facebooktwitterpinterest

Reşadiye Camii adresi, iletişim bilgileri

Reşadiye Camii

Hakkında

Reşadiye Camii muhteşem bir şekilde güzel ve görkemli olarak yapılmıştır. Camimizin bir büyük 12 küçük kubbesi vardır. İki şerefeli iki minaresi vardır.

Hikayemiz

YAPININ ADI: Reşadiye Camii

YAPINI YERİ: Eskişehir merkezinde vilayet meydanı diye adlandırılan yerde yapılmıştır.

YAPININ TARİHİ: Reşadiye Camii’nin bulunduğu bölgeye, Çanakkale Savaşı sırasında Sultan Reşad hanedan mensuplarını güvence altına almak için; şuan ki vilayet meydanındaki yere yerleşir;(1) Sonra buraya camii yaptırır. Sultan Reşat’ın yaptırdığı bu camii cumhuriyet sonrası gelişen şehrin ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelince aynı yere bu küçük camiyi yıkıp 1969-1978 yıllarında tekrardan şuan meydandaki görkemli cami inşa ettirilir

YAPININ BANİSİ: Yapının şuan ki halinden önceki banisi Sultan Reşat
Şuan ki banisi ise bilinmemektedir; fakat yapıyı inşa etmeden önce yapıyı yeniden yapmak için bir proje yarışması yapılıyor bu yarışma sonucu en beğenilen yapı olan şuan ki camii inşa ettiriliyor.

YAPININ MİMARI: Cevat Ülger

YAPININ ONARIMLARI: Yapı yeni olduğu için onarım hiç geçirmemiştir fakat Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi çevre düzenlemesi adında yapının çevresine heykeller ve avlusunu parke taşlarla düzenlemiştir ayrıca ışıklandırılmasını da yeniden düzenlenmiştir

ŞİMDİKİ DURUMU: Yapı yeni bir yapı olduğu için sapasağlam ve ibadete açıktır.

PLANI: Yapı kare planlıdır. Dışarıdan çift katlı olarak görülmesine rağmen yapının içerden tek katlı olduğunu görmekteyiz. Yapı bir platform üzerine inşa edilmiştir.


Geniş bir ana mekâna sahiptir ve ana mekânın sağında ve solunda iki tane yan mekân bulunmaktadır. Yapı çok büyük bir kubbeyle ötülmüştür.

DIŞ TASVİR: Yapı ya beş basamaklı merdivenle girilmektedir. Yapının üç tane girişi vardır; ana giriş kuzeyinde kadınlar girişi doğuda ve birde batıda giriş bulunmaktadır. Yapı bir metreye yakın bir platformun üzerine inşa edilmiştir. Yapının ana girişi söve ve lentoları mermerden yapılmıştır ancak kapı ahşaptır ve kapıya cam pencereli şekilde yapılmıştır. Ana giriş kapısına basık kemerli bir kapıyla girilir. Ana girişin üstünde altın yaldızlarla Arapça kitabesi mermer taş üzerine yazılmıştır. Kitabenin alt ve üst kitabenin alt ve üst sıralarında mukarnas bezemeleri bulunur ve üst mukarnasların bezemeleri üzerinde palmet motifleri yer alır. Girişte yedi bölümlü bir son cemaat yeri ve her bir bölüm sütunlarla ayrılmıştır ve yedi bölümde kubbe ile örtülüdür. Her sütun mukarnas başlıklıdır. Sütunlar arası sivri kemerle bağlanmıştır. Son cemaat yerindeki sütun- kemer uygulamasının benzeri uygulamayı yapının içindeki sahınlarda da görülmektedir.

Yapı dışarıdan kat kat bindirilmiş kütlesel olarak ağır bir görünüme sahiptir. Ön cephe hariç diğer cephelerde sivri kemerli demir şebekeli üçlü pencereler bulunmaktadır. Alt katın pencereleri mermer lento ve sövelerin çevrelediği ahşap pencereler yer alır. Yapı merkezi oldukça büyük bir kubbe ile örtülüdür. Yapının kubbe kasnağının etrafı pencerelerle kaplıdır. Kubbeyi oturtabilmek için birçok köşe kubbeleri ile yapının her köşesine küçük kubbeler oturtulmuştur. Yapı dışarıdan kırmızı beyaz renkli kesme taşlar kullanılmıştır bu şekilde yapıyı çekici ve göz alıcı bir görünüm katmışır.Girişin iki yanında iki şerefeli birer minare vardır.

