facebooktwitterpinterest

Tavşanlı adresi, iletişim bilgileri

Tavşanlı

Hakkında

Yaşadıkça keyif veren şehir.. Tavşanlı

Hikayemiz

Tavşanlı, Kütahya iline bağlı bir ilçedir. Belediye Başkanı Mustafa Güler'dir. Tavşanlı Adronos çayının (Kocasu) kaynak bölgesinde dağlık bir kesimde, Yaylacık dağının güneybatı kenarında kurulu bir ilçedir.

Tarihçe

13. ve 14. asirda Harguş olan ilçe ismi 14. asir itibariyle Tavşanlı olarak kaydedilmiştir. Tavşanlı ilçesi, çok eski ve zengin bir kültürel yapı üzerinde yükselmiş, şirin ve sürekli ekonomik canlılığı ile hızla gelişip, büyüyen ilçelerden biridir. Bu ekonomik canlılığın belkemiği kömürdür.

Tavşanlı'nın çeşitli yerlerinde yapılan araştırmalarda elde edilen buluntular, tarihin kalkalitik çağda başladığını göstermektedir. Tavşanlı Belediyesi bünyesinde bulunan Tavşanlı Belediye Müzesinde de sergilenen çeşitli buluntular, neolitik, kalkolitik, eski tunç dönemlerinde, Tavşanlı'daki zengin kültürün varlığını gözler önüne sermektedir. Tavşanlı'ya 5 km uzaklıktaki Frig kaya mezarı bu bölgenin, PHRYGİA EPİCTETUS (küçük Frigya) olarak adlandırılmasının sebebidir. Henüz bir kazı yapılmamasına rağmen tavşanlı höyüğü ve yakın çevredeki üç höyük, Tavşanlı'nın tarihinin ve dört önemli yerleşimin göstergesidir.

Kent içinde, çeşitli yerlerdeki mermer, stel, lahit, lahit kapağı ve bazı mimari yapıtlarda, yoğun bir Roma yerleşmesinin bulunduğunu belgelemektedir. Roma İmparatorluğu`nun ikiye ayrılmasıyla, Bizans topraklarında kalan kent, Türklerin Anadolu'ya girmesiyle Anadolu Selçuklularına daha sonra Germiyanoğulları`na bağlanmıştır. 1378 yılında, Germiyanoğlu Süleyman Şah kızı Devlet Hatun'un Yıldırım Beyazıt ile evlenmesi üzerine Osmanlı`lara çeyiz olarak verilmiştir. Tavşanlı adının verilmesi de bu zamana rastlamaktadır. Kasaba yakınlarındaki fundalıklar içinde çok tavşan olması münasebetiyle, bu civarlarda avlanmasından dolayı, Yıldırım Beyazıt tarafından bu bölgenin adının Tavşanlı olmasını söylemesi rivayetler arasındadır.

Kütahya merkezine 50 km uzaklıkta olan ilçe İzmir demiryolu üzerinde olup, Bursa, Emet, Balıkesir'e karayolu bağlantısı bulunmaktadır.

Tavşanlı önemli doğal ve tarihi değerlere sahiptir. Tarihi değerleri geniş ve akademik bir çalışmaya tabi tutulmamakla birlikte, doğal değerleri ile uluslararası alanda ünlenmektedir. Tavşanlı'nın adını bu boyutta duyuran doğal zenginliği, halk arasında 'vakıf', 'Mehmetçik' adlarıyla bilinen, dünyanın hiçbir yerinde doğal yayılım alanı kalmamış 'Premidal Karaçam' türü ve Vakıf ormanıdır. Vakıf ormanı bügüne kadar, pek çok bilim adamı ve konuyla ilgilenen, dünyanın dört bir yerinden gelen kişilerce ziyaret ve inceleme alanı olmaktadır. Tavşanlı'nın bir başka doğal zenginliğiyse ilçe merkezinden yaklaşık 15 dakikalık uzaklıkta olan Göbel Kaplıcası dır. Tavşanlı ayrıca ege bölgesinin en gelişmiş ilçeleri arasındadır.

İklim

Tavşanlı Ege ve İç Anadolu iklim kuşaklarının ortasında bulunmaktadır. Sıcaklık şartları açısından Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği göstermektedir. Yıllık 12 santigrat derecelik ortalama sıcaklık ile merkez Kütahya'nın ikliminden daha ılıman özellikler göstermektedir. İlçe en çok yağışı da kış aylarında almaktadır.

Leblebi

Tavşanlı, leblebisi ile meşhurdur.[kaynak belirtilmeli] İlçede çoğu evin altında leblebi imalathanesi bulunmaktadır. Buralarda imal edilen leblebi aynı zamanda ihraç edilmektedir. Bir rivayete göre İlçenin ismi de leblebinin yapıldığı "tav" dan gelmiştir ve ''tav-ı şanlı'' dan Tavşanlı olmuştur.

