facebooktwitterpinterest

Devrek İlçe Halk Kütüphanesi adresi, iletişim bilgileri

Devrek İlçe Halk Kütüphanesi

Hakkında

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak 16.08.1988 yılından beri hizmet vermektedir.

Hikayemiz

Devrek'in Tarihçesi

Devrek’in kısa tarihçesi: 14 yy.da İstanbul, Bolu, Gerede, Tosya, Amasya, Tokat, Sivas kervan yolunun Gerede’ den ayrılan kolu Safranbolu üzerinden Kastamonu ve Sinop’ a varıyordu. Bu kervan yolunun deniz bağlantısı ise Safranbolu- Bartın- Amasra, Devrek- Filyos güzergahından devam ediyordu. Bölge aynı zamanda Anadolu- Kefe (Kırım) deniz ticaret yolu güzergahının liman merkezi olması nedeniyle de çok önemli bir konumdaydı.

Tacirler mallarını; Devrek kervan yolunun Karadeniz’ le olan yol güzergahında olması nedeniyle uzak doğudan veya Arap Ülkelerinden Avrupa’ya, Rusya’ya veya buralardan geldikleri yerlere taşımışlardır.
Fatih Sultan Mehmet 1460-61’ de Amasra’ nın fethine giderken bu yol güzergahını kullanmıştır . Görüldüğü gibi bölge denizyolu güzergahında olması nedeniyle çok önemli ve stratejik bir konuma sahiptir.

1890 tarihli Kastamonu salnamesi “Hamidiye (Devrek) Kazası Muhallat ve Kurası “ başlıklı belge Devrek’ te; cami-i cedit, cami-i atik ve “ Ermeni mahallesiyle beraber” 3 mahalle olduğunu ve 42 hanelik Ermeni mahallesinde 392 “ Ermeni “ cemaatın yaşadığını belirmektedir..


1887 yılında,Bartın’a bağlı olan Çaycuma ile yine o zamana kadar Ereğli’ye bağlı olan Devrek ( O zamanki Devrek şimdiki Devrek’ ten biraz daha yukarıda bir yerleşim yeri. Eski kayıtların bir çoğunda” Nefs-i Yılanca” olarak geçiyor. “Nesf” Osmanlıca’da “ merkezi yerleşim yeri” olarak belirtildiğine göre muhtemelen 1500’lü yıllarda asıl yerleşim yeri burasