facebooktwitterpinterest

Tmmob Kimya Mühendisleri Odası adresi, iletişim bilgileri

Tmmob Kimya Mühendisleri Odası

Hakkında

www.kmo.org.tr

Hikayemiz

TMMOB KMO TARİHÇESİ

Kimya mühendislerinin örgütlülüğü, 1800’lü yılların ortalarında “Darül Finun”da okutulan Kimya dersleri ve yine 1800’lü yılların sonlarından itibaren Avrupa’ya gönderilen öğrencilerden “Kimyagerlik” eğitimi alanlar olması nedeniyle kimyagerler üzerinden olmuştur.

1919 yılında İstanbul’da kurulan “Türk Kimyagerler Cemiyeti” çalışmalarına devam etmesinin yanında 1931 yılında merkezi Ankara’da olan “Türk Kimyagerler Birliği”ni Cumhuriyet dönemi Kimya Mühendislerinin ilk örgütü olarak görmekteyiz. Merkezi İstanbul’da olan “Türk Kimyagerler Cemiyeti” 1940 yılında 2.Dünya Savaşı nedeniyle çalışamadığından kapatılmıştır.

Kimya Mühendisleri Odasının 1954 yılında kurulmasından sonra Kimyagerleri temsil etmediği için Kimya Mühendisleri Odasının kapatılması için dava açan Türk Kimyagerler Birliği davayı kaybedince faaliyetlerini dergi yayını hariç askıya almıştır.

TMMOB 1.Genel Kurulunda kurulma kararı verilen “Kimya Mühendisleri Odası” 16 Ocak 1955’de 1.Genel Kurulu İstanbul Galatasaray Lisesinde yapılır. Yönetim Kurulunun Ankara’da 23.01.1955 tarihinde yaptığı ilk toplantıda Hadi TAMER Başkanlığa Ertuğrul AYÇA kati üyeliğe seçilir. 27 Mart 1955 tarihinde İstanbul’da ilk Olağanüstü Genel Kurul toplanır ve genel başkanlığa Hadi TAMER tekrar seçilir. Yönetim Kurulunun 10.06.1955 de 3 no.lu kararı ile Hadi TAMER’in istifası nedeniyle yapılan oylamada başkanlığa Turgut NOYAN seçilir. Kimya Mühendisleri Odasının yönetim yeri İstiklal Cad. No:344 Demirhan-İSTANBUL’dur.

Kimya Mühendisleri Odası kuruluş aşamasında 23 kadın, 289 erkek olmak üzere toplam 312 üye ile çalışmalara başlar. 312 üyenin 265’i yerli okullardan, 20’si yabancı okullardan olmak üzere 285 üniversite mezunu, 27’si diğer okullardan mezun olmuşlardır. Üyelerin 265’i memur, 47’si serbest meslek mezunudur.

Genel Merkezin İstanbul’da olması nedeniyle 21 Mart 1956’da Ankara Şube kurulur. Üyeler arasında Ankara-İstanbul çekişmesinin yaşandığı 1955-1958 döneminin sonunda 23 Ocak 1958’de Olağanüstü Genel Kurulda Merkez Ankara’ya nakledilir ve Ankara Şube kapatılır.

Ocak 1969’da Ziya Gökalp Caddesi Köşe Apartmanı 22/9 numaralı daire satın alınır. 1992 Nisan ayında Odaya ait bina takas yöntemi ile değiştirilerek Karanfil Sokak 19/5 numaradaki yeni mülk alınır ve yeni yere taşınılır.

KMO’da 1980’ e kadar kanun gereği her yıl yapılan Genel Kurul toplamı 26’dır ve bu genel kurullar sonucunda (1955-1980) 14 başkan görev yapmıştır.

Genel Kurullar 1982 yılından itibaren 2 yılda bir yapılmaya başlanmıştır. 29 yıl içinde (1980-2009) 15 genel kurul yapılmış, genel kurullar sonucunda 13 başkan görev yapmıştır. Kuruluşunda 400 olan üye sayısı 1963’te 1102, 1980’de 9050’ye ulaşmıştır. 2002 yılında 13.361’e, 2009 yılında 20.700’e ulaşmıştır.

1955 yılında bir Şube ile başlayan çalışmalar 1980 yılında 5 bölge temsilciliğine (İzmit, Zonguldak, İskenderun, Bursa, Adana), 3 Merkez Şube (Ankara, İstanbul, İzmir), 7 il temsilciliği (Elazığ, Antalya, Kütahya, Seydişehir, Eskişehir, Samsun, Konya) ulaşmıştır.