Tavşanlı Linyitspor

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (T.K.İ.) bağlı olan Garp Linyitleri İşletmesinde (G.L.İ.) çalışan Memur ve İşçiler ile eş ve çocuklarının spor faaliyetlerinde bulunması amacı ile 1943 yılında kurulmuş, 3530 sayılı Beden Terbiyesi Kanunu ve Derneklern Kanununun ilgili hükümlerine istinaden 16 Mayıs 1945 tarihinde G.L.İ. Gençlik Kulübü adı altında sportif faaliyetlerine başlamıştır.

17 Eylül 1973 tarihinde G.L.İ. Linyitspor Gençlik Kulübü adı altında dernekleşmiş, 28 Ağustos 1980 tarihinde G.L.İ. Tavşanlı Linyitspor Kulübü adı altında yeniden Müessese kulübü haline dönüşmüş, 27 Haziran 1987 tarihinde Kurum Kulübü sıfatı ile T.K.İ. TAVŞANLI LİNYİTSPOR KULÜBÜ adı altında dernek olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 2006-2007 futbol sezonunda, BOLU'da gerçekleştirilen terfi maçında Beşikdüzüspor'u 2-1 yenerek 11 yıl aradan sonra tekrar 3. lige çıkmayı başarmıştır. 2007 yılında yapılan Olağan üstü Kongrede isim değişikliğine gidilmiş ve ismi TAVŞANLI BELEDİYESİ TKİ LİNYİTSPOR olarak değiştirilmiştir. Yerel seçimlerden sonra kulübün halen Onursal başkanlığını yapan dönemin AKP Milletvekili Hüsnü ordu'nun girişimleri ile 2009 yılı Olağan Kongrede tekrar isim değişikliğine gidilmiş, Kulübümüzün adı TKİ TAVŞANLI LİNYİTSPOR olarak değiştirilmiştir. Kulüp renkleri KIRMIZI-SİYAH olarak belirlenmiş olup, kırmızı renk kömürden çıkan ateşi temsil ederken, siyah renkte G.L.İ.çalışanlarının ürettiği Kömürü temsil etmektedir.

Kurulduğu yıldan beri çeşitli branşlarda faaliyet gösteren kulübümüz, Türk sporuna katkıda bulunmaya çalışmış ve bu doğrultuda başarılı sporcular yetiştirmiştir. Türk Sporuna olumlu katkılarda bulunmuştur. Ayrıca,bünyesinde bulundurduğu Güreşçiler Türkiyede ki ve Uluslar arası müsabakalarda sayısız başarılar kazanmıştır.

Kulüp en parlak dönemini 2010 - 2011 futbol sezonunda Bank Asya 1. Lig'de play off oynayarak elde etmiştir. Süper Lig'e çıkma yolunda Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ile yarı final maçında karşılaşan Linyitspor Kütahya Dumlupınar stadyumunda oynan ilk maçı kaybetmiş, Gaziantep'te oynanan maçtan galip ayrılmasına rağmen elenmiştir.

İlk kez 1984-1985 sezonunda profesyonel lig'e katılan Tavşanlı Linyitspor, o dönemde de 11 yıl boyunca başarılı sonuçlar alarak Türkiye'nin tanına kulüpleri arasına girmiştir. 11 yıl mücadele ettiği bu ligde her yıl şampiyonluğa oynamış ancak bir türlü 2 nci Türkiye Ligine çıkmayı başaramamıştır. Ligleri 2nci ve 3.ncü sıralarda bitirerek Türkiye Kupası müsabakalarına katılmaya hak kazanarak Türkiyenin sayılı takımları ile başarılı müsabakalar oynamıştır. Kulübümüzün bu yıllardaki başarılı mücadelesi ekmeğini taştan çıkaran yöre halkının sosyal aktivesini ve çehresini değiştirmesine etken olmuştur.

Adres: 43300 Tavsanlı, Kütahya, Turkey



ilgili aramalar: Kütahya Tavşanlı nasıl bir yer, tavşanlı'da, Tavşanlı ismi nereden gelmiştir, Kütahya Tavşanlı DEVLET HASTANESİ, Tavşanlı nüfusu 2021, Tavşanlı Nüfus, Tavşanlı Merkez nüfus, Tavşanlı nüfusu 2020
Tavşanlı'nın yakınındaki benzeri yerler
Tavşanlı Hareketli Turlar Tavşanlı Hareketli Turlar 194 metre Kütahya Tavşanlı Tatil Bahçesi sayfasıdır...
AYZ43 Travel AYZ43 Travel 240 metre Yurtici yurtdisi turlarin guvenilir adresi ayrica dunyanin her yerine en iyi fiyat ga...
Bu İçeriğe Yorum Yap