facebooktwitterpinterest

Kaunos adresi, iletişim bilgileri

Hikayemiz

Muğla Dalyan'a yakın Köyceğiz sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da "Kbid" olan antik kent.Dalyan, Ortaca boğazının öbür yakasında bulunan kent bir mitosa göre Miletos'un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya - Likya sınırında kurulmuştur. Antik Çağ'da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmıştır. Kente girişte kaya mezarları ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerdir. Diğer taraftan kenti tahkim eden yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos'un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, M.S. yüzyılda terkedilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağ'da bir ara tahkim edilerek kullanılmışsa da, bu yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır.Kaunos'a genelde Dalyan'dan deniz motorları ile gidilmektedir. Motorlardan inip bir kilometre kadar yokuş yukarı yürümek gerekir. Antik kentin etrafını surların çevrelediği görülür.Litvanya'nın bir şehri olan Kaunas ile karıştırılmamalıdır.

Adres: Dalyan, Ortaca



ilgili aramalar: kaunos antik kenti giriş ücreti, kaunos lithuania, kaunos hakkında kısa bilgi, kaunos antik kenti hangi ilimizdedir, kaunos antik kenti pdf, kaunos antik kenti tarihi eser midir, kaunos antik kent planı, tlos
Kaunos'un yakınındaki benzeri yerler
Dalyan Hotel Palmyra Dalyan Hotel Palmyra 15 km Efendim Merhabalar Eşim ve kızımla 5 günlük tavsiye üzerine geldiğimiz Dalyan Palmyra...
Yorumlar
Çok güzel bir antik kent. Marmaris ya da Dalyan tarafına yolu düşenlerin ve gidebilmelerin mutlaka gidip görmesi gereken tarihi yerlerden birisi. Fakat oldukça bakımsız. Halen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Birleştirilmeyi bekleyen çok sayıda kalıntılar yerlerine yerleşecekleri günü bekliyor. Tiyatronun üst tarafında tepede bir sur kalıntısı var olsa da çıkılacak gibi değil. Kaunos’a girmeden hemen önce de uzaktan da olsa yolda birkaç yıkık yapı göze çarpıyor. Giriş tarafında hamamlar ve ibadethane kalıntıları var. Girişten ileride tiyatro binası görülüyor. Aşağı tarafında ise yine birçok yapı ziyaret edilebiliyor. Müze Kart ile giriş ücretsiz. İçeride girişte su vs. Satılıyor. Müze Kart’ı olanlara içecekler %50 indirimli. Normalde bir suyun fiyatı:18₺ bir bardak çay:30₺ İçeride keçiler dolaşıyor. Tuvaletleri var ama yeterince temiz değil. Tuvaletlerde sabun, peçete olmayabiliyor.
Antik kent güzel. Müze kartla ücretsiz girebilirsiniz. Müze kartınız yoksa gişeden satın alabilirsiniz. Güncel fiyat 70 tl ama müzekart alırsanız 60 tl'ye geliyor. Varmak için Gel-Gör Restoran'ın yanından kalkan feribota binebilirsiniz arabayla veya yaya olarak. Arabayla 70 tl, yaya 10 tl. Karşı kıyıya geçtikten sonra 10-15 dak yürüyerek antik kente varabilirsiniz. Müze kartınız varsa büfeden de indirimli yiyecek-içecek alabilirsiniz.
Dalyan’a gelince görülmesi gerek bir yer kesinlikle. Tek sıkıntısı gidiş yolu. Nehrin karşı tarafından sandallar ile geçiliyor, ordan 15-20 dk bir yürüme mesafesi var. Müze kart ile giriş yapılıyor veya kişi başı 70₺ ücret ödeniyor. Kapı açılış saati 08.30. Biz erkenden gitmek için saat 07.30’da sandal tarafında bekledik ama maalesef o saatte tüm şehir uyuyordu sanırım, bir süre saatini beklemek zorunda kaldık. Hava çok sıcak olduğu için öğleden sonra gezilmesini tavsiye ederim.
Ağustos ayının son haftası ziyaret ettim. Karayolu ile gelmek isteyenler için Muğla Fethiye yolundan ayrılarak Köyceğiz gölüne paralel olarak devam etmeniz akabinde sultaniye kaplıcaları tabelasının gösterdiği yoldan gitmeniz gerekiyor. Sultaniye kaplıcaları ayrımına gelene kadar yol oldukça güzel ancak viraj oldukça fazla yol üzerinde oldukça kartpostallık manzaralar var. Kaunos antik kentine yaklaştıkça yol iyice kötüleşiyor. Bazen acaba yanlış yoldamıyız diye tereddütte düşüyorsunuz. Antik kent girişi çok kötü durumda. İçeriyi müze kart ile rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz çok kalabalık olmadığı için araç park sıkıntısı da yok. Gündüz gelecekler yanlarında su içeçek gibi şeyler alması ve tedarikli gelmesini tavsiye ederim. Birçok antik kenti gezmiş birisi olarak manzarası için o kadar yolu geldiğime değidini hissettim. Ancak antik kent yeterince değer verilmediğini gördüm hala kazılması, çalışma yapılması ortaya çıkartılması gereken bir çok güzellik olduğunu farkettim. Ancak gördüğüm kadarıyla kentte hali hazırda devam eden bir çalışma görmedim. Oysa bölgedeki kral mezarları, dağlara yayılan antik kalıntılar ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok şey var antik kentin kurulduğu yer beni oldukça büyüledi Lütfen buraya gereken önem verilsin. Ayrıca antik kent hakkında bilgilendiren sorularımıza oldukça açık ve net şekilde cevap vererek bilgilendiren, güleryüzlü ve yardımsever görevlilere çok teşekkür ederim. Not : Dönüşte aynı yolu çekmek istemezseniz antik kent çıkışı sağdan devam ederek 3-5 dakika sonra feribota geliyorsunuz feribotlar çok küçük olduğu için sıra beklemiyorsunuz 70 TL karşılığında hemen karşıya geçiyorsunuz. oradan isterseniz İztuzu Plajı tarafına yada Fethiye Muğla yoluna daha kolay bağlanabilirsiniz.
Çok güzel konumlanmış eski bir antik şehir. Müze kartla giriş yapabiliyorsunuz. Müze kart yoksa giriş 70 TL ancak müzekart uygulamasını indirip 60 TL ödeyerek online kart alabilirsiniz. Uygulamadan oluşturacağınız barkod ile giriş yapabiliyorsunuz. İçerisi biraz toz toprak içinde. Un gibi bir kumla kaplı tüm yollar. Terlikle giderseniz ayaklarınız toz içinde kalıyor. Çoğu yapı kalıntı halinde. Tiyatro biraz kendini belli edecek kadar ayakta. Kral mezarlarını burada göremezsiniz. O umutla geliyorsanız doğru konum burası değil. Kral mezarları için aşağı feribot iskelesine doğru inip kanala paralel kuzeye ilerlemeniz lazım. Ancak ben gittiğimde mezarların olduğu kısıma giriş kapalıydı. Dron çekimimde tüm slanı tepeden gören videoyu izleyebilirsiniz.
Dalyan'ın karşı kıyısında Çandır köyüne yakın olan güzel bir antik kent. Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz. Gişelerin olduğu alanda bulunan kilise ve tiyatro binasını gezip çıkmayın; çünkü antik kent girişin ters istikametinde gölün kenarına kadar uzanıp gidiyor : antik çeşme, tapınak ve çeşme etrafında otlayan yabani eşek sürüsünü de görebilirsiniz. Olumsuz yorum bu tarz ören yerlerindeki market bölümüne... Normalde 25 lira olan Magnumu elbette orada 25 liraya satmayın. 30 olur, 40 olur, hadi 50 olur da 95 lira olmaz yani... Biraz daha fiyatları makul tutun da Türk vatandaşları da faydalansın...
Kaunos antik kenti oldukça büyük alana kurulmuş. Ulaşım için konakladığım Dalyan' dan kalkan minik araba vapurları var sadece 4-5 dk yolculuk için 50 TL ödüyorsunuz birde bunun dönüşü var 100 TL. 5-6 dakikalık araç yolculuğundan sonra ulaşılıyor müzekart geçerli. Biraz bakımsız hatta gittiğimizde tuvaletler de su yoktu. Yanınızda illa su bulundurun hatta yiyecek te alabilirsiniz bu civarda satılan bir yer yok. Kent oldukça büyük Anfi tiyatrosu kısmen ayakta, Kale surları hem tepe de hem de aşağıda görülebiliyor. Hamam binaları güneş saati sunaklar çeşmeler mevcut. Kent girişi tepe de aşağı kısımda birçok güzel yapılar da var. Ayrıca gezi esnasında keçiler size rehberlik ediyorlar.
Kaunos Antik Kenti'ni gezmek, adeta zaman makinesine binip binlerce yıl öncesine yolculuk yapmışçasına heyecan verici bir deneyimdi. İlk adımda, o eski limana yanaştık ve hemen büyüleyici doğal güzelliklerin içinde bulduk kendimizi. Dalyan Nehri'nde tekne turuyla kente ulaştık ve nehir boyunca yüzen sazlıkları, sulak alanları gözlemledik. Antik kente adım attığımızda, hemen tiyatro karşımıza çıktı. Taş basamakları tırmanırken, o dönemin görkemli gösterilerini ve etkinliklerini düşünmemek elde değil. Tiyatronun zirvesine çıktığımızda, Dalyan Nehri ve çevresinin muhteşem manzarasına tanık olduk. Kent içinde gezinirken, antik döneme ait kalıntılar ve yapılar arasında dolaştık. Roma hamamının büyüklüğü ve mimarisi gerçekten etkileyiciydi. Şehrin surları, tarihî hikayeleriyle bizi sarmaladı. Özellikle Likya kaya mezarları, kayaların oyulmuş haliyle dağa kazınmış mistik yapılar, bende büyük izlenim bıraktı. Kaunos'un atmosferi, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir nokta. Ziyaretim boyunca antik dönemin izleriyle dolu bu güzel kentte dolaşmak, tarihiyle, doğasıyla iç içe bir deneyimdi. Unutulmaz anılarla ayrıldık, kesinlikle herkese tavsiye ederim.
Çok güzel bir antik kent, sadece yolun bir kısmı bozuk, Ramazan Bayramı'nda Muğla merkezden gittik 1.5 saat kadar sürdü fakat gittiğimize değdi. Liman kenti olarak geçen bu alan fazlasıyla büyük. Girişte müze kart geçerli, etrafında bir şey yok, yanınıza yiyecek bir şeyler alarak orada tüketebilirsiniz. Özellikle gün batımını beklemenizi tavsiye ederim zaten belli bir saatte kapanıyor, şuan bu detayı hatırlamasam da bu detayı bilmenizde fayda var.
Bir tarihi yer bu kadar mı buram buram tarih kokarmış. Adamlar binlerce yıl öncesinden medeniyeti sisteminin temellerini atmışlar. Müze kartınız ile ücretsiz. Normal giriş 70 tl.
Bu İçeriğe Yorum Yap