facebooktwitterpinterest

Selvili Köşk Hotel - Safranbolu / Karabük adresi, iletişim bilgileri

Selvili Köşk Hotel - Safranbolu / Karabük

Hakkında

Selvili Köşk'ün tarih kokan odalarına, tarihe açılan pencerelerinden sizi yıllar öncesine alıp götürecek huzurlu ortamına hoş geldiniz.

Hikayemiz

SAFRANBOLU' DA SİZE ÖZEL BİR KONAK

Mehmet İzzet Paşa camisinin mütevellisi Kurubey’in oğlu Ali Bey tarafından 1883 tarihinde inşa edilmiştir. Hayat adı verilen giriş bölümünün sağında ve solunda üst katlara ayrı ayrı çıkan 2 adet merdiven ve yine sağında aşağıya mahzene inilen bir merdiveni bulunmaktadır. Hayatın tavan yüksekliği 6 metredir. Kademeli olarak 5 metreye yükselen ve süsleme tavanı bulunan tek gövde üzerine oturtulmuş 50 m2 büyüklüğündeki muhteşem bir salonu ve 4 metre yüksekliğinde odaları bulunmaktadır. Köşkün hayat ve salon kısmı iki kat , odaların bulunduğu kısımlar ise 3 kattan ibarettir. Köşkün iç mimarisini ve süslemesini oluşturan ahşap kısımları tamamen orijinal hali ile korunmuştur.

Konağımız adını, bahçesinde bulunan ve yaklaşık 200 yıllık olan Selvi ağacından almıştır.


SAFRANBOLU' NUN TARİHİ

Anadolu’nun kuzey batı kesiminde, Antik Devirde tarihçi Homeros’un İlyada destanında Paplagonya olarak geçmektedir.Yörede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır. Safranbolu 1196 tarihinde Selçuklu Sultanı II.Kılıç Arslan’ın oğlu Muhiddin Mesut Şah zamanında Türklerin eline geçmiştir. Tarihi süreç içerisinde ise 1213-1280 tarihleri arasında Çobanoğullarının, 1326-1354 tarihleri arasında Candaroğlullarının, 1354-1402 ve 1423 yılından itibaren de Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

Safranbolu, tarihi geçmişinde, en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmıştır. Kentin 17. yy da İstanbul-Sinop kervan yolu üzerinde önemli bir konaklama merkezi oluşu, bölgede ticaretin gelişimine olanak sağlayarak zenginleştirmiştir. (Bu dönemde İstanbul ve Kastamonu ile yoğun ilişkiler yaşanmış, Osmanlı devlet adamlarından bazıları kente önemli eserler bırakmışlardır. Safranbolu geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu “Dünya Kenti” ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından “Dünya Miras Listesi”ne alınmıştır.

Tüm ülkede bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli Kültür ve Tabiat varlıklarının yaklaşık 1500’ü Safranbolu’ dadır. Bu zenginlik kenti bir Müze Kent haline getirmiş, korumacılıktaki başarısı ise kente “Korumanın Başkenti” ünvanını kazandırmıştır.

Kentin ününü oluşturan Safranbolu Evleri 18.ve 19.yy. Türk hayatının geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan mükemmel mimarlık bilgisi ile yapılmışlardır. Yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu evlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.

Geriye doğru 3000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Safranbolu pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve günümüze bir kültür zenginliği olarak ulaşmıştır. Özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve eşsiz konaklar gelenlere hayranlık uyandıracak niteliktedir.

1975 yılında Anıtlar Yüksek Kurulunun Safranbolu’yu kentsel sit ilan etmesi ile akademik düzeyde başlayan kente olan ilgi , zamanla ülkemiz sınırlarının dışına taşmıştır. 90’lı yılların başından bu yana küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin oluşumu ile turizm ilçe ekonomisindeki yerini hissettirmeye başlamış, terk edilen konaklar, otel, lokanta gibi işlevlerle yaşama dönüştürülmüş, bozulan arnavut kaldırımları yeniden yapılmış, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış, kaybolmak üzere olan el sanatları turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır.

