facebooktwitterpinterest

Niğde Konaklı Kasabası adresi, iletişim bilgileri

Niğde Konaklı Kasabası

Hakkında

Niğde Konaklı Kasabası Haber ve Duyuru Sayfası

Hikayemiz

KONAKLI TARİHİ
Kasabamız, eski adı Misthi – Mustbilia olan, Misli olarak da bilinen, günümüzde Konakli olarak tanınan eski bir yerleşim bölgesidir.
Kasabamız antik (Musthilia, yani Misli) bir magara yerleşim bölgesidir ve dolayısıyla klise ve sapellere sahiptir.
19. yy’ da Kapodakya‘ nin engüzel ve görkemli klisesi olan Aziz Blasius adına yapılan klisenin Yunan Halkı için çok büyük bir önem arzettiği bilinmektedir.
Kasabamız sakinleri, 1924 yılında yapılan NÜFUS MÜBADELESİ gereği Yunanistan’ ın Selanik Şehri’ nden göç eden ‘’Türkler’’ olarak Niğde’ de ‘’Misli’’ olarak bilinen şimdiki Konaklı Ovası’ na yerleşmişlerdir. Bir süre Misli’ de kalan Yunanistan vatandaşları da yine bu yıllarda Yunanistan’ a gitmişlerdir.
Takip eden yıllarda ve 1936 – 1951 yıllarında Bulgaristan ve Romanya’ dan da gelen vatandaşlarımızın katılımıyla kasabamızın nüfusu artmıştır. O zamanlarda Misli’ de cami bulunamadığından şimdiki kilise kullanılmıştır. Daha sonra yaptırılan cami ibadete açılmıştır. Yine bu yıllarda kasabamız insanının kültürünün bir parçası olan ‘’konukseverliği’’ sonucu olarak şimdiki ismi olan Konaklı kullanılmıştır.
Halkımızın geçimini hayvancılık ve tarım ile sağlanmış,daha çok buğday, arpa gibi tahıllar kuru tarım yöntemiyle yetiştirilmiştir. 1975 yılından itibaren tarım arazilerinde su kuyularının açılmasıyla sulu tarım ve hayvancılıkta büyük gelişmeler yaşanmıştır. Yöremizde ekonomik değer açısından en önemli ürün patatestir. Misli ovamızın yarısına yakın bir kısmı halkımız tarafından kullanılmaktadır. Adeta Niğde’ nin patates ambarı gibidir.
Konaklımız ilk olarak 1989 yılında Belediye olmuş, çevre köy ve kasabalardan aldığı göçler ve konumu itibariyle her alanda hızla gelişmekte ve tercih edilen belde haline gelmektedir. Halen 1 İlköğretim Okulu, 1 Sağlık Ocağı ve Lojmanı, 3 Cami, 1 Klise, 2 Lokanta, 1 Eczane 1 kuyumcu ve değişik türde ticari faaliyet yapan esnafların hizmetleriyle canlı bir ortama sahiptir.
KASBAMIZIN KÜLTÜRÜ

Kasabamızda Selanik, Bulgaristan,Romanya macurları ve Yerlilerin kız alıp vermelerden dolayı birbiriyle harmanlanmış bir kültüre sahiptir.

GELENEK VE GÖRENEKLER

Kasaba halkı gelenek ve göreneklerine çok büyük önem vermektedir. Her yıl belediyenin öncülüğü ile tamamen kasaba halkının maddi ve manevi desteği ile geleneksel olarak yağmur duası düzenlenmektedir.Kasaba halkı yardımlaşma ve dayanışma konusunda çok hassas bir yapıya sahiptir.Camilerin,kuran kursunun, okulun tadilatlarının yapılmasında maddi ve manevi destekleri çok büyüktür. 1948 yılında yapılmış olan merkez caminin çini kaplaması ve nakkaş işlemelerinin yapılması kuran kursunun boya badana ve tadilatının belediyenin öncülüğünde tamamen halk tarafından yapılmış olması örnek olarak gösterilebilir. Arife günleri ikindi namazından sonra kasaba halkı toplu olarak mezarlıkları ziyaret ederek imamlar eşliğinde dualarını yapmaktadır.Arife günleri Selanik kapama ekmeği ve Bulgaristan kolacı pişirilir ve bayram sabahı yenir. Arife gününün akşamı kasaba çocukları şivri gezme denilen gelenekle kapı kapı gezerek çörek şeker ve para toplamaktadır. Şivri gezen çocuklar kapısına geldikleri kişilere (Şivri şivri şişirtme yalı börek pişirtme vermeyenin tavuklarını tilkiler yesin) ezgisini yüksek sesle söylemektedirler.Bayramlarda bayram namazından sonra camilerde bayramlaşma yapılır komşular eşdost yakın akrabalar ziyaret edilir.Bayram akşamı kayın baba tarafına ziyafet yemeğine gidilir.