Aynı dönemde hakların kazanılması ve toplumsal muhalefet için, 1970 yılında yapılmak istenen teknik elemanların personel reformunda kaybedecekleri haklara karşı 1-2 Haziran’da 2 günlük, 6-7-8 Temmuz’da 3 günlük boykot yapılır ve KMO aktif olarak katılır.

1975’de TÜTED “Tüm Teknik Elemanlar Derneği” çatısında sendikal mücadele verilmeye başlanır ve baskılara karşı ilk defa 19 Eylül 1979 tarihinde iş bırakma eylemi yapılır. KMO üyelerinin yoğun katılımı ile yapılan grev döneminde etkili olmuştur. 1974-1975-1976 yıllarında 3 defa “teknik eleman kurultayı” yapılmıştır. 1974 yılından itibaren iş yeri temsilciliği örgütlenmesine ve iş yeri toplantılarına başlanmıştır.

1981 yılında 3 bölge temsilciliği, bir şube ile başlayan çalışmalar 2009 yılında 3 bölge temsilciliği (Denizli, Eskişehir, Trabzon) 8 Merkez Şube (Ankara, İstanbul, Kocaeli, Samsun, Bursa, Güney, Ege, Trakya) 30 il temsilciliğine (Adıyaman, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bayburt, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Osmaniye, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, Van, Rize) ulaşmıştır.

Belgelendirme faaliyeti olarak 1985-1987-1989 yıllarında üç defa “Kromatografi Okulu” açılıyor. KMO tarafından verilen eğitimler 2008 yılına kadar “Teknik Okul” olarak adlandırılmıştır. 2008 yılında uygulamaya konan, 2009 yılında yayınlanan “TMMOB KMO Meslekiçi Sürekli Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği”nin yayınlanması ile resmi hüviyet kazanan KİMSEM ile verilen eğitimler ve belgelendirmeler sistemleştirilmiştir.

1981-2009 döneminde 1985 yılına kadar sökümü yapılan gemilere “gazsızlaştırma (gas free) belgesi”, 1992 yılına kadar “kalite belgesi” verilmiştir. 2001 yılında “uzman mühendis belgesi” verilmeye başlanmıştır.

1981-2009 yılları arasında, yabancı uyruklu kimya mühendislerine onay belgesi ve verilen kimsem eğitimleri sonucunda sertifika verilmektedir.

1997’de TMMOB tarafından Doğal Gaz İç Tesisat Projelendirme konusunda Kimya Mühendislerine 1989 yılında verilen yetkinin iptali üzerine Danıştay’a TMMOB kararının iptali için dava açılmış ve kaybedilmiştir.

1981-2009 döneminde sadece il ve özel sektör ihtiyacına göre, bilirkişi, ekspertiz, hakem hizmeti ile mahkemelere bilirkişi görevlendirilmesi yapılmaktadır.

2006 yılında “Avrupa Kimya Mühendisleri Birliği’ne (EFCE) katılım kararı alınıyor ve 2008.tarihinde üyeliğe kabul ediliyor.

KMO Tüzüğü 1986’da, 1984 yılında yapılan 66 ve 85 sayılı KHK gereği yapılan değişiklikleri uygulamak için yeniden yayınlanmıştır. Tüzükler dernekler için düzenlendiği için, Odalarla ilgili yasal düzenlemeler gerektiği KMO Tüzüğü Ana Yönetmeliğe dönüştürülmüştür.

2002 yılındaki 38. genel kurulda “KMO Ana Yönetmeliği” kabul edilmiş ve aynı yıl Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yine aynı yıl “KMO Yayın Yönetmeliği” ve “KMO Personel Yönetmeliği” de yayınlanmıştır.

2006 yılında “KMO Öğrenci Üyelik Yönetmeliği”, 2008-2009 yıllarında “TMMOB KMO Serbest Kimya Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği”, “TMMOB KMO Bilirkişilik” ve KİMSEM Yönetmeliği yayınlanmıştır.



Not: Yukarıdaki yazı, üyemiz Süleyman Polat tarafından hazırlanan ve KMO’ya basılması için verilen “Anadolu'da Kimya Bilim İnsanının Örgütlenmesi ve Kimya Mühendisleri Odası Tarihi” başlıklı bir araştırmadan derlenmiştir.

