facebooktwitterpinterest

TMMOB - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği adresi, iletişim bilgileri

TMMOB - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Hakkında

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur

Hikayemiz

KURULUŞ VE AMAÇ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 2015 Aralık itibari ile oda sayısı 24, üye sayısı ise 488.789'dür.

TMMOB çalışmalarını 24 Oda, bu Odalara bağlı 213 şube ve 50 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile sürdürmektedir. TMMOB‘ye bağlı odalara 91 kadar mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden mezun olan mühendis, mimar ve şehir plancıları üyedir.

TMMOB Yasası‘nda Birliğin amaçları şöyle sıralanmıştır.

Günün gerek ve koşullarına ve mevcut olanaklara göre, yasa ve tüzük hükümleri içinde kalmak üzere, mühendis ve mimarları meslek kollarına ayırmak, meslek ve çalışma konuları aynı ya da birbirine yakın bulunan mühendis ve mimarlık grubu için Odalar kurmak.
Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak.
Meslek ve çıkarları ile ilgili işlerde, resmi makamlar ve öteki kuruluşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, bilimsel şartnameler, tip sözleşmeler ve bunlar gibi bütün bilimsel evrakı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi, ya da yeniden konulması yolunda önerilerde bulunmak.
TMMOB, Odalarının kendi eşdeğeri kuruluşlarla kurdukları ilişkilerine paralel olarak Dünya Mühendislik Birlikleri Federasyonu‘nun (WFEO) üyesidir.

TMMOB, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri ve mimarları temsil etmek, onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmak; bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek ve bunların gereği olarak en genel anlamda bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayışla ve etkinleştirerek sürdürmek kararlılığındadır.

TMMOB‘nin Kuruluşuna Kadar Örgütlenmeler

Avrupa‘da ve ABD‘de 19. yüzyılın ortalarında başlayan mühendis ve mimar örgütlenmesi, ülkemizde 2. Meşrutiyetle birlikte başlamıştır.

1908‘de İstanbul‘da çok sayıda sivil örgütün kurulduğu bilinmektedir. Bunlardan birisi de Osmanlı Mühendis ve Mimar Cemiyetidir. Cemiyet 1912 yılında etkinliklerini askıya almış ve 1919‘da yeniden çalışmalarına başlamış ve varlığını 1922 yılına kadar sürdürmüştür.

Cumhuriyetten sonra ilk örgütlenmeler Mayıs 1926 yılında kurulan ve merkezleri Ankara‘da bulunan Türk Mühendisler Birliği ve Türk Yüksek Mühendisler Birliği adı altında gerçekleşmiştir.

Birliklerin amaçları arasında "memleketin ilerlemesine ve milli iktisadın inkişafına ve kuvvetlenmesine hizmet emeli ile mesleğin yükselmesine çalışmak", "meslek haklarını ve azanın ihtiyaç ve menfaatlerini temin ve himayeye, mühendisler arasında tanışma ve tesanütün artmasına hizmet etmek", "başka memleketlerden mühendis getirilmesine ihtiyaç kalmayacak derecede meslektaşların yetiştirilmesi için gençliğin mesleğe karşı rağbetini artırmaya; sermaye getirme mecburiyeti olmadıkça, memleketimizde yapılarak inşaatın Türk Mühendis Müteahhitlerine yaptırılmasını ve memlekette yerli ve ecnebi müesseselerde Türk Mühendislerinin çalıştırılmasını temine çalışmak" yer almaktadır.

Bu örgütü Şubat 1927 tarihinde kurulan Türk Yüksek Mimarlar Birliği izlemiştir. Birliğin amacı "Türk Yüksek Mimarları arasında fikri ve mesleki dayanışmayı temine, memleket içinde ve dışında Türk mimarisini ve mimarlığını tanıtmaya, Türk mimarlık sanatının ve inşaat bilgisinin beynelmilel terakkilere göre inkişafına ve Türk yüksek mimarlarının mesleki, iktisadi ve hukuki menfaatlerini korumak" olarak belirtilmektedir.

Daha sonraları bu örgütlere çeşitli tarihlerde uzmanlık dallarında örgütler eklenmiştir. Bu örgütler arasında, kurulduktan sonra başka örgütlerle birleşenler de bulunmaktadır.

Bu örgütlerin tam bir listesi henüz çıkarılamamıştır. Bilinen örgütler şunlardır: Türk Mühendisler Birliği, Türk Yüksek Mühendisler Birliği, Türk Gemi Mühendisleri Cemiyeti, Türk Maden Mühendisleri Birliği, Türk Yüksek Maden Mühendisleri Birliği, Karabük Ağır Sanayi Mühendisleri Derneği, Türkiye Jeoloji Kurumu, Türkiye Harita ve Kadastrocular Cemiyeti, Türk Yüksek Mimarlar Birliği, Orman Mühendisleri Cemiyeti, Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği.

