facebooktwitterpinterest

Eskişehir Şehir Tiyatroları adresi, iletişim bilgileri

Eskişehir Şehir Tiyatroları

Hakkında

Eskişehir Şehir Tiyatrosu
Bağlar Geçidi Hal Sk. No: 10 - 12
Telefon 1: 0222 330 4500
Telefon 2: 0222 335 7271

Hikayemiz

Temellerini 1950’li yılların başında “ESKİŞEHİR KONSER VE TİYATRO DERNEĞİ”ni kuran bir grup aydın gencin attığı, Şehir Tiyatrolarının tarihi; zorluk ve imkansızlıkların içinde büyük bir gelişim sürecidir.

Tiyatro faaliyetlerinin başında ise Orhan Zeytinler adında bir bankacı vardır. Halkevlerinde yetişen gençler ile öğretmenlerinden kurulu bir tiyatro topluluğu Eskişehir Konsere Tiyatro Derneğine bağlı olarak, kentin (elverişsiz de olsa) sahnesi bulunan tek okulu olan Yunus Emre İlkokulu salonunda haftada iki üç akşam halka Repertuar Tiyatrosu Hizmeti sunarlar. Ayrıca, her ay İstanbul Şehir Tiyatrolarından bir oyunun Eskişehir’de sahnelenmesini organize ederler. Bu temsillerde turne masrafını azaltma için oyuncuların tümü getirilmez. Başroldekiler hariç, üçüncü ve dördüncü sıra roller için,kısa bir prova ile Eskişehir’deki topluluğun oyuncuları kullanılır.

Ancak bu yetersiz koşullar içersinde gençlerin ve halkın en büyük sıkıntısı, oyunların sergilenmeye elverişli bir sahnenin olmayışıydı. O sıralarda Şeker Fabrikasının Müdürü Osman Bozok; Şeker Fabrikası Kampüsüne bir tiyatro ve konser salonu yaptırarak bu sorunlarını giderir. Böylece Eskişehir’in kültür ve sanat faaliyetleri hızla gelişmeye ve ilerlemeye devam eder. İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun yanısıra artık Ankara Devlet Tiyatroları da bu sahnede gösterim yapmaya başlarlar. Özellikle Ankara Devlet Konservatuarı Deneme Sahnesi ve son sınıf öğrencileri olan Yıldız ve Müşfik Kenter kardeşleri,İlyas Avcıları ve daha sonra ün sahibi olacak pek çok sanatçıyı daha o tarihlerde Eskişehirli seyirciler alkış yağmuruna tutmuşlardır.

50’li yılların sonlarında Türk Devrim Ocakları Eskişehir şubesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen bir gençlik tiyatrosunun oluşumunu başlatır.”Akademi Tiyatrosu” adı altında Turgut Özakman’ın “Duvarların Ötesi” adlı eserini sahneleyen gençler. Onu izleyen Özdemir Nutku’nun övgüleri karşısında daha da heveslenirler ve Başkan Yılmaz Büyükerşen ile Muhtar Özkaptan, gürbüz Özgün, Ünhan Taner, Güngör Onal , Atalay Şener ve İ. Cem Aşkun’dan oluşan Türk Devrim Ocakları Yönetim Kurulu “TDO Oda Tiyatrosu”nu kurmak kararını verirler. Genç ekip bir düğün salonunu dönüşümlü bir sahne olarak kullanmaya başlarken,finansman sorunlarını çözmek içinse “Harpte ülke için dökülen, kaybedilen kan, sulhta da ülkenin aydınlanması ve kültürel kalkınması için niçin verilmesin?” diyerek, kan bankasına kanlarını satarak bu sorunlarını dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde çözerler ve tarihe “Kanla Kurulan Tiyatro” olarak geçerler.