Misyonumuz

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, ülkenin ve kamunun çıkarlarının gözetilmesinde, yurdun yeraltı ve yerüstü doğal kaynaklarının bulunması, korunması ve işletilmesinde, tarımsal ve sınai üretimin arttırılmasında, ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik kalkınmasında, çevrenin ve tüketicinin korunmasında, kimya mühendisliği mesleğinin gelişmesinde, mesleğin ülke, toplum ve üyelerinin yararları doğrultusunda uygulanması ve geliştirilmesinde,üyelerinin mesleki çıkar, hak ve yetki, onur ve ortak çıkarlarının korunmasında ve emeklerinin değerlendirilmesinde, üyeleri arasında dayanışmanın sağlanmasında, diğer meslek odaları üyeleri ve halkla ilişkilerinde dürüstlüğün ve ahlakın korunmasında, haksız rekabetin önlenmesinde, uzmanlık alanında ülkenin ve üyenin çıkarlarına uygun politikalar üretilmesinde, oda etkinliklerini ilgilendiren yasa, tüzük ve yönetmeliklerin hazırlanması, geliştirilmesi, değerlendirilmesinde, gerekli önlemleri almak, yurt içinde ve yurt dışında üyelerini temsil etmek ve başlıca aşağıdaki amaçların gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
a) Odanın amaçlarının gerçekleştirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, önerilerde ve eirişimlerde bulunmak, gerektiğinde çalışma alanına ilişkin olarak yasal yollara başvurmak, gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak,
b) 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında kanunda belirtilen meslek faaliyetleri ile ilgili etkinliklerde bulunmak.
c) 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun gereği Sanayi kuruluşlarında en az bir sorumlu müdür bulundurulmasını sağlamak, sorumlu müdürlük eğitimi düzenleyerek sertifika vermek ve bu belge sahibi üyelerin sorumlu müdür olmalarını sağlamak amacıyla kuruluşları uyarmak ve bu belgenin istenmesini sağlamak,
d) Kimya Mühendisi ve Kimya Mühendisliğinin çeşitli konularına ait bütün mevzuatı, normların şartname ve tüzüklerin incelenmesi, değiştirilmesi, hazırlanması; kimya endüstrisi malzeme ve mamullerinin normalizasyonu
için uzmanlık kurulları kurmak ve bu hususta Türk Standartlar Enstitüsü ve diğer ilgili devlet kuruluşu, bilimsel ve teknik kurum ve örgütler ile işbirliği yapmak, hazırlanan şartname tüzük, norm ve standartların uygulanmasını sağlamak, kimya endüstrisi tesis ve fabrikaların kurulmasını özendirmek ve
korumak,
e) Üniversitelerin kimya mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilerine, mesleği tanıtmak, eğitim, araştırma, kurs, staj, sosyal faaliyetler vb. konularında yardımcı olmak. Odanın olanaklarından yararlandırmak,
mühendislik eğitiminin ve öğrencilerinin sorunlarını incelemek, çözüm önerileri sunmak ve girişimlerde bulunmak, Kimya Mühendisliği öğretiminin; ülke gereksinimlerine, endüstri ve teknik alanda ileri ülkelerdeki düzeye ve gelişmelere göre organize edilmesinin ve uygulanmasının sağlanması için ilgili bakanlık ve öğretim kuruluşlarına öneride bulunmak ve işbirliği yapmak, kimya endüstrisi alanında yapılacak olan bilimsel, teknik ve ön tesis (pilot plant) denemeleri için, üniversite ve endüstriyel kuruluşlar ile ilişki kurularak Teknik Araştırma Bursları’nın konulmasını sağlamak,
f) Meslek alanında üretilen ürün ve hizmetlerin kalitesinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve denetimlerde bulunmak, kalite belgesi, yeterlilik belgesi vermek ara denetimleri yapmak,
g) Uzmanlık alanına giren konularda ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak mahkemelere, kişi ve kuruluşlara hakemlik, eksperlik, bilirkişilik, teknik danışmanlık, müşavirlik vb. hizmetleri, üyeleri vasıtası ile vermek,
h) Oda uzmanlık alanlarına giren konularda üyelerine, özel ve tüzel kişilere yönelik eğitim hizmetleri sunmak, bu amaçla kurslar, ulusal ve uluslararası seminerler, kongreler, sergiler vb. etkinlikler düzenlemek, katılanlara
sertifika vermek,
i) Uzmanlık alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, belirlenen alanlarda uzmanlık eğitimi vermek ve uzmanlık alanını belirten üyelerine uzman mühendis belgesi vermek,
j) Uzmanlık alanı ile ilgili, sözleşme, şartname ve benzeri tüm bilimsel evrakı incelemek; bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi ve yenilerinin oluşturulması yolunda çalışmalar yapmak,
k) Meslekle ilgili standartları, normları, teknik şartnameleri, sözleşme tiplerini, ihale dosyaları, proje, etüt, fizibilite, ekspertiz ve kapasite raporları gibi teknik ve benzeri tüm bilimsel evrakı incelemek ve bunları onaylamak, bu konularda başka kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, üyelerce ve diğer kuruluşlarca hazırlanmış olanları incelemek, geliştirmek, değişiklikler yapmak, uygulanmasını denetlemek ve yenilerinin oluşturulması yolunda çalışmalar yapmak, (14 Nisan 2007 tarihli, 26493 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmelik ile değiştirilmiştir.)
l) İşçi Sağlığı, İş Güvenliği, Gazsızlık Ölçümü konularında bilimsel çalışmalarda bulunmak, eğitimler vermek, gereksinim duyulan ölçüm, test ve kontrollerin üyeler tarafından yapılmasını sağlamak, bu konularda çalışma yapan üyelerinin denetlenmelerini ve çalışmalarının uygunluğunu inceleyerek onaylamak,
m) Kimyasal madde ve ürünlerinin satın alınmasında ihale ve satın alma şartnamelerinin anlaşma tiplerinin ülkenin gereksinimlerini hızla karşılayacak bir nitelikte olmasını sağlamaya çalışmak,
n) Odanın çalışma alanı ile ilgili bilimsel, teknik ve mesleki kuruluşlarda, araştırma enstitüsü ve inceleme kurumları ile deneme laboratuvarlarının kurulmasını özendirmek ve kurulanları korumak,
o) Kimya Sanayinde iş ve işçilik niteliğinin yükseltilmesi için gerekli önlemlerin
alınmasını sağlamak, kimya mühendisliği mesleği ile ilgili yardımcı teknik eleman kadrosunu kurma, düzenleme ve teminini sağlamak konusundaki önlemleri ilgili makam ve kuruluşlara sunmak, İş, İş Güvencesi ve Sosyal
Güvenlik Yasalarının günün gerekleri doğrultusunda güncelleştirilmesine çalışmak,
p) Serbest meslek çalışmaları ile ilgili olarak; kimyasal maddelerin üretilmesi için, atölye, imalathane ve fabrikaları ile mühendislik bürolarının kurulmasını özendirme ve kurulanların gözetilmesini sağlamak ve bunların çalışma sistem ve yöntemlerine ait yönetmeliklerini hazırlamak, yürürlüğü sağlamak ve denetlemek,
r) Üyelerin çalışmaları sırasında meslek ilkelerine, kural ve yasalara uyup uymadığını kontrol etmek ve bu yasalar çerçevesinde meslek disiplinlerini korumak, Kimya Mühendisliğinin gelişmesini ve ülke çıkarlarına hizmet
etmesi koşullarına aykırı hareket edenler ile meslek onurunu kırıcı davranışta bulunanları izlemek ve gereğini yapmak,
s) Üyelerin mesleki etkinliklerini kullanmaları dolayısıyla karşılaşacakları her çeşit haksızlık şeref ve onurlarını kırıcı davranışlara karşı bütün girişimleri yapmak, mesleki dayanışmayı kurmak ve güçlendirmek,
t) Üyelerine sosyal ve kültürel amaçlı etkinlikler yapmak,
u) Ülkemizde T.C vatandaşı Kimya Yüksek Mühendis ve Mühendisleri tarafından yapılabilecek her çeşit mühendislik hizmetleri ve Kimya endüstrisi ve tekniği işlerinde çeşitli yabancı mühendislik firmalarının ve yabancı uyruklu kimya mühendislerinin çalıştırılmamasına çaba sarf etmek,
v) Yabancı meslek kuruluşlarıyla ilişkiler kurmak,
y) Meslek alanları ile ilgili, teknik kitap, gazete, dergi, vb. yayınları çıkarmak; bu alanda çıkan yayınları izlemek, bu yayınları ülkenin, toplumun hizmetine sunmak, yayın konusunda gerektiğinde yerli, yabancı diğer kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar yürütmek,
z) Bilimsel gelişmelerin ortaya çıkardığı, kimya bilimi ve kimya mühendisliği ile geniş ortak alanları bulunan yeni teknoloji ve mühendislik disiplinlerinin oluşum süreci yakından izlenerek bu gelişmelerin kimya mühendisliği eğitimi üzerindeki etkilerini dikkate almak ve gerekli olduğundan kimya mühendisliği eğitiminin içerilmesini sağlamak. Bu alanlarda bilimsel-teknik gereklilik olarak, kimya mühendisliği istihdamına önem vermek, konu ile
ilgili diğer meslek mensuplarıyla ilişki ve işbirliği içinde bilimsel bütünlüğü ve birlikte üretmenin gereklerini yerine getirmek.

Adres: Çankaya Mahallesi, 109. Sk. No:14, 06590 Çankaya/Ankara, Türkiye
Telefon: (0312) 417 65 20
rt.gro.omk@koobecaf


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 09:00–18:00
Salı: 09:00–18:00
Çarşamba: 09:00–18:00
Perşembe: 09:00–18:00
Cuma: 09:00–18:00
Cumartesi: 10:00–14:00
Pazar: Kapalı


ilgili aramalar: kimya mühendisleri odası eğitimler, eskişehir kimya mühendisleri odası telefon, kimya mühendisleri odası istanbul şubesi, kimya mühendisleri odası kocaeli iletişim, kimya mühendisleri odası üyelik aidatı, kimya mühendisleri odası üyelik iptali, kimya mühendisleri odası adana iletişim, kimya mühendisleri odası üyeliği
Tmmob Kimya Mühendisleri Odası'ın yakınındaki benzeri yerler
Türkiye Yeşilay Cemiyeti - Ankara Şubesi Türkiye Yeşilay Cemiyeti - Ankara Şubesi 105 metre Ankara Yeşilay Cemiyeti
Tüm Yerel-Sen Ankara Şubesi Tüm Yerel-Sen Ankara Şubesi 230 metre Tüm yerel sen memur sendikası ankara şube başkanlığı etkin yapıcı çözüm odaklı memur...
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubes... 273 metre Eğitim bölümü için telefonda 50dk bekletildim. bunun 35 dk 1. sıradasınız demesine ra...
Hsbc Bank A.ş. - Ankara Mithatpaşa Şubesi Hsbc Bank A.ş. - Ankara Mithatpaşa Şubesi 304 metre Musteri iliskileri profesyonel degil.
Vakıf Katılım Vakıf Katılım 307 metre
Ziraat Bankası Başkent Şubesi/Ankara Ziraat Bankası Başkent Şubesi/Ankara 332 metre Dışarıya bir kaç atm daha yapılsa dahada iyi olabilir
Akbank Atm Akbank Atm 389 metre
Ak Yatırım Ankara Şube Ak Yatırım Ankara Şube 410 metre Sırf yorum yapabilmek için hesap girişinde bulundum. Benden kazanmış olduğunuz para b...
Tmmob Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Tmmob Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şub... 460 metre Ankaranın merkezinde TURÇEF eğitmenleri olarak eğitim aldığımız bir yerdi çalışanlar ...
Halkbank Yenişehir Şubesi Halkbank Yenişehir Şubesi 534 metre Halk bank
Albaraka Türk - Ankara Şubesi Albaraka Türk - Ankara Şubesi 567 metre Hgs etiketimi bu bankadan almıştım , etiket yırtılınca ve tekrar yola çıkacağımdan bu...
Şekerbank - Ankara Kurumsal Şubesi Şekerbank - Ankara Kurumsal Şubesi 739 metre Taşınmışlar!
Halkbank Maltepe Şubesi Halkbank Maltepe Şubesi 1 km Kendi çalıştığım bir devlet bankası
Halkbank Ankara Opera Şubesi Halkbank Ankara Opera Şubesi 2 km Angora iş sağlığı ve güvenliği eğitim merkezi
Yorumlar
Kamu yararina çalışan meslek örgütüdür.
7 yıl önce (30-12-2017)
Kaliteli bir eğitim süreci geçirdim.
7 yıl önce (21-11-2017)
Bu İçeriğe Yorum Yap