. Ücretsiz olması çok iyi güvenlik de yardımcı oldu. Çok büyük değil ama eski yaşamı anlamak için ideal bir yer.Ziyaret zamanıHafta sonuBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Uşak hakkında muazzam bilgi edindiğimiz bir Müze. Tabiik bazı bilgiler bizi üzdüde. Meğer Uşak ne kadar önemli bir Halı üretim yeriymiş.Ziyaret zamanıHafta sonuBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Bu İçeriğe Yorum Yap