İlk oyunlarının galasında yaşanan tatsızlığa rağmen; ilerlemeye ve gelişmeye devam ederler. Tatil günlerinde de Eskişehir’in Köylerine, turne düzenleyerek, köy meydanlarında da oyunlarını sergilemeye başlarlar. Ancak Yılmaz Büyükerşen ve arkadaşları yakında Akademiden mezun olacaktır ve ardından askere gitmeleri gerekmektedir ve bu durum da bin bir güçlükle oluşturulmuş tiyatro için bir tehlikeli durum açığa çıkarıyordur. Bunu engellemek için gençler Muhsin Ertuğrul ve Haldun Taner’in desteği ve dönemin Vali ve Belediye Başkanının onayı ile tiyatronun “Belediye Şehir Tiyatrosu”na dönüşümünü başlatırlar. Zengin repertuarı ve kurulan çocuk tiyatrosu birimi ile halka hizmet veren canlı bir tiyatrosu vardır artık Eskişehir’in.

O yıl Porsuk çayının taşmasıyla sezonun açılışı 27 Mart Dünya Tiyatrolar gününe ertelenir. Ancak talihsizlikle bununla kalmaz; 1966 yılında Elektrik İşletmesi binasının zemin katındaki tiyatroda çıkan bir yangın sonucu faaliyetler yavaşlar. Yapılan onarımlar sonucunda tiyatro sahnesini kaybederken, Eskişehir Belediye Meclisi bir salon kazanmıştır. Bu sorunlar Akademi Başkanı Prof. Yılmaz Büyülkerşen’i yıldırmaz. Yaptığı çalışmalarla Anadolu Üniversitesi'ne bir Devlet Konservatuarı kazandırırken Eskişehir‘e de şehir tiyatrolarını yeniden kazandırır. Bu kapsamda “Yaş Sebze ve Meyve Hali”nin metruk binası büyük bir değişimle içinde tiyatro sahnesi barındıran bir gençlik merkezine dönüşür.Burada kurulan sahne de İstanbul’da şimdi yerinde yeller esen Tepebaşı Tiyatrosu”na nostaljik bir gönderme ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Tepebaşı Sahnesi olarak adlandırılır.Çünkü tiyatro binası Eskişehir’in Tepebaşı olarak anılan bölgesinde yer almaktaydı.

2000’li yılların sonlarında tiyatronun oyuncu kadrosu, konservatuar mezunu genç oyuncularla kurulup hızla çalışmalara başlandı. İlk Genel Sanat Yönetmeni görevini yıllar sonra Yine Engin Orbey üstlenir ve bu kez de ilk oyun Turgut Özakman’ın “Bir Şehnaz Oyun” adlı müzikli oyunudur. Bunun yanı sıra çocuk tiyatrosu birimi kurulup çalışmalara hız verildi. Tıpkı kırk yıl önce olduğu gibi…

Adres: Bağlar Geçidi Hal Sk. No: 10 - 12, 26200 Eskişehir
Telefon: 0222-3357271



ilgili aramalar: eskişehir şehir tiyatroları opera tiyatro salonu, eskişehir tiyatro kursu, eskişehir tiyatro biletix, eskişehir opera, eskişehir haller tiyatro programı, eskişehir tiyatro lüküs hayat, eskişehir tiyatro programı 2018, eskişehir opera bilet al
Eskişehir Şehir Tiyatroları'ın yakınındaki benzeri yerler
Eskişehir Çocuk Tiyatrosu Eskişehir Çocuk Tiyatrosu 2 km Son derece eğitici, öğretici ve samimi bir yer. Kızım tiyatro ile burada tanıştı ve t...
EBB Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi EBB Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi... 2 km Buranın sadece tiyayro ve konser salonu olmadığını, yanında 2 katlı ciddi hacimde bir...
Güngör Müzikhol Güngör Müzikhol 3 km Güngör Müzikhol Farkıyla Eğlencenin Değişmez Adresi Siz Değerli Dostlarımızla Hizmeti...
Esogü Tiyatro Topluluğu Esogü Tiyatro Topluluğu 4 km Bu perde hiç kapanmayacak...
Bu İçeriğe Yorum Yap