Minarelerde şerefe altı mukarnaslı ve bu mukarnaslar aralarında katlı görünümdedir çıkıntılarla minareye hareketlilik verilmiştir. Şerefesinde ise geometrik süslemeler vardır. Külahı konktir kubbesi ise kurşun kaplıdır. Yapıda faklı olarak avlusu avlu farklı yöndedir. Genelde camilerde avlular ana kapının hemen önünde olurdu burada farklı olarak yapının batısında bulunur ve şadırvanı yapının batısında avlunun en sonunda bulunmaktadır yapının ayırt edici bir özelliği de abdest almak için yapılan şadırvanın hiçbir işlevi olmayıp yapının doğu ve batısında yapıya bitişik olarak yapılan kırkar tane çeşmeyle alınıyor olması.

YAPININ İÇ TASVİRİ: Yapıya ana kapıdan girince hemen sağında ve solunda papuçluk dediğimiz ayakkabıları koyduğumuz yer bulunmaktadır. Onun hemen önünde müezzinler mahfili bulunmaktadır. Ana girişin ekseninde mihrap nişini görüyoruz. Mihrap nişi Selçukluların geliştirdiği ve Osmanlı yapılarının hemen hemen hepsinde görülen mermer mihrap nişi cumhuriyet dönemi eseri olan bu yapıda da görmekteyiz. Mihrap nişi mukarnaslarla süslenmiştir. Yapının doğusu, batısı , kuzeyi, güneyi kısacası her yeri boydan boya bitkisel motiflerle bezenmiştir. Ana kubbeden diğer küçük kubbelere kadar mavi, yeşil, beyaz, kırmızı renklerle bitkisel motiflerle süslenmiştir. Aynı uygulamaları aydınlatmak için kullanılan tüm pencerelerde de görmekteyiz ayrıca madalyon şeklindeki geometrik desenlerin içinde Arapça yazılar mevcuttur. Pencerelerin etrafı kıvrık dal motifleriyle bezenmiştir. Çeşitli bitkisel bezemelerin örnekleri mevcuttur. Kubbe kasnağı bordürlü ayetlerle çevrilidir.
Yapının giriş kapısının hemen üstünde hat sanatından örneklerde yer almaktadır.

Minberi mermerdendir. Birbirine geçmeli motifler sekiz kollu ve sekiz köşeli yıldızlarla bezenmiştir açıklıklı bir süpürgeliği vardır. İki katlı hünkar mahfili de mermerden yapılmıştır. Kadınlar mahfili yapıya iki katlı izlenimi vermektedir. Yapıdaki kütlesel payelerde de yoğun süslemeler bulunmamaktadır. Kubbesi pandantif geçişlidir. Yerler halı döşemeli yapı içindeki çeşitli bitkisel geometrik süslemeler ve bu süsleme ögeleri içinde ayetler yazılıdır.



SÜSLEME: Yapı içinde birçok süsleme mevcuttur. Bu süslemeler içinde en dikkat çekenleri penceredeki bitkisel motifler ve ana giriş üzerindeki hat sanatından örnekler.


Yapının diğer dikkat çeken süslemeleri ise mermer ile yapılmış olan mukarnas şekilleridir; ayrıca mermer üzerine altın yaldızlı Arapça yazılarda çok sayıda mevcuttur. Yapıdaki mavi yeşil sarı kırmızı birçok rengin iç içe girdiği bitkisel motiflerle yapıda süssüz alan yok denecek kadar azdır ayrıca kubbesindeki mavi, yeşil, sarı renklerdeki bitkisel motifleri unutmamak gerekir.

MALZEME-TEKNİK: Yapının ana malzemesi taş ve kırmızı tuğla ayrıca yapının kapı, pencere, mihrap ve müezzin kürsüsünde bolca mermer kullanılmıştır. Ayrıca kapılarda ahşap malzeme kullanılmıştır. Bol miktarda yapıyı süslemek için mavi, yeşil sarı, renkte boyalar kullanılmıştır. Örtü sistemi için kubbenin üstü saçla kaplanmıştır.

