facebooktwitterpinterest

T.C. Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi adresi, iletişim bilgileri

Hakkında

Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi

Hikayemiz

T.C.
KÜTAHYA BELEDİYESİ
MUSTAFA HAKKI YEŞİL KÜTÜPHANESİ

1980 yılında Mustafa Hakkı Yeşil’in kitaplarını Kütahya belediyesine bağışlaması ile kurulmuştur. Kütüphanemizin temel koleksiyonu, Mustafa Hakkı Yeşil’in bağışlamış olduğu eserlerden meydana gelmekle birlikte yıllar içinde belediyemizin destekleriyle daha da zenginleşerek, yerli, yabancı, nadir eserler ve referans kitaplarıyla çağdaş kütüphanecilik anlayışıyla sosyal bilimler alanında araştırmacılara verilen hizmetlerle bir ihtisas kütüphanesi mahiyeti kazanmıştır.
Mustafa Hakkı Yeşil tarafından zengin kitap koleksiyonunun Kütahya Belediyesine bağışlanması ile 1980 yılında Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi adıyla kurulmuştur. Koleksiyonumuz, Mustafa Hakkı Yeşil’in bağışlamış olduğu eserlerden meydana gelmekle birlikte yıllar içinde belediyemizin destekleriyle daha da zenginleşerek el yazması, yerli, yabancı, nadir eserler ve referans kitaplarıyla sosyal bilimler alanında bir ihtisas kütüphanesi mahiyeti kazanmıştır. Kütüphanemizde halen katalog kayıtlarımız Yordam Programı kullanılarak yapılmaya devam etmektedir.
Kütüphanemizin bir adet müracaat salonu bulunmakta olup yalnızca kütüphane kaynaklarımızdan yararlanılması için düşünülmüştür. Kütüphanemizde kitaplarımızdan yararlanma amaçlı fotokopi hizmeti verilmektedir. Yazma ve ödünç verilmesi mümkün olmayan orijinal kaynaklarımız okuyucunun isteğiyle dijital olarak hazırlanarak istifadeye sunulmaktadır.
Belediye Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi, 2009 da taşındığı 2 katlı yeni binasında hizmet vermektedir. Yazma eserler, Osmanlıca - Türkçe süreli yayınlar, Mustafa Yeşil özel arşivi, Nadir eserler bölümü ve başvuru kaynaklarından ibaret 5 Bölümden oluşmaktadır.
Yazma Eserler Bölümü:Yazma eserlerimizin sayısı 530 adettir. Yazma eserler ağırlıklı olarak dini ilimler, edebiyat ve tarih konularını içerir. Kitap, müsvedde, risale, cönk, haşiye, istinsah nüsha gibi farklı formlardaki yazma eserlerin tamamı Bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Yazmalardan faydalanmak isteyen araştırmacılara bilgisayar ortamındaki görüntüleri verilmektedir.
Süreli Yayınlar: Yayın hayatının vazgeçilmezi olan süreli yayınlar belirli aralıklarla yayımlanan mecmua, dergi, gazete gibi yayınlardan meydana gelmektedir. Kütüphanemizdeki süreli yayınlarımızın pek çoğu Osmanlıca kaynaklar olup, son dönem Osmanlı ve ilk dönem Cumhuriyet dönemini içermektedir.
Mustafa Yeşil Özel Arşivi: Arşiv;resmi dairelerin, çeşitli müesseselerin veya kişilerin işlerini yürütürken, muamelesi tamamlanmış ve muhafazası icap eden vesikaların düzenli bir şekilde, belirli kaidelere göre bir araya getirilerek saklandığı yerdir. Kütüphanemizde bulunan arşiv iseMustafa Yeşil’in toplamış olduğu Klasik Osmanlıca-Türkçe olarak yazılmış çeşitli belgelerden oluşmaktadır. Arşivi teşkil eden malzemenin, dönemin olaylarının kesinliğini belirten dokümanlardan oluşması, geçmişte yapılmış faaliyetler hakkında orijinal ve birinci elden bilgi veren kaynaklar olmasından dolayı Mustafa Yeşil arşivi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu arşivde Kütahya ile ilgili birçok fotoğraf da mevcuttur.
Nadir Eserler: Taş baskı, nüsha baskıları tek ya da az olan, yerine yenisinin getirilmesi çok güç veya olanaksız olan yayınlardır. Araştırmacılar, kütüphanemizden bu tür yayınların bilgisayar ortamına aktarılmış formlarını alarak faydalanabilirler.
Başvuru Kitapları: Bilgi için ilk başvurulan temel kaynak eserlerden oluşan bir bölümümüzde Müracaat salonumuzda okuyucularımızın hizmetindedir.
DANIŞMA HİZMETİ (REFERANS):
Kütüphanemizde kaynaklarımızın çoğunun eski, nadir ve basımlarının olmaması gibi nedenlerden dolayı yerine konulamaz özellikleri olmasından dolayı güvenliklerinin layıkıyla sağlanması ve yıpratılmamaları gerekliliği nedeniyle kapalı raf sistemi uygulanmakta ve sadece ödünç bölümündeki kaynaklar ödünç verilmektedir. Okuyucunun istediği el yazmaları ve nadir eserler dışındaki her kaynaktan müracaat salonunda yararlanılabilmektedir. Ödünç bölümündeki kaynaklardan ise üyelik yapılarak faydalanılabilinir.
Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi Osmanlıca yanında Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca ağırlı olmak üzere 29 farklı dilde İstanbul, Ankara gibi Büyük merkezlerde bulunabilecek pek çok kaynağı barındırmasından dolayı da özel öneme sahiptir.Kaynaklarımızın 10.000’e yakının Osmanlıca olması ve yine farklı dillerde kaynaklarımızın çokluğundan dolayı meslek yetilerine sahip donanımlı personelin bulunması okuyucuya rehberlik ve destek sağlanması açısından Anadolu’da bulunan birçok kütüphane içerisinde kütüphanemizi gerçekten önemli ve faydalanılabilir kılmaktadır.

Adres: Balıklı Mahallesi Rüstempaşa Sokak no:11 Kat:2, 43000 Kütahya
Telefon: 0274 224 14 84


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 08:30 - 17:00
Salı: 08:00 - 17:00
Çarşamba: 08:00 - 17:00
Perşembe: 08:00 - 17:00
Cuma: 08:00 - 17:00
Cumartesi: 08:00 - 13:30

T.C. Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi'nin yakınındaki benzeri yerler
Eğitim-bir-sen Eğitim-bir-sen 64 metre Emek, özgürlük ve hak mücadelesinin kalesi..
Emet Belediyesi Emet Belediyesi 172 metre Emet Termal resort otelde kaldım.Otelin konumu bambaşka güzel.Otel dış kapısından adı...
Özel AKTAŞ İŞ Makineleri KURSU Özel AKTAŞ İŞ Makineleri KURSU 209 metre gecen yıl forklift eğitimi için kayıt olmuştum-kursta çok güvenilir hocalar var aşırı...
Kale Psikoteknik Kale Psikoteknik 275 metre Yaklaşık 20 yıldır Yunus Bey'i tanırım. Sözü senettir, saygısı hakedene sonsuzdur. İy...
Kütahya Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü Kütahya Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlü... 310 metre Kiralama/Satış/Yap-İşlet-Devret/Kat Karşılığı İhaleleri Hk.
Gazi Kemal İöo Gazi Kemal İöo 326 metre İlk binalar silah depoları olan binalardı. Şimdiki Ashaboğlu İlköğretim Okulunun bulu...
T.c Kütahya Adalet Sarayı T.c Kütahya Adalet Sarayı 376 metre Tasarımını aşırı beğendim,Kütahya kendi değerlerine çok dikkat ediyor.
Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü 399 metre Bu kadar geniş ve güzel bir milli eğitim müdürlüğüne sahip olduğu için Kütahya çok şa...
Kütahya Valiliği Kütahya Valiliği 432 metre Valilik binası yikilip tekrar eski yerleskesine yeni bina yapildi biraz daha osmanli...
Çerte Köyü Muhtarlığı Çerte Köyü Muhtarlığı 473 metre Çerte Köyü Muhtarlığı resmi facebook sayfası
Kütahya Şehit-Gazi Kütahya Şehit-Gazi 503 metre Bazı İnsanlar Ölmekten Korkmaz. ONU KUCAKLAR...
Kütahya Türk Eğitim Sen Kütahya Türk Eğitim Sen 512 metre Şehrin merkezinde ikinci evimiz sıcak bir çay hoş sohbet yaptığımız gönül dostlarımız...
Doğan Eğitim Kurumları Doğan Eğitim Kurumları 542 metre Çok kaliteli ve profesyonel
Kütahya Çamlıca Kitap ve Kırtasiye Kütahya Çamlıca Kitap ve Kırtasiye 567 metre Tek kelimeyle mükemmel üstü bir yer özellikle yayınladıkları her yaş grubu için olan ...
Yorumlar
Kütahya'nın çok değerli bir kütüphanesi. Kütahya Belediyesine bağlı. 1980 yılında Mustafa Hakkı Yeşil’in kitaplarını Kütahya belediyesine bağışlaması ile kurulmuş. müracaat salonu var ve yalnızca kütüphane kaynaklarından yararlanılması için düşünülmüş. Kütüphanede fotokopi var. Ödünç verilmiyor. Yazma eserler, Osmanlıca - Türkçe süreli yayınlar, Mustafa Yeşil özel arşivi, Nadir eserler bölümü ve başvuru kaynaklarından ibaret 5 Bölümden oluşuyor.
Bu İçeriğe Yorum Yap