SAFRANBOLU' NUN İSİMLERİ

Safranbolu’nun belgelere dayanan bilinen ilk tarihi Bizans Döneminde başlamaktadır.(395-1453) Bizans Döneminde Safranbolu Dadybra (Dadibra), Müslüman Arap akınları karşısında bir müstahkem kale olarak (Akratia) kurulmuş ve önem kazanmıştır.

Bizanslılar döneminde kentin adı Dadybra’dır. 1196 tarihinde Selçuklular zamanında kentin adı Zalifre olmuştur. Beylikler döneminde ve Osmanlıların ilk zamanlarında kentin adı Borglu ve Borlu şeklini almıştır. 16 yy. Osmanlı Tapu ve Tahrir defterinden izlenebileceği gibi Borlu, yöreye yerleşen Taraklı Aşiretinden dolayı “Taraklıborlu” olmuştur.

Taraklıborlu adından sonra Safranbolu için Osmanlılar döneminde kullanılan diğer adlar, 18 yy. ortalarında “Zağfiran-ı Borlu”, 19 yy. ikinci yarısında kısa bir süre için “Zağfiran-ı Benderli” 19. yy. son çeyreğinden itibaren “Zağfiranbolu”, son olarakta “Zafranbolu” ve “Safranbolu” biçimine dönüşmüştür.

Kente adını veren Safran bitkisi kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğine sahiptir. Gıda, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır. Bu ilgi çekici bitkinin dünyada üretildiği ender yerlerden biri Safranbolu’dur.

Adres: Çeşme Mahallesi Mescit Sokak No:15 Eski Çarşı Mevkii, 78600 Safranbolu
Telefon: 0544 233 16 13


Bu İçeriğe Yorum Yap


Selvili Köşk Hotel - Safranbolu / Karabük'ün yakınındaki benzeri yerler
Çeşmeli Konak Hotel Çeşmeli Konak Hotel 46 metre Yüzyılların Esintisi
Çeşmeli Konak Çeşmeli Konak 48 metre Guzelik. Malisev. Goremiioruz
İmren Lokum Konak Boutique Hotel İmren Lokum Konak Boutique Hotel 69 metre Mistik yapısı olan güzel bir yer
Mehveş Hanım Konağı Mehveş Hanım Konağı 71 metre Bu aksam kalacagimiz malikane
Asmalıkonak OTEL Asmalıkonak OTEL 74 metre Cok nezih bir ortam
Asmalı Konak Otel Asmalı Konak Otel 75 metre Çok keyifli tarihi bir konak arka bahçesi geniş yazın restaurant olarak çok keyifli. ...
Gülevi Safranbolu Gülevi Safranbolu 89 metre Sıcak sıcak yorum yapmak istedim. Otelden ayrılalı henüz 1 saat oldu. Çok temiz, çok ...
Sayınlar Selvili Köşk Sayınlar Selvili Köşk 112 metre 插座有點少, 但如果是在人少的時候住, 其實還OK
Huma Hatun Konakları Huma Hatun Konakları 135 metre Nezih, temiz ve tarihi dokunun özenle korunduğu bu güzide konakta işletmeci ailenin g...
Kadıoğlu Şehzade Sofrası & Konakları Kadıoğlu Şehzade Sofrası & Konakları 135 metre Kuyu kebabı yedik, gayet güzeldi. Kekik ve pul biber çok yakışıyor. Yanında gelen min...
Arasna Bar Arasna Bar 137 metre Refika hanımın sesi inanılmaz güzel , dinlemeye ve izlemeye gidilir... Aynı zamanda g...
Gülevi Safranbolu Gülevi Safranbolu 140 metre Hersey guzel ancak yerini bulabilecek azminiz varsa.
Taşev Konağı Taşev Konağı 152 metre
Kadıoğlu Şehzade Sofrası Kadıoğlu Şehzade Sofrası 171 metre Genel olarak güzel yemekleri var ancak yoğum olduğu vakitlerde servislerde sıkıntı ya...
Efe Guest House Efe Guest House 178 metre Efe Guest House'a girerken ayakkabılarınızı daha sokak kapısından girişinizde çıkartı...