Kasabamızda kız görme, kız isteme,peşkir alma, sini gibi düğün öncesi gelenekler yapılmaktadır.düğünler Cuma günü başlamaktadır bayanlar üç etek, köylü biçimi kıyafeti giyerler düğünün birinci günü geleneksel olarak keşkek pişirilir ve davetlilere ikram edilir. Cuma akşamı gelin kınası yakılır. Cumartesi öğlen damat tıraşı yapılır damat tıraşından sonra gelin evine damat tarafı mendil almaya gider. Cumartesi gecesi bayanlar donyelek denilen yöresel kıyafet giyerler eğlence düzenlenir ve oynanır. Pazar günü öğlen gelin alınır.Yeni gelin ve damat akrabaları tarafından ziyafet yemeklerine çağırılırlar. Buradaki amaç yeni çiftlerin akrabaları daha iyi tanımalarıdır.

Cenazelerde cenaze defin işlemi ve sonrasında cenaze sahibine herkonuda büyük bir destek sağlanmaktadır.Defin işleminden sonra cenaze yakınları mezarlık çıkışında durur ve kasaba halkı burada baş sağlığında bulunurlar.Belediye tarafından etli pide ve ayran ikramında bulunulur.Cenaze evinde 7 gün süresince kadınlar ve erkekler tarafından Kuran okunur ve yedinci günü yemek verilir mevlüt okur

Cenaze evinde 7 gün süresince yemek hazırlanmaz komşular ve kasaba halkı tarafından hazırlanarak cenaze evine götürülür.




YEMEKLERİMİZ
SOFTULU : KELLE SUYUNDAN HAMUR AÇIYORUZ SAÇTA PİŞİRİYORUZ TEPSİYE DİZİYORUZ KELLE SUYUNA SARIMSAK ATIYORUZ TEPSİNİN İÇERİSİNDEKİ KAPLARIN ÜZERİNE DÖKÜYORUZ KELLE ETLERİNİ VE BEYNİNİ ÜZERİNE YAYARIZ HAZIR HALE GELİR AFİYET OLSUN



TAVŞAN ÇORBASI : YAPILIŞI TAVŞAN ETİNİ KAYNATIYORUZ DAHA SONRA SUYUNU AYRICA Bİ KABA ALIYORUZ SUYUNA SARIMSAK KARABİBER KİMYON KEKİK NANE SALÇA KIRIK GEVREKTEN ATIYORUZ VE TAVŞANIN CİYERLERİNİ ÇORBAMIZA İLAVE EDİYORUZ 10 DAKİKA KAYNATIYORUZ HAZIR HALE GELİYOR. TAVŞANIN ETİNİ İSE TEPSİYİ YAĞLARIZ VE TAVŞAN ETLERİNİ TEPSİYE YERLEŞTİRİRİZ ÜSTENE BİRAZ KIRMIZI BİBER ATARIZ VE FIRINDA 10 DAKİKA KIZARMASINI BEKLERİZ AFİYET OLSUN.



