facebooktwitterpinterest

Karaman 70 adresi, iletişim bilgileri

Karaman 70

Hikayemiz

KONYA...
" Gez Dünyayı, Gör KONYA,yı.."

Konya, Trafik plaka numarası 42'dir.
1875'te kurulan Konya Belediyesi,
1984'te çıkarılan 3030 sayılı yasa gereğince
"Büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup
1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir.
Karatay, Meram, Selçuklu olmak üzere büyükşehir belediyesine bağlı
3 merkez ilçeden oluşmaktadır.

Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya
doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır.
Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır
Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve
Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır.
Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir.
Anadolu Kaplanları'ndandır.
Şehrin futbol takımı Konyaspordur
.Konya’nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi
(Kubbe-i Hadrâ),
çift başlı kartal, etliekmek sayılabilir.

Konyanın İlçeleri

* Ahırlı İlçesi
* Akören İlçesi
* Akşehir İlçesi
* Altınekin İlçesi
* Beyşehir İlçesi
* Bozkır İlçesi
* Cihanbeyli İlçesi
* Çeltik İlçesi
* Çumra İlçesi
* Derbent İlçesi
* Derebucak İlçesi
* Doğanhisar İlçesi
* Emirgazi İlçesi
* Ereğli İlçesi
* Güneysınır İlçesi
* Hadim İlçesi
* Halkapınar İlçesi
* Hüyük İlçesi
* Ilgın İlçesi
* Kadınhanı İlçesi
* Karapınar İlçesi
* Karatay İlçesi
* Kulu İlçesi
* Meram İlçesi
* Sarayönü İlçesi
* Selçuklu İlçesi
* Seydişehir İlçesi
* Taşkent İlçesi
* Tuzlukçu İlçesi
* Yalıhüyük İlçesi
* Yunak İlçesi


Tarih öncesi dönem

Konya, Türkiye'deki en eski yerleşim birimlerinden biridir.
Konya'da yerleşimin Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı görülmektedir. Konya'nın merkezinde yer alan ve aynı zamanda bir höyük olan, Anadolu Selçuklu sultanı II. Alaeddin Keykubad'a nispetle Alâeddin Tepesi adı verilen suni tepe ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu, Prehistorik çağ içinde gerek Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Kalkolitik ve gerekse Erken Bronz Çağlarına ait kültürel bulgulara rastlanmıştır.

Yine Prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede yer alan ve Konya'nın bugünkü merkez Harmancık mahallesinde yer alan Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunmaktadır.


Roma dönemi

Anadolu ve Suriye topraklarında büyük bir imparatorluk kuran
Hititler Konya'ya da hakim olmuşlardır.
Hititler'den sonra Friglerin egemenliğine giren Konya (Kavania) daha sonra
Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender'in istilalarına uğramıştır.
Sonraları Anadolu'da Roma hakimiyeti sağlanınca
Konya İconium olarak varlığını korumuştur.

Önemini Roma ve Bizans dönemleri boyunca korumuş olan şehir,
Hıristiyanlığın ilk yıllarında dini bir merkez hüviyeti de kazanmıştır.
Aziz Paul Anadoludaki dinî seyahatleri sırasında Konya'ya da uğramıştır.


Selçuklu dönemi

İslamiyetin doğuşuyla beraber Doğu Roma İmparatorluğu aleyhine büyüyen İslam Devleti, İstanbul'u hedef alan harekatları sırasında Konya üzerine de akınlar düzenlemişlerdir. Anadolu'da ve Konya çevresinde ilk İslami oluşumlar bu devirde ortaya çıkmıştır.

1071 senesinde Malazgirt Ovası'nda yapılan Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu üzerine keşif harekatları düzenleyen Türkler ve Anadolu'yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonucu Anadolu'nun büyük bir kısmı ile beraber Konya'yı da, ele geçirmişler ve bölgedeki uzun Bizans hakimiyetine son vermişlerdir.

Süleyman Şah 1076 tarihinde Konya'yı Anadolu Selçukluları'nın başkenti yapmış, bilahare başkent 1080 tarihinde İznik'e nakledilmiştir. İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçmiş, sultan I. Kılıçarslan da 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşımıştır. Bu tarihten 1277 tarihine kadar Konya aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur.


Karamanoğulları dönemi

Karamanoğullarının kökeni Azerbaycan'dan Sivas'a göç eden Hoca Saadettin'in oğlu Nur-i Sufi'ye dayanmaktadır. Buradan Torosların eteğinde olan Larende kasabasına gelip yerleşmişlerdir.Karamanoğulları Oğuzların Avşar boyundandırlar. Nur-i Sufi'nin oğlu Kerimeddin Karaman Bey 13. yüzyılda buradan başlamak üzere Kilikya bölgesinin büyük bir kısmında güç sahibi olmuş. Bunun üzerine Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından bölgenin beyi olarak atanmıştır.Karamanoğlu Mehmet Bey Konya'yı 1277 yılında beyliğine katmış ve Anadolu Selçuklu Devleti'ne son vermiştir. Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına katmış ve beyliğinin başkenti yapmıştır. Tam 16 kez Osmanoğulları ve Karamanoğluları arasında el değiştirmiştir.


Osmanlı dönemi

Şehir 1442 tarihinde Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Sultan II. Murad Konya'yı zaptederek Karamanoğlu hakimiyetine son vermiştir.


Coğrafi özellikleri

39.000 km2'lik yüzölçümü ile Türkiye'nin en geniş ili olan ve Orta Anadolu yaylası üzerinde Ankara, Aksaray, Niğde, [Mersin]], Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeri ile komşu olan Konya, 36° 22' ve 39° 08' kuzey paralelleri ile 31° 14' ve 34° 05' doğu meridyenleri arasında yer alır. Başta büyük ilçeleri Ereğli, Beyşehir, Akşehir'dir. Toplam 31 ilçesi vardır. Konya büyükşehir nüfusu 2011 sonu itibariyle 1.085.000 olup Türkiye genelinde 7. sıradadır. İl genelinde ise 2.100.000 olan nüfusuyla Konya ili Türkiye'nin en kalabalık 6. ilidir.


İklimi

Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Gece - gündüz arası sıcaklık farkı yazın 16-22 derece arasındadır. Baharları ve kışları nemden dolayı bu fark 9-12 °C'ye kadar düşer. Kar ortalama 3 ay yerde kalır. Çevresindeki sıcak - soğuk hava merkezlerinden çok etkilenir. İç Anadolu'nun en güney bölgesinde yer almasına rağmen diğer İç Anadolu şehirlerinden daha soğuk olur. Bunun nedeni orta torosların deniz etkisini tamamen önlemesidir. Konya, 1. jeolojik zamanda Anadolu'daki Tetis denizinin yükselerek yok olması nedeniyle tam bir deniz tabanı ovasına dönüşmüştür. Düzlüğün asıl nedeni budur. İlkbaharda konveksiyonel yağışlar (kırkikindi) sıklıkla görülür. En yağışlı ay nisan ve mayıstır. Konya ikliminin diğer bir özelliği ise yazların çok geç başlaması, kışların da çok geç bitmesidir. Step ikliminin özelliği olan yaz kuraklığı Türkiye'deki en kaliteli buğdayların yetişmesine neden olmuştur. Baharda nem ve yağmurla yeşeren otlar yazın yerini kuruluk ve sıcaktan dolayı sarıya bırakır. Türkiye'de sis yoğunluğu ve sisli gün sayısı en fazla olan il Konya'dır. Nedeni ise Konya ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır. Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir. En çok kar yağan ay şubat, en soğuk ay ocaktır. En sıcak aylar temmuz ve ağustosdur. Diğer bir özellik ise yaz akşamları çevresinde bulunan dağlardaki yüksek basınç alanlarından, ovada bulunan alçak basın alanlarına esen rüzgardır. Günlük sıcaklık farkının en belirgin özelliği de budur. Ocak ayı sıcaklık ortalaması -0.5 °C, temmuz ayı sıcaklık ortalaması ise 23 °C'dir. Türkiye'nin en az yağış alan ili Konya'dır.


Ekonomi ve Sanayi

Konya sanayisi günümüzde birçok sektörde üretim yaparak,
tarihsel olarak kullanılan tahıl ambarı kimliğinin yanına
sanayi şehri kimliğini de eklemiştir.
Konya, 130 ülkeye ihracat yapmaktadır..


Ulaşım

Karayolu

Karayoluyla, Ankara'ya 3, Antalya'ya 4, Eskişehir'e 5, İstanbul'a 9, Adana'ya 5 saat uzaklıktadır.
Ankara-Konya Hızlı Tren
Demiryolu

Ankara-Konya hızlı tren hattının tamamlanması ile Konya-Ankara arası Tren garlarından ulaşım sağlanabilir. Hızlı Tren şu an Konya-Ankara arasını 1 saat 45 dakikaya indirmiştir. Bu süre yeni trenlerin alımıyla 1 saat 30 dakikaya inecektir. Günlük iki yönlü 16 sefer ile şu an hizmettedir.[1] İstanbul'dan başlayan tarihi Hicaz Demiryolu hattı, şehir merkezinden geçmektedir. Günümüzde demiryolu ulaşımı bu hattan sağlanmaktadır.
Havayolu

İstanbul-Konya uçak seferleri Konya Havaalanından sağlanmaktadır.
Raylı Sistem

Alaaddin Tepesi ile Selçuk Üniversitesi Kampüsü arasındaki takriben 20 km.lik hatta, 60 tramvay vagonu ile 24 saat boyunca yolcu taşımacılığı yapılır.


Turizm

2009 yılında Konya'yı 1 milyon 717 bin 942 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu rakamın 1 milyon 338 bin 113'ünü yerli, 353 bin 233'ünü ise yabancı ziyaretçiler oluşturdu.[3]
Alâeddin Camii

Alâeddin Camii, 1220 yılında Konya'da Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından aynı adı taşıyan tepe üzerinde (Alâeddin Tepesi) inşa ettirilmiş cami.

Sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı burada gömülüdür.

İşte isimleri

I. Alaeddin Keykubad
I. Rükneddin Mesud
I. Kılıç Arslan
IV. Kılıç Arslan
II. Süleyman Şah
I. Gıyaseddin Keyhüsrev
II. Gıyaseddin Keyhüsrev
III. Gıyaseddin Keyhüsrev


Alâeddin Tepesi

Alâeddin Tepesi,
Türkiye'nin Konya ilinin merkezine bağlı
Karatay ilçesinde yer alan tepe. 450 x 350 metre boyunda olup,
20 metre yüksekliğinde olan tepe, höyük olarak adlandırılan
protohistorik yerleşim yerlerinden biriydi.



Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde, 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır.

(Yeşil Kubbe) denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.

Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²ye ulaşmıştır.

Bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzedir. (Birinci Topkapı Sarayı müzesi.)

Mevlana hakkında menkıbelerin anlatıldığı Ahmed Eflaki'nin kitabı "Arifler'in Menkıbeleri"nde Mevlana'nın babası için türbe yaptırmak isteyen devrin sultanına "gök kubbeden daha görkemlisini yapamayacağınıza göre zahmet etmeyin" dediği rivayeti yer alır. Türbe, Mevlana'nın ölümünden sonra inşa edilmiştir.




Çatalhöyük

Çatalhöyük günümüz Konya Şehri'nin güneydoğusunda,
Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında,
Konya Ovası'na hakim buğdaylık arazide bulunmaktadır.
Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan
20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır.
Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve
birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır.


Şehirde çeşitli müzeler de bulunmaktadır.

Mevlana Müzesi
Konya Arkeoloji Müzesi
Konya Atatürk Evi Müzesi
Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi)
Sırçalı Medrese (Mezar Anıtları Müzesi)
İnce Minare (Taş-Ahşap Eserleri Müzesi)
Konya Etnoğrafya Müzesi
Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi


Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs Törenleri)

Şeb-i Arûs lügat manası düğün gecesi demektir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi kendi ölümüne rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma yani düğün gecesi demiştir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin ölüm yıl dönünlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve "Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Şenlikleri olarak da anılmaktadır.


Yemek kültürü

Konya, etliekmeği ile ünlüdür. Fırın kebabı, Bamya çorbası, Arabaşı Çorbası da meşhurdur. Sac Arası denilen bir tür hamur işi yiyecek ve Düğün Pilavı da yeme içme kültüründe özel bir yer tutar. Genel itibarla Konya mutfağı et yemekleri ve hamur işleri ile meşhurdur.


Tiyatro

Konya Devlet Tiyatrosu, 1997 aralık ayından bu yana,
başta Konya olmak üzere, çevre il ve ilçelere
çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüren, bölge tiyatrosudur.

Eğitim imkânları

Konya; Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Mersin gibi
birden fazla üniversiteye sahip olan illerdendir.
Konya'da 2 adet devlet üniversitesi ve 2 adet vakıf üniversitesi bulunur.

İldeki üniversiteler:

*Devlet Üniversiteleri
Selçuk Üniversitesi
Necmettin Erbakan Üniversitesi

*Vakıf Üniversiteleri
Mevlana Üniversitesi
Karatay Üniversitesi


Sportif faaliyetler

Şehirde 2 adet profesyonel futbol kulübü bulunmaktadır.
Konyaspor ve Konyaşeker spor
.Bank Asya 1. Ligde mücadele eden Konyaspor,
Konya şehrini temsil etmektedir.
Ayrıca Selçuk Üniversitesi'nin basketbol takımı da
Türkiye Basketbol 1.liginde Konya'yı temsil etmektedir.

Havacılığı sevdirmek amacıyla kurulan Mevlana Sportif Havacılık Kulübü'nün merkezi Meram'dadır. Yamaç paraşütü ve model uçak alanlarında hizmet vermektedir. Kulüp üyeleri özellikle yaz ve bahar aylarında hafta sonları toplanarak etkinlikler düzenlemekte, model uçak gösterileri yapmaktadır. Octocopter adı verilen hava aracı ile firmaların havadan fotoğraf çekimi ihtiyacına cevap verilmektedir.


Kardeş Kentler


Türkiye Aksaray, Türkiye
Türkiye Gültepe, Türkiye
Türkiye Hacı Hüsrev, Türkiye
Japonya Kyoto, Japonya
Pakistan Multan, Pakistan
Lübnan Trablusşam, Lübnan
Bosna-Hersek Saraybosna, Bosna-Hersek
İspanya Cordoba İspanya
İspanya Tuleytula İspanya
Afganistan Belh, Afganistan
Makedonya Kalkandelen, Makedonya
Japonya Okayama, Japonya
Bosna-Hersek Konjic, Saraybosna
Sudan Gadaref, Sudan
Çin Halk Cumhuriyeti Xi'an, Çin
İtalya Verona, İtalya
Çin Halk Cumhuriyeti Henan, Çin
Romanya Bârlad, Romanya
Güney Kore Gangneung, Güney Kore
Filistin El Halil, Filistin
Fas Fez, Fas
Hollanda Zaandam, Hollanda
Hollanda Soest, Hollanda
Fransa Paris, Fransa
Suudi Arabistan Mekke, Suudi Arabistan
İran Tebriz, Iran
Bangladeş Sylhet, Bangladeş
Azerbaycan Şeki, Azerbaycan

Adres: Karaman



ilgili aramalar: karaman larende haber, karaman'ın sesi, karaman haber kgrt, karaman güncel, karaman asayiş haberleri, karaman habercisi, karaman uyanış, imaret haber
Karaman 70'in yakınındaki benzeri yerler
Karaman İl Genel Meclisi Başkanlığı Karaman İl Genel Meclisi Başkanlığı 302 km Karaman İl Genel Meclis Başkanlığı
Kurnaz Etli Ekmek Salonu Kurnaz Etli Ekmek Salonu 303 km Karaman YHT yanında bulunuyor. Tren beklerken yemek yedik. İşletmeciler yeni devralmı...
Kardof Kardof 303 km Harika bir ortam
Pozitif Elektrik ARIZA ve Aydinlatma Pozitif Elektrik ARIZA ve Aydinlatma 303 km İşçilik için teşekkür ederim mükemmel tasarım mukkemel plan teşekkürler pozitif...
Simitci Nihat usta Simitci Nihat usta 304 km Karamanda simitin adresi Nihat usta
İYİ PARTİ Karaman İYİ PARTİ Karaman 304 km İYİ PARTİ KARAMAN İL ve MERKEZ İLÇE TEŞKİLATI
Karaman Haberr Karaman Haberr 304 km Topluluk
MFÖ MFÖ 304 km Muhammet Fatih Özdemir Kişisel Sayfası. https://www.facebook.com/MuhammetFatihOzdemir...
Karaman KAZ Çiftligi Karaman KAZ Çiftligi 304 km KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ, KAZ YUMURTASI VE KAZ SATIŞI
Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Arkeoloji... 305 km Tarihi güzellikleri insanlara aktarmak ilk hedefimiz..
Bu İçeriğe Yorum Yap