facebooktwitterpinterest

Grande Moschea di Bursa adresi, iletişim bilgileri

Hikayemiz

La Grande Moschea di Bursa o Ulu Camii è la maggiore moschea di Bursa in Turchia. Costruita nello stile selgiuchide, venne fatta costruire dal sultano Ottomano Bayezid I ed edificata fra il 1396 ed il 1400. La moschea ha venti cupole e due minareti.MoscheaLa Ulu Cami è la più grande moschea di Bursa e un punto di riferimento della prima architettura ottomana, che importò molti elementi dall'architettura selgiuchide. Costruita dal sultano Bayezid I, la moschea venne progettata dall'architetto Ali Neccar nel 1396-1400. Si tratta di un grande edificio rettangolare, con un totale di venti cupole, disposte in quattro file di cinque, e supportate da dodici colonne. Presumibilmente le venti cupole sono state costruite al posto delle venti moschee che il sultano Bayezid I aveva promesso di edificare dopo la vittoria nella Battaglia di Nicopoli del 1396. La moschea ha due minareti.All'interno della moschea vi è una fontana (Sadirvan) dove i fedeli possono eseguire le abluzioni rituali prima della preghiera. La cupola sopra la Sadirvan è sovrastata da un lucernario che crea una luce morbida e serena svolgendo un ruolo importante nell'illuminazione del grande edificio.

