facebooktwitterpinterest

Mardin Süryani Katolik Meryem Ana Kilisesi adresi, iletişim bilgileri

Mardin Süryani Katolik Meryem Ana Kilisesi

Hakkında

Meryem Ana Kilisesi (Virgin Mary Church)

Hikayemiz

Meryem Ana Kilisesi (Katedrali) Tarihçesi

Mardin’in yegâne değerlerinden biri olan ve aynı zamanda Süryani Katolik Patrikhanesi Mardin’den taşınmadan evveline kadar Patrikhane Katedrali olarak kullanılmıştır.
Kilisenin kurucusu olan Mor İğnatios Antuan SIMHERİ 1854 yılında Roma’ya gider ve o dönemin Katolik Lideri Papa lX PİUS tarafından Süryani Katolik Antakya Kürsüsü Patriği olarak takdis eder.
Patrik Antuan SIMHERİ Roma dönüşü Vatikan’dan aldığı yardımlarla Sultan Abdülmecit zamanında aldığı ferman ile 1860’da Meryem Ana Kilisesi’nin temelini atar ve kilise 1890’da tamamlanıp açılışı yapılır. Buna benzer bilgiler Meryem Ana Kilisesinin Sokak kapısının üzerindeki Osmanlıca yazıtta da yer almaktadır.
Yazıtta şöyle geçer: “Yüce Allah’ın Kilisesi övgü dolu bir temelin üzerine inşa edilmiştir. Tekbir olan onu korusun. Bu Kilise Sultan Abdülmecit döneminde İnşaa edilmiştir. Onu İnşaa eden Mimar Patrik Antuan’ dır O çok mutlu Mimar Başıdır. Müminler için tarihte bir şereftir. Mutluluk’ la içeri giriniz, Rab’den isteyin size verilecektir”.
Meryem Ana Kilisesi’nin mimari özelliği, Mardin Merkezdeki en büyük kilise olarak kabul edilmesidir. Süryani Kilisesi olmasına rağmen hem Katolik hem de Ortodoks kültürünün etkileri yer almaktadır. Kilise’nin Gök kubbesini tutan 10 adet sütun mevcut, bu 10 sütun Allah’ın 10 emrini simgelemektedir.
Ayrıca Kilisenin Batı cephesinde bulunan Patrikhane Binası (Günümüzde Mardin Müzesi olarak kullanılmakta) Mor İgnatios Behnam BENNİ tarafından 1895 inşaa edilmiştir.

Adres: ŞAR MAHALLESİ 239. SOKAK KAPI NO:3, 47100 Mardin



ilgili aramalar: mardin meryem ana kilisesi nerede, meryem ana kilisesi mardin vikipedi, meryem ana kilisesi midyat, midyat meryem ana kilisesi nerede
Mardin Süryani Katolik Meryem Ana Kilisesi'nin yakınındaki benzeri yerler
Mardin Protestan Kilisesi Mardin Protestan Kilisesi 563 metre Mardin Protestan Kilisesi 569 yılında geniş bir alan üzerinde inşa edilmiştir.Gezip g...
Mardin İlim Yayma Cemiyeti Selahaddin-î Eyyubi Erkek Öğrenci Yurdu Mardin İlim Yayma Cemiyeti Selahaddin-î Eyyu... 1 km Çok zırıltılı ezanı var cami olmamasına rağmen ezan neden
Mor petrus mor pavlus Kilisesi Mor petrus mor pavlus Kilisesi 1 km Letzt erbaute Syrisch Orthodoxe Kirche 1914. 2008 Gesamt Sanierung.Einmal im Jahr 29....
Süryani Kadim Ortodoks Deyrulzafaran Manastırı Deyro Dkurkmo Süryani Kadim Ortodoks Deyrulzafaran Manastı... 2 km Mardin'in binlerce yıllık tarihinin parçası olan bir manastır mimarisi çok güzel ve h...
Deyrulzafarân Manastırı Deyrulzafarân Manastırı 5 km Gerçekten çok etkileyici bir manastır. Girişte müzekartı geçmiyor ancak giriş ücreti ...
Yorumlar
Ziyarete kapalıdır. Mardin Müzesinin içinden giriş kapısını görebilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla ziyarete açık değil. Midyat'taki Meryem Ana Manastırı ile karıştıranlar olmuş. Yapı fotoğraflarda paylaştığım yapı.
Ziyarete kapalıydı çok moralim bozuldu o kadar merdiven çocukla cikmasak iyiydi
Çok görmek istedik ama ziyarete halihazirda kapalı. Dışardan görebilirsiniz sadece.
Kendin geziyorsun ilgilenen bilgi veren yok ve yolu karmaşık
Kilise günümüzde aktif olarak kullanıldığı ve ayinler yapıldığı için girip gezilemiyor. Mardin müzesi hemen yanından dıştan görebilmek mümkün oldu diyebilirim
Geçici bir süre için kapalı. Kapısında yazan bu. Aynı zamanda müze de kapalı. Mardin çarşıda 2 saat boyunca arabayı park etmek için yer arayın ve bu yazılar ile karşılaşın. Arkasından 2 hafta sonra da park cezanız evinize gelsin.
Buram buram tarih girişte bağış yapmanız gerekmiyor. Büyğk bir kilise içeride rehber hristiyanlık hakkında ve ibadetleri hakkıda belirli zamanlar seminer veriyor. Görülmeye değer.
Gittiğinizde tavus kuşunu kovalamayı unutmayın Tarihi yerleri bu tarz düzenli ve temiz görünce mutlu oluyorum. Ben gittiğimde ücretsizdi sanırım. Kilise civarını da dolaşmanızı tavsiye ederim. Civar sokaklar da çok güzel. Diğer kiliseleri ve manastırı gezmeyi ihmal etmeyin.
Üç yıldız kapalı olduğu için. Eski Mardin merkezinde Mardin Müzesinin bitişiğinde bulunan bir kilise. Bu kilisenin bitişiğindeki tarihi binaya Mardin Müzesi kurulmuş. Müzenin yanıbaşında kilise zaten dikkati çekiyor. Müzeyi iyi ki gezmişiz. Mardine giden Herkes Mardin Müzesini görmeli, incelemeli. Mardini Müslüman halkı, Süryani halkı ile beraber tanıtan videoyu müze salonundaki enfes müzik eşliğinde izlemeden de olmaz. Eski Mardin'de iki gün kaldım. Artuklu eserlerini gezmek ve incelemekten Hıristiyanlık eserlerini görmeye ve izlemeye zamanım kalmadı. Bu kadar çok eser görmek durumunda olacağımı bilseydim Mardin'de en az dört gün kalacak şekilde ayarlama yapardım.
Bu İçeriğe Yorum Yap