DEĞERLENDİRME: Yapıyı genel olarak ele alacak olursak yapı planıyla dış görünümüyle iç görünümüyle süslemeleriyle yapı tam bir klasik Osmanlı üslubunu yansıtmaktadır. Yapının tarihini bilmeyen bir sanat tarihçi yapıya sanat tarihçi gözüyle baktığı zaman yapıdaki klasik Osmanlı üslubunu hemen fark edecektir. Her ne kadar yapı cumhuriyet dönemi eseri olsa da açık bir şekilde Osmanlı etkisinden kurtulamamıştır. Yapının yapım aşamasında yapının planı bir yarışma sonucu en iyi olanı seçilip yapılmıştır. Bu planında neden birinci olduğu yapıya bakınca yapı köklerinden beslendiği için yarışmayı kazanmıştır diyebiliriz.

Adres: ARIFIYE MAHALLESI, REŞADIYE CADDESI NO:1, ODUNPAZARI/ESKIŞEHIR, 26010 Eskişehir



ilgili aramalar: eskişehir reşadiye camii tarihçesi, eskişehir tarihi camileri, eskişehir reşadiye camii hakkında bilgi, reşadiye camii istanbul, eskişehir reşadiye camii imamı, reşadiye camii kaç kişilik, eskişehir camileri, eskişehir çarşı camii
Yorumlar
Merhaba, Eskişehir Reşadiye Camii, 1916 yılında Sultan Reşad tarafından yaptırılmıştır fakat görünüm ve yapı tekniği itibariyle Osmanlı mimarisini yansıtmamakta imiş. Eski fotoğrafını ekledim, inceleyebilirsiniz. 1969 yılında proje ve planlaması Mimar Cevat Ülger tarafından hazırlanan yeni Reşadiye Camii, eskisi yıkılmadan yanına yapılmıştır. Yenisi 1978 yılında tamamlandıktan sonra eskisi yıkılmıştır. Eskisi Osmanlı mimarisini yansıtmamakla birlikte yeni yapılan Reşadiye Cami son Osmanlı ve ilk Cumhuriyet mimarisi harmanı bir cami olmuştur. Klasik dört duvar dikdörtgen şeklinde ve kubbe yerine, dört tane üçgen şekilli, ahşaptan çatı yapılmıştır ve de bir minaresi bulunmaktaydı. 1969 yılında proje ve planlaması Mimar Cevat Ülger tarafından hazırlanan yeni Reşadiye Camii, eskisi yıkılmadan yanına yapılmıştır. Yenisi 1978 yılında tamamlandıktan sonra eskisi yıkılmıştır. Reşadiye Camii’nin ana kubbesini, küçük yarım kubbeler tamamlıyor. Kubbenin içerisinde Peygamber Efendimiz’in ve dört halifenin isimleri yazmakta. Kare planlı yapının üzerine kubbeyi oturtmak için ince fil ayaklar üzerine pandantifleri oturtup desteklemiştir. Böylece ana kubbe dış veya iç şartlardan oluşacak yük binmesine karşın mukavemet kazandırılmış olup kubbenin çatlamasının veya kaymasının önüne geçilmiştir. Yapının ana malzemesini taş ve kırmızı tuğladan meydana gelmektedir. Mihrap, kapı, pencere ve müezzin kürsüsünde de mermer kullanılmıştır. Kapılar ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Caminin iki minaresi olup iki şerefelidir. Şerefenin kenarları korkuluklarla çevrilidir. Korkuluklar, caminin üslubuna göre oymalı taş parmaklıklardan yapılmıştır. Minare gövdesiyle şerefenin birleştiği kısım mukarnaslarla süslenmiştir. Camii’nin mihrabında mermer kullanılıp, mukarnaslarla bezenmiştir. Cevat Ülger bilhassa mukarnaslara önem verir çünkü İslam mimarisini, diğer mimarilerden ayıran en önemli şeyin mukarnaslar olduğunu ifade eder. Bakanları derin bir tefekküre sevk eden mukarnaslar aynı zamanda statik ve plastik görevleri de üstlenerek geçiş formları sağlar. Umarım bilgiler aydınlatıcı olur. Hoş seda ve esenlik dileklerimle.
Şehir merkezinde ıçinde çay ocağı var. Dışarıda abdest alma yerleri, avlusu büyük ağaçlık
Tarihi olmasa da merkezi ve güzel bir camii, cemaati bol olsun
Caminin mimarisine bayıldım, osmanlı mimarisine ait yapısı ve sesinin güzelliğine bayıldığım bir imam vardı. Özellikle çok geniş bir mimari yapısı ile ferah bir ortamı var.
Cumhuriyet dönemi Cami Mimarisinin Eskişehir'deki en güzel örneği ayrıca konum olarak da çok merkezi.
Atmosfer çok güzel yanı çarşının tam göbeğinde ibadete her daim açık Bi yer çok hoş çok güzel
Eskişehir'in en eski ve en büyük camisi. Şehrin göbeğinde direkt çarşıda. Her türlü ulaşım mevcut. Cuma günleri erken gitmezseniz yer bulmak zor. Bahçesinde de namaz kılınıyor. Şadırvanı da var. Eskişehir'deki tarihi yerlerden bir tanesi. Giderseniz görün derim.Ziyaret zamanıHafta sonuBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Reşadiye Camii Odunpazarı / Eskişehir 1916’da Sultan Reşad tarafından yaptırılan Reşadiye Camii yıkılmış ve 1969-1978 tarihleri arasında yeniden yaptırılmıştır. Güzel mimarisiyle dikkat çekiyor. Yapının Mimarı Cevat Ülger'dir. Reşadiye Cami arkasında Eskişehir Valiliği ve eski Adliye binası yer almaktadır. Caminin hemen karşısında Taşbaşı Çarşısı, diğer tarafında İl Halk Kütüphanesi bulunur. Adres: Reşadiye Camii, Odunpazarı /Eskişehir
Eskişehir'in en büyük camisi çarşı merkezi bir yerde bulunmakta olup ön tarafinda çay bahcesi bulumakta tarihi bir camii değildir.gece ışıklandırması güzel
Şehrin merkezindeki en büyük camilerden ve merkezi camilerden biridir. Yakin tarihte yapılmasına karsin kullanılan taşlar nedeni ile Selçuklu zamani görünümü var Hocaları genelde sade ve yalın bir dile sahiptir Sehit ya da bürokrasi cenazeleri buradan kalkar Abdest suları sıcak sudur. Bahçesinde küçük kursileri bulunan çay ocağı var özellikle yaz aylarında insanın arkadaşları ile oturup derin ve samimi muhabbet edebilecekleri bahçe içerisinde ağaçlar altında ortamı bulunmakta. Kisacasi Eskişehir içerisinde ibadet ve sohbet için en sade ve gösterişten yogun ses ve kalabalıktan uzak bir yapısı bulunmaktadır..
Bu İçeriğe Yorum Yap