GÖZLEME TATLISI : HAMURU YOĞRUYORUZ DAHA SORA GÖZLEMELERİMİZİ AÇIYORUZ VE SAÇTA PİŞİRİYORUZ VE ARALARINA

YAĞDA KIZARTMIŞ OLDUĞUMUZ TARHANAYI İÇİNE YAYIYORUZ DAHA SONRA ŞERBETİNİ DÖKÜYORUZ. AFİYET OLSUN



GEVREKLİ BÖREK:YUFKANIN SAC ÜZERİNDE PİŞİRİLDİKTEN SONRA TEPSİ ÜZERİNE ISLATILARAK KATKAT ARASINA PEYNİR PATATES KONULARAK KAPAMA VEYA FIRINDA PİŞİLMESİ



NOHUTLU EKMEK:NOHUT EZİLİP ISLATILARAK BİRSÜRE BEKLETİLDİKTEN SONRA UNLA KARIŞTIRILARAK EKMEK YAPILMASI



ÇARŞAF BÖREĞİ: ÇARŞAF ÜZERİNE HAMURUN YUFKA HALİNDE AÇILDIKTAN SONRA KATLANMASI



KOLAÇ :SUSAMLI ÇÖREK OTLU EKMEK



KAPAMA : PİRİNÇLİ TAVUĞUN KAPAMA VEYA FIRINDA PİŞİRİLMESİ



BULAMAÇ :SÜT UN YUMURTA VE ŞEKERDEN YAPILAN TATLI



KAYGANA(AKITMA) :KIREP UN YOĞURT VEYA AĞIZ SÜTÜ KARIŞTIRILARAK KIZGIN YAĞDA KIZARTILMASI



UN VE İRMİK HELVASI:Un veya irmiğin yağda kavrularak şerbet eklenilerek

MANCA: Ezme salata
MOMALİGA
KEŞKEK
KIRMA
DIZMAN
KAPAMA
KABAK AŞI
FIRINDA KABAK
URMAÇ ÇORBASI
KAMIŞ PEKMEZİ
LANAŞI

IŞTIR

IŞİMİK ISLAMASI

PABUÇ ÖKÇESİ

KOBELEK

AKAŞ





MACUR EKMEĞİ

Ekmeğimiz genelde evlerin avlusunda bulunan ekmek evi denilen bölümde pişirilir.

Ekmeğimizin asıl özelliği üretiminde 1.tip unun ve daha önemlisi

hazır maya yerine ekşi maya kullanılmasıdır,

bu gelenek artık sürmemektedir.

Ekşi maya kullanılarak yapılan ekmeğin tat ve aroması yüksek,

bayatlaması yavaştır.

Bayatlamasının yavaşlaması demek fermantasyonun

daha uzun sürmesi demektir.

Bundan dolayı asitliğin yüksek olması nedeni ile rop hastalığına

sebep olan bakterinin gelişmesinin engellendiği tespit edilmiştir



NİŞASTA : Buğdaydan yapılır, buğday yıkanır temizlenir ağzı kapalı küplere konulur, üzerine

su doldurulur, yirmi gün bekletilir, özü çıkartılır un haline getirilip helva yapılır



GEVREK : Yumurta, süt (Yoğurt) tuz yoğrulur. Kareler biçiminde kesilir ve güneşte bekletilir.



SOĞANLI BÖREK : Soğan,buğday,yağ,yeşil biber iyice kavrulur, tuz maya ve ısıl su katılarak hamur hafif yumuşak biçimde yoğrulur, kaplar ince biçimde açılır ve içi kaplara döşenerek kapamada pişirilir.

Adres: Konaklı Kasabası, 51200 Niğde



ilgili aramalar: niğde konaklı nüfusu, niğde konaklı kasabası otobüs saatleri, niğde konaklı belediyesi iletişim, konaklı belediyesi niğde, niğde konaklı kasabası düğünleri, niğde konaklı kasabası arası kaç km, niğde konaklı kasabası haritası, niğde konaklı kasabası hava durumu
Niğde Konaklı Kasabası'ın yakınındaki benzeri yerler
YEŞİL GÖLCÜK 51 NİĞDE YEŞİL GÖLCÜK 51 NİĞDE 9 km niğdenin yeşil gölcük kasabası
Ağzıkarahan Lokumları Ağzıkarahan Lokumları 40 km LOKUM VE ŞEKERLEME
Bu İçeriğe Yorum Yap