facebooktwitterpinterest

Uğur Enerji adresi, iletişim bilgileri

Uğur Enerji

Hakkında

Güneşten Elektrik Üretilmesi üzerine Bilgiler, Haberler ve Ürün Tanıtımları Yapılacaktır.

Hikayemiz

Güneşten Nasıl Elektrik Üretilir?

Silikon gibi bazı materyaller güneş enerjisini direkt olarak elektrik enerjisine çevirmek gibi bir özelliğe sahiptir. Buna fotovoltaik etkisi denir. Bu konsept solar panel yapımında kullanılarak bazı binaların elektrik üretmesini mümkün hale getirmiştir.
19. yüzyıl da keşfedilen fotovoltaik etkisi, yarı iletken olarak adlandırılan bazı materyallerin güneş ışığını direkt olarak elektriğe çevirebilmesidir. Günümüzde değişik teknolojiler bu efekti yerel olarak optimize ederek solar kollektörler yardımıyla elektrik üretebilirler. Bu güneş gücü elektriği şebekeden bağlantısı olmayan ya da şebekeyi besleyecek şekilde yerel olarak üretilebilir.
Fotovoltaik Etkisi
Klasik fotovoltaik hücreleri genellikle silikondan(yarıiletken malzeme) yapılan elektronik bileşenlerdir. Bu malzeme fotonları(güneş ışınlarının bileşenleri) soğurarak, onların enerjisini elektrik moleküllere(elektron) çevirir. Bu moleküller hücrelerin ön ve arka kısımlarında toplanır.
Burada yaratılan gerilim bir elektrik akımı yaratır. Modüllere ve panellere monte edilmiş hücreler, yeterince yüksek gerilim elde etmek için kendi aralarında da seriler halinde birbirine bağlıdır.
Fotonlar yarı iletken materyalin yüzeyine ulaştığında, enerjilerini elektronlara transfer ederler. Sonradan gelenler hareket halindedir ve böylece güç yaratılmış olur. Elde edilen akım, alınan ışık miktarıyla doğru orantılıdır. Doğru akım daha sonra şebekeyi beslemek üzere inverterlar yardımıyla alternatif akıma çevrilir.
Solar Panel Verimliliği
Güneş panellerinin üretkenliği temelde 3 faktöre bağlıdır:
- Bölgenizdeki günışığı miktarı
- Maske etkisi (çatıdaki gölgeler)
- Çatı açısı ve yönü
Şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemi
Entegre olmuş fotovoltaik sistemleri guneşin radyasyonundan doğru akım üretirler.
Inverter doğru akımı alternatif akıma çevirir. Öncesinde ve sonrasında inverter bir anahtar tarafından korumalıdır. Değiştirici!
Akıllı sayaç, paneller tarafından üretilmiş kullanılmayan yeşil enerjiyi dağıtım şirketine geri satmak için güneşten üretilen enerjinin kaydını tutar.
Evin elektrik tüketimi dağıtım şirketi tarafından elektrik sayacı aracılığıyla bildirilir.
Neredeyse bütün kurulu güneş enerjisi sistemleri şebekelere bağlıdır. Güneş enerjisinden üretilen elektrikle şebekeyi besleyerek, enerji karmasındaki yenilenebilir enerji miktarını da arttırmış olurlar. Avrupa standartlarında bizim kendimize belirlediğimiz hedef bu miktarın 2020 yılında %20 olmasıdır.
Bu çözüm bize elektrik depolarken oluşacak dalgalanmalardan da korunmamıza yardımcı olacaktır. Yinede güneş enerjisi kurulum ücretleri yüksek olduğundan Avrupalı devletler geri alımlarda bazı destekler uygulamaktadırlar. Ülkemizde de bu uygulamalar yürürlüğe girmiştir ve güneş yatırımı çekici hale gelmiştir.
Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumu
Bazı bölgeler şebekeye bağlanamamaktadır çünkü teknik olarak şebekeyi uzatmak çok karışıktır (dağlar, vs.) ya da böyle bir bağlantının maliyeti çok fazladır. Yinede, bu tarz bölgeler güneş enerjisinin faydalarından aküler yardımıyla yararlanabilirler.