TMMOB‘nin ve Odaların Kuruluşları

6235 sayılı TMMOB Yasasının kabulünden sonra, 1. Genel Kurul 18-22 Ekim 1954 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu Genel Kurul, yukarıda belirtilen örgütlerden bazılarının delegelerinden oluşmuş, TMMOB Tüzüğü kabul edilmiş ve Elektrik M.O., Gemi M.O., Harita ve Kadastro M.O., İnşaat M.O., Kimya M.O., Maden M.O., Makine M.O., Mimarlar O., Orman M.O., Ziraat M.O. kurulması kararlaştırılmıştır.

Bu Genel Kuruldan sonra kurulan Odaların adları ve kuruluş tarihleri şöyledir:

Gemi Makinaları İşletme M.O. 1960, Şehir Plancıları O. 1968, Fizik M.O. 1970, Metalurji M.O. 1970, Meteoroloji M.O. 1970, Petrol M.O. 1970, Jeoloji M.O. 1974, İç Mimarlar O. 1976, Jeofizik M.O. 1986, Çevre M.O. 1992, Tekstil M.O. 1992, Peyzaj Mimarları O. 1994, Gıda M.O. 1996, Bilgisayar M.O. 2012.

Adres: Selanik Caddesi No:19/1, 06650 Ankara, Turkey
Telefon: 0 312 418 12 75


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 09:00 - 18:00
Salı: 09:00 - 18:00
Çarşamba: 09:00 - 18:00
Perşembe: 09:00 - 18:00
Cuma: 09:00 - 18:00


ilgili aramalar: TMMOB, Tmmob NEDİR, TMMOB Üyelik, TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI, TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Başkanı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, TMMOB ANKARA
Bu İçeriğe Yorum Yap


TMMOB - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin yakınındaki benzeri yerler
Türk Harb-İş Sendikası Türk Harb-İş Sendikası 42 metre EMEK EN YÜCE DEĞERDİR
Ankara Ardeşen Kültür Derneği Ankara Ardeşen Kültür Derneği 129 metre Rizeli dostlarımın mekanına geldik
Tmmob Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tmmob Mimarlar Odası Ankara Şubesi 136 metre Doğal ürün satışı için stant kurmuştuk... Çalışanları da sağolsun hem alışveriş yaptı...
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği 146 metre Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Resmi Facebook Sayfasıdır.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) 149 metre ALEVİ BEKTAŞ FEDERASYONU (ABF)
Tüm KAN Gönüllüleri Tüm KAN Gönüllüleri 182 metre https://www.facebook.com/notes/1239337159452594 İhtiyaç halinde hastanın refakatçisi...
TÜRK EĞİTİM-SEN TÜRK EĞİTİM-SEN 201 metre EĞİTİM DİLİ TÜRKÇEDİR
Kuran Meclisi Kuran Meclisi 238 metre Ruhların gıdası Kur'an-ı Kerimdir.
Ünikuir Lgbti+ Derneği Ünikuir Lgbti+ Derneği 238 metre Lgbti+ Sivil Toplum Örgütü Lgbti+ Organisation
Bes Gen Mrk Bes Gen Mrk 240 metre Yalan söylüyorlar sakın inanmayın bizde geldiler
TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU... 252 metre Bizler şehir hastanesi taşeron işçileriz bizlerin sendika üyesi yapılmasını istiyoruz...
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği... 291 metre Temd, Türkiye'nin alanında öncü doktorlarının buluştuğu güzel oluşum.
Çorum Hitit Dernekleri Konfederasyonu Çorum Hitit Dernekleri Konfederasyonu 295 metre Ankarada ikamet eden Aydin ve ileri Görüşlü Çorumlu Derneklerin oluşturduğu bir Feder...
Ankara Uluslararası Film Festivali Ankara Uluslararası Film Festivali 324 metre Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından organize edilmektedir. http://www.d...
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 365 metre Çok nezih ve ucuz bir mekan
Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez 385 metre sendikanıza uye olmak için online üyelıkte bulundum formu doldurup gönderdim mardin k...
Türk Kızılayı Türk Kızılayı 408 metre Türk Kızılayı'nın resmi Facebook sayfasıdır - Official Facebook Page of Turkish Red C...
TDV KAGEM TDV KAGEM 429 metre Cokguzel hatta aradasirada hocası bizim halisayada geliyor