Reşadiye Camii'nin yakınındaki benzeri yerler
Odunpazarı Müftülüğü Odunpazarı Müftülüğü 830 metre Seçkin bir kurum
Hicret Derneği Hicret Derneği 1 km Hicret derneği org. güzel hazırlanmış, emeği geçenlere Allah razı olsun...
T.C. Odunpazarı Müftülüğü Hâfızlık Eğitim Merkezi T.C. Odunpazarı Müftülüğü Hâfızlık Eğitim Me... 3 km hem dunyevi hemde uhrevi ilimleri tahsil ediyorlar rabbim sayilarini artirsin i...
Yayla Camii Yayla Camii 4 km Cadde üzerinde bulması kolay, şadırvanında sıcak suyu akan temiz sayılabilecek bir ca...
Tepebaşi İlçe Müftülüğü Tepebaşi İlçe Müftülüğü 4 km Eskişehir Tepebaşı İlçe Müftülüğü
HACI ALİ ELÇİN CAMİ HACI ALİ ELÇİN CAMİ 6 km Cami inşaatı çalışma tanıtımı banka hesap no 25262526 kuveyttürk
71 EVLER Merkez CAMİİ 71 EVLER Merkez CAMİİ 6 km Temmuz yağmurlaı eşliğinde yatsı namazını eda etmek için nur menzilleri barla dönüşü...