Yararları Nelerdir?
Ekonomik Faydalar:
• Düşük elektrik faturaları
• Devlet teşvikleri ile desteklenen uygulanabilir, düşük riskli yatırımlar
• Sermayenin sadece küçük bir kısmı ile santrali kurmak mümkün çünkü devlet tarafından verilen teminat sayesinde kredi almak çok daha basit
• Orta ve uzun vadede, sondaj ve transport maliyetleri ile beraber fosil yakıtların fiyatlarının artması, artan jeo-politik istikrarsızlıklar ve küresel düzeyde elektrik talebinin durmadan artması ile solar sistemler gibi alternatif üretim yöntemlerinin önemi artmaktadır. Çünkü solar sistemler, elektrik tüketiminiz için sürdürülebilir ekonomik çözümler sunar; maliyetleriniz azalır veya bazı durumlarda tamamen ortadan kalkar.
• Bir solar tesis, modern teknolojik altyapısı olan, modüler, güvenilir ve çok az bakım gerektiren, kendi kendine yeten bir yapıdır.
Görünüm Açısından Faydaları:
• Çevre dostu görünümü ile şık bir katkıda bulunur.
• Tesis ve bina entegre bir şekilde şık bir görünüme sahiptir.
Çevresel Faydalar
• Kullanımı bedava olan bu yenilenebilir enerji kaynağı, her yerde ve sonsuzdur. Güneş, bir şirketi eko-sürdürülebilir yapmaktadır.
• Her zaman, karbondioksit (CO2) emisyonunu ve sera etkisini arttıran diğer kirlilikleri azaltarak çevre kirliliğine engel olur. Ayrıca gürültü kirliliği yapmaz.
• Bir solar tesis, kullanılması kolay olmayan, atıl alanların, boşlukların (çatılar veya cepheler, eski taş ocakları vs.) enerji üretimine katılmasını sağlar.
Teknolojik Faydalar:
• Bu tesislerin ömrü 30-40 yıl arasında değişir ve mekanik hareketli parçalara sahip olmadıkları için bakım masrafları düşüktür.
• Tesisler, gerektiği zaman arttırılabilen veya azaltılabilen, modüler bir mimariye sahiptirler.
• Tesis, düzenli bir bütün halindedir ve tüketim noktasına yakın alanlara konumlandırılır.
• Orta-uzun mesafede bulunan büyük geleneksel elektrik üretim tesislerinden şebekeye elektrik aktarımı sırasında kayıplar olmaktadır; solar tesisler aynı tüketim alanına inşa edildikleri için taşıma sırasında yaşanan elektrik kayıpları daha azdır. (üretilen güç miktarı için yaklaşık %10 15).
• Bir modülün geri ödeme süresi sürekli düşmektedir.
• Bir modül kendi üretimi için harcanan enerjiden 6 ve 18 kat daha fazla enerji üretimi sağlamaktadır.
• Sadece 1 yılda bir modül neden olduğu maliyeti karşılar ve 20 yıldan daha uzun ömrü boyunca sıfır maliyetle sürekli olarak enerji üretir.
• PV santralleri işletim artıkları üretmezler ve kullanım ömürleri sona erdiğinde iyileştirme yapılarak yeniden kullanılabilirler. Bir modülün yapımı sırasında kullanılan materyaller yeniden kullanılabilir ve modüller geri dönüşümlüdür. Geri dönüşüm, çevre için oldukça faydalıdır. Modül üretiminde kullanılan, geri kazanılan bu maddelerin üretimlerine fazladan enerji harcanmamasından dolayı enerji tasarrufu sağlamaktadır.
• PV tesisi ile birlikte enerji tasarrufu sağlayan diğer mekanizmalar sayesinde etkili bir merkezi ısıtma, klima ve sıcak su eldesi mümkündür.
Jeopolitik Faydalar:
• Karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltarak, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne ilişkin hedeflerini yerine getirmesinde rol oynamaktadır.
• Atıl, kullanılmayan alanlara PV santralleri kurulabilir ve elektrik üretilir.v • Solar tesislerin kurulumu ile beraber Türkiye’nin yabancı kaynaklara olan bağımlılığı azalacaktır, ülkenin kredi dengesi, uluslar arası politikasının olumlu sonuçları ve kaynakların güvenilirliği artacaktır. (Türkiye yüzölçümünün %0.1’ine solar sistemler kurulduğu takdirde tüm ülkenin enerji ihtiyacı karşılanabilir.)


Sistemler
Dünyada en popüler fotovoltaik elektrik üretimi uygulaması binaların çatılarındaki ve cephelerindeki PV panellerden elde edilen gücün elektrik şebekesine aktarılmasıdır. Bu uygulamada fotovoltaik elektrik üretim sistemi adeta bir mini elektrik santrali gibi çalışır. Fotovoltaik panellerden üretilen elektrik ayrı bir sayaç üzerinden ayrı bir tarifeden şebekeye satılır.
Bu uygulamaya şebeke bağlantılı fotovoltaik elektrik üretim sistemi uygulaması adı verilmektedir. Her ne kadar bazı ada sistemlerinde de şebeke bağlantısı mevcut olsa da, bu bağlantı şebekeden alınan güç ile akülerin şarj edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Burada bahsedilen şebeke bağlantılı sistem, ada sisteminden farklı olarak fotovoltaik gücü şebekeye aktarmakta ve şebeke bağlantısı terimi, şebekeye doğru bir güç akısı olduğu anlatmak için kullanılmaktadır.
Bu şekilde dağılmış yapıda mini güneş elektriği santralleri kurmanın ana avantajları, elektriğin tüketildiği yere yakın olarak üretilmesi sonucunda enerji iletim kayıplarının azalması ve özellikle güneşli bölgelerde iklimlendirme cihazlarının yol açtığı tepe güç ihtiyacını telafi etmesidir. Son yıllarda petrol fiyatlarındaki artış ve yaşanan küresel ısınma, ülkeleri bu sorunlara çözümler üretme yolunda yeni çareler aramaya itmiştir. Bu çözümler arasında, yenilenebilir enerjilere doğru bir yönelim artısı öne çıkmaktadır.
Yenilenebilir enerjilerin ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması yüzünden, bu sistemlerin yaygınlaştırılması için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemlerinin dünya pazarının %85’i oranında yaygınlaşmasının temel nedeni bazı gelişmiş ülkelerde uygulanan yüksek fiyatlı güneş elektriği satın alma tarifeleri ve satın alma garantileridir.

Adres: 4 eylül caddesi no:3, 43500 Simav


Uğur Enerji'nin yakınındaki benzeri yerler
Yeğinoğlu İş Elbiseleri - iş güvenliği malzemeleri- reklam ve promosyon Yeğinoğlu İş Elbiseleri - iş güvenliği malze... 153 metre İş elbiseleri İş güvenliği malzemeleri reklam ve promosyon dalında üretim toptan ve ...
Yorumlar
Güleryüzlü hizmet, güleryüzlü personel, fiyatlar çok uygun.
Bu İçeriğe Yorum Yap