facebooktwitterpinterest

Meclis Kültür Sanat Merkezi adresi, iletişim bilgileri

Meclis Kültür Sanat Merkezi

Hakkında

Meclis Kültür Sanat Merkezi Resmi Facebook Sayfası

Hikayemiz

Osmanlı İmparatorluğunun 1. Dünya Savaşı'nı kaybetmiş olması sonucu, bütün cephelerde olduğu gibi Filistin ve Suriye'de dövüşen Osmanlı Ordusu da, 1918 Eylül ayı sonlarına doğru görev bölgesinden çekilmeye başladı.İngilizler, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Antlaşması hükümlerine dayanarak 25 Kasım 1918'de İskenderun Sancağı'na bir miktar asker çıkardı.Aynı Antlaşma hükümlerine göre, Osmanlı yönetimine bırakılmış olmasına rağmen İskenderun Sancağı 'nı işgal eden İngiliz birlikleri, 5-6 gün kentte kaldıktan sonra çekilerek 7 Aralık 1918 tarihinde, Antakya'ya giren Fransız askerlerine işgali devretti.

Bu dönemlerde Fransız işgalindeki Antakya yeni bir kültür akımıyla karşı karşıya kaldı.Yine aynı dönemde Fransız Mimar Leon Benju tarafından 1927 yıllında Antakya’nın ilk sineması olarak yapılan Ampir(Gündüz) sineması Hacı Muhammet Adalı Efendi tarafından aynı konsepte işletilmek üzere satın alındı.

1938 yılında Hatay bağımsızlığını kazandığında anavatana ilhak olmak için bir meclise ihtiyaç duydu. Hacı Muhammet Adalı Efendi de en yaşlı Hatay Devleti Meclis üyesi olarak açılışını yapacağı meclis için sahibi olduğu sinemayı tahsis etti.

İlk toplantısını 2 Eylül 1938'de yapan 40 üyeli Hatay Meclisi, bir daha bu binada toplanamadı. Ancak Gündüz Sineması, Hatay, devlet olduktan sonra meclis toplantılarının yapıldığı tarihi bir bina olarak hafızlara kazındı.İlk toplantıdan sonra 9 ay boyunca belediye binası olarak kullanıldı. Bu sinema yapıldığında Hatay Devleti de yoktu.

23 Temmuz 1939 yılında Hatay’ın anavatana katılmasıyla Gündüz Sineması 1970 li yıllara kadar Türkiye ve Dünya sinemalarının önemli filmlerini Antakya halkı ile buluşturdu.

Eğlence kültürü Antakya halkının tarih boyunca en birikimli olduğu alanlardan biri oldu.Eğlenceye yatkınlığı yanında başka il ve Ülkerlerdeki gelişmeyi,modayı da takip eden Antakyalının gündelik yaşamında sinemaya olan ilgisi uzun bir dönem sürdü.

Asi Nehri yanında kesme taştan yapılan bu tarihi bina 1970 li yıllardan 2006 yılına kadar kendi öz geçmişindeki değerlerini yıkarak talihsizce işletilmiş ve Antakya halkının gerek ulusal gerek yerel basın vasıtasıyla duyurduğu isyan sesine Güney Şirketler Grubu cevap vermiştir.

Hatay Devleti Meclis Binası olarak Tarihte silinmez bir olguya imza atan Gündüz Sineması Güneyler Grup ailesine katılmasıyla yeni ve ona asıl yakışan ismine kavuşmuştur.

Meclis Kültür Sanat Merkezi bu ölümsüz tarihi,yerinde yaşamak isteyen herkese kapılarını açmıştır.

Adres: 31030 Antakya/Hatay, General Şükrü Kanatlı, General Şükrü Kanatlı Mahallesi, Cumhuriyet Alanı No:2, 31030 Antakya/Hatay, Türkiye
Telefon: (0326) 215 6000
rt.moc.silcem@ofni



ilgili aramalar: Hatay Kültür Merkezi Etkinlikleri, Hatay meclis binası tarihi, Antakya Kültür Merkezi Tiyatro Etkinlikleri, Meclis Kültür Sanat Merkezi, Hatay Tiyatro Etkinlikleri, Hatay meclis binası deprem, Hatay Kültür Sanat etkinlikleri, Hatay Meclis binası
Meclis Kültür Sanat Merkezi'nin yakınındaki benzeri yerler
BELKISEV BELKISEV 361 metre Huzur mutluluk aşk aile herşeyin bir arada yaşayabileceği tek yer Belkısev ✌✌...
Antakya Kültür Merkezi Antakya Kültür Merkezi 520 metre Yerel bir gösteri salonu, koltuklar rahat ancak Türkiye'de nedense en son ilgilenilen...
Saklı Ev Restoran Saklı Ev Restoran 562 metre Güzel mekan.
Hatay İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Hatay İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü 592 metre Kapasite olarak hic fena degil ama antakya gibi bir yere tabi daha büyük bir yer ihti...
Antakya Belediyesi Antakya Belediyesi 1 km Antakya bölgesi, M.Ö. 333 yılında Büyük İskender ile Pers İmparatoru III. Dareios’un ...
Alina Kır Bahçesi Alina Kır Bahçesi 7 km ilgi alaka yok saat sarti var
Yakamoz Restaurant Yakamoz Restaurant 33 km kebap
İsa Taş Plaza İsa Taş Plaza 41 km Fazla bilgim yok
Yorumlar
Antakya'nın tam merkezinde bulunuyor. künefesi güzel. üst katındaki balkondan bütün merkezin akışını görebilirsiniz.
8 yıl önce (06-10-2016)
Bu İçeriğe Yorum Yap