Adres: 40 Asırlık Türk Yurdu Caddesi, 16400 Antakya


Yorumlar
bursa'nın bu en büyük camisinin yapımına 1. murat zamanında baslanmis, yıldırım bayazit zamaninda devam edilmiş ve çelebi mehmet zamanında bitirilmistir. ulucami, düz çatılı selçuklu camilerinin kubbeli düzene çevrilmis ilk örnegidir. boyutları 56x88 m. olan ulucami 20 kubbelidir içinde 12 büyük ayak vardır. bu ayaklar cami için bes sahina çevirir. bes sahindan her biri dört kubbe ile örtülüdür. tel kafesli orta kubbeden bol ışık girer. ulucami'nin çok kubbeli olugundan baska özellikleri de vardır: içindeki sadırvan ve havuzu, abanozdan çivisiz olarak yapılan ve türk doğramacılığının bir saheseri olan minberi, duvarlarını süsleyen ünlü hattatların birbirinden, güzel yazıları.. ortadaki kubbenin altında bulunan sadırvan 18 köselidir. fiskiyeden akan sular 3 katli ve 8 delikli yalaklarin birinden obürüne geçerek, caminin sessizligi içinde kulaga çok hos gelen bir şırıltı ile havuza dökülür. havuzun çevresinde abdest almak için 16 musluk vardır
Öncelikle rabbim herkesi ettiği duaları ve ibadetleri kabul eylesin. Kısaca bilgi vermek gerekirse; Şehreküstü metro istasyonun da indikten sonra kime sorsanız bulabileceğiniz bir yakınlıkta. Osmanlı sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından 1400 yılında tamamlanmıştır. Bursa Ulu Cami Somuncu Baba Hikayesi - Somuncu Baba Hikayesi Emirsultan ise, o zamana kadar halkın sıradan bir insan zannettiği, fırından ekmekler çıkarıp sattığı için halkın Somuncu Baba diye lakapla andığı birine işaret eder. Halkın hayret bakışları içerisinde Somuncu Baba minbere çıkar ve bu hutbede Fatiha suresini yedi ayrı tarzda tefsir ettiği ifade edilir ilk tefsiri herkesin anlayacağı dilden ifade etmiş, ikinci tefsiri anlamayanlar çıkmış, üçüncü tefsiri sadece alimler anlamış sonraki tefsirleri alimler dahi anlamaktan aciz kalmış. Halk Somuncu Baba dedikleri Şeyh Hamidi Veli Hazretleri’nin nasıl büyük bir alim olduğunu bu hutbeden anlamış. Bursa Ulu Cami Şadırvan Hikayesi -Ulu Cami’de dikkati çeken ilk özellik, caminin içerisinde büyük bir şadırvanın olmasıdır. Başka hiçbir camide böylesine büyüklükte bir şadırvan bulunmuyor. Bu şadırvanın bir hikayesi var. Rivayete göre bir yaşlı kadına ait bir evden bahsedilir ve Ulu Camii’nin yapılacağı yerin tespitinden sonra buranın sahibi olan kadın bütün teklif ve bütün ısrarlara rağmen yerini vermek istemez. İslam hukukuna göre cami için dahi olsa zorla alınamayacağı için bu alan cami içine katılmaz. İlk etapta caminin iç avlusu şeklinde boş bırakılır. Daha sonra da buraya en uygun ne yapılabilir düşüncesiyle buraya havuz ve şadırvan yaptırılmış. Havuzun üstündeki kubbe camekanlı bir kubbedir ve Ulu Camii’ye aydınlık büyük oranda buradan sağlanıyor. Buna sanat tarihinde aydınlık feneri deniyor. Yapıldığında kubbenin üstü açık yapılarak hava sirkülasyonu da amaçlanmış. Eskiden kandiller ile aydınlatma sağlandığından, çıkan isler buradan tahliye oluyormuş. Havuzun 33 yerinden havuza su dökülmesi  bize 33’lük bir tesbihi hatırlatıyor. Şadırvanda gelen su sesi ile yapılan ibadet, insana ayrı bir huzur yaşatıyor. Bursa Ulu Cami Hz. Hızır ve Vav Hattı -Vav’ harfinin hat sanatında, vahdeti vahdaniyeti yani Allah’ın birliğini sembolize ediyor. Ulu Camii duvarında işli ‘vav‘ hattı, ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Hz. Hızır ile ilgili rivayetlerden dolayı insanlar ‘vav‘ hattının altında namaz kılıp dua etmeye önem gösteriyorlar. Hızır Aleyhisselam‘ın bazı vakitlerde burada bulunduğuna, burada namaz kıldığına inanılıyor. Tabii ki doğrusunu Allah bilir, Hızır Aleyhisselam’ın ne zaman ve nerede bulunacağını bilemeyiz. Yalnız şu var, Ulu Cami boş bir mekan değil. Her asırda Bursa’ya gelerek Ulu Cami’ye giren büyük zatlar, Ulu Cami’nin fazileti konusunda ittifak etmişler ve burası için beşinci makamdır demişler. Yani dua ve ibadetlerin en çok kabul edildiği 5 mekandan biri olarak tanımlamışlar. Bu mekanlar ; 1- Mekke Kabe 2- Medine Mescidi Nebevi 3- Kudüs Mescidi Aksa 4- Şam Mescidi Emevi 5- Bursa Ulu Cami şeklinde ifade ediliyor.
Ziyaretçisi çok bir cami. Kalabalık oluyor genelde. İçerisinde ziyaretcilerin rahatsız etmeyecegi ayrı bir alan da var namaz kılmak için. Bursa tarihi ulu cami görülmeli. Etrafta cok fazla yabancı uyruklu insan mevcut.Ziyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Bursa’ya gelipte Ulucami’yi ziyaret etmeyenin aklından zoru vardır : Her ne vesile ile olursa olsun Bursa’ya geldiğimde mutlaka ziyaret etmeye çalışırım. Osmanlı’nın ilk dönemlerinde yapılmış cami etrafındaki sosyal donatılar ile birlikte hayatın merkezi olmuş. Bugüne kadar da bu işlevini sürdürmeye devam etmiş. Dini açıdan önemli bir merkez olan cami sanat tarihi açısından eşsiz güzellikte göz alıcı hat çalışmaları ile dolu Cami içinde en önde sol tarafta Kabe’nin kapısına ait örtü camekan içinde sergilenmiş. Hz Hızır As her gün bir vakit namazı bu camide vav harfinin önünde kıldığın rivayet edilir. Sırf bu anı yakalamak için bile bir gün 5 vakit namazı burda kılmak isteyebilirsiniz.
Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı,  aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın  da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi'dir.
Bursa ulu cami kesinlikle gelinip görülmesi Lazım konum olarak bursanın en güzel yerlerinde tophane kapalı çarşı kozahan vs birbirine yakın mesafede caminin içinde namaz kılınacak yerler ayrı kadınlar için ayrı yerler var erkekler için caminin içinde abdest yeri var ayrıca kabemin örtüsü mevcut gelinip görülebilecek namaz kılınabilecek Bi yer içi insana gerçekten huzur veriyor dışarda soğuk su yla abdest alınabilir bu sıcak hava da soğuk su dehşet oldu ferahlatan soğukluk hafta sonu geldik baya yoğun du hafta içi tercih edilebilir bence daha sakin olur kesinlikle arabayla gelmek zor lakin arabayı uzak Bi noktaya park edip yürüyerek geze geze gelmek daha güzel ulu camiden aşağıya istediğiniz tüm şeyleri bulabileceğiniz hanlar bulunmakta
Bursa Ulu Camii, Türkiye'nin en önemli dini ve tarihi yapılarından biridir. Büyüleyici mimarisi ve zengin geçmişiyle her ziyaretçiyi etkileyen bir yerdir. İçerisinde barındırdığı muhteşem detaylar ve ihtişamıyla insanı adeta büyüler. Ulu Camii'nin baş döndüren güzellikleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini taşır. Büyük bir özenle inşa edilen caminin kubbesi, minaresi ve portalları, sanat ve estetik açısından muhteşem bir uyum sergiler. Taş işçiliğiyle bezenmiş mozaikler, çiniler ve süslemeler, ziyaretçileri adeta tarihin derinliklerine götürür. Caminin iç mekanı, büyüklüğü ve dingin atmosferiyle etkileyicidir. Şık sütunlar, göz alıcı mihrap ve minber, ziyaretçilere ibadet etme fırsatı sunar. Işık oyunları ve yaratılan derinlik hissi, caminin mistik atmosferine katkıda bulunur. Ulu Camii'nin büyüklüğü, ziyaretçilere manevi bir huzur ve saygı duygusu verir. Bursa Ulu Camii, aynı zamanda tarihi öneme sahip bir mekan olmasıyla da dikkat çeker. 14. yüzyılda yapılmış olan cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa'nın simgesidir. Cami, Osmanlı mimarisinin birçok özelliğini taşır ve o dönemdeki büyük imparatorluğun gücünü yansıtır. Bursa Ulu Camii, sadece bir dini mekan olmanın ötesinde bir kültürel mirastır. Ziyaretçileri tarihle iç içe bir yolculuğa çıkarırken, aynı zamanda estetik bir zevk sunar. Bu eşsiz yapı, Bursa'nın ve Türkiye'nin zengin kültürel dokusunun bir parçasıdır. Sonuç olarak, Bursa Ulu Camii, büyüleyici mimarisi, tarihi önemi ve manevi atmosferiyle ziyaretçilerini etkileyen bir anıttır. Bu görkemli yapı, hem dini hem de kültürel bir merkez olarak Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekmeye devam edecektir.
Tarihi hissedin. Ortada havuzlu şadırvanı ve neredeyse bir hat sanatlari müzesi. Mimber deki müthiş incelik ve üstelik. Meşhur vav harfi ve üzerindeki Kabe resmi. Doğu kapısının orada sağ taraftaki küçük tablo da her yönden bakışta değişen yazı. Kâbe örtüsü. Say say bitmez. Özellikle sabah namazi huzurunu muhakkak hissedin.
Müslümanlar tarafından 5. Harameyn camisi olarak kabul edilen ulu cami. Erken Osmanlı döneminde yapıldı. Maliyetini Nigbolu savaşının ganimetleri ile karşılandı. Açılışını emir sultan ve somuncu baba gibi alimler ile yapıldı. İçindeki duvar yazıları bir hat müzesi gibi insanları ziyarete bekliyor. Benim tavsiyem sabah saat 9 ila 12 arasi ziyaret edilmesi. O zaman kimse olmuyor hem rahat rahat ibadet edebilir hem fotoğraf çekebilirsiniz. Mobil uygulaması da mevcut. Inirdiginiz de hem hatların okunuşu hem anlamı hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Ulu Cami. Yedirm Bayezid tarafdan, Nigbolu Zaferi sonrasında 1396-1399 yaptirılmiştir. 20 kubbesiyle 12 fit ayağı Üzerinde yükselen Ulu Cami, çok kubbel camilerin en antsal örneğidir. Caminin dogu, batı ve kuzey cephelerinde birer kopi bulunmaktadır. Orta kubbesinin üstü com olup, altinda mermer bir sadrvan bulunmaktadır. iki minaresinden batda Bayezid tarafindan yaptirilmis.1571 te tarihlenen mihrabi ve Kündekari tekni ile yapilmiş olan minber eine ar rastlanır bir sanat eseridle. 19.yy'in ikinci yoru ve 20.yy'in başlarına tarihleren 192 adet hat, özgün ömekler arasında gösterilmektedir.Alıntıdır.
Bu İçeriğe Yorum Yap


Grande Moschea di Bursa'nın yakınındaki benzeri yerler
Hatay Hatay 755 km ♡♡♥♥
Hatay Antakya Paladyum Avm Hatay Antakya Paladyum Avm 756 km Güzel ve yemek katı Primemalle göre daha düzenli o açıdan benim için önde. Hafta sonl...
Hatay İl Jandarma Hatay İl Jandarma 759 km Deprem bolgesiydi çok etkilendik ..
Antakya Antakya 761 km Antakya is the seat of the Hatay Province in southern Turkey.In ancient times, Antaky...
HatayTube HatayTube 762 km Hatay'ın En Büyük Sosyal Medya Platformu
Güneyin İncisi HATAY Güneyin İncisi HATAY 762 km Güneyin İncisi Hatay
Hatay - Antakya Hatay - Antakya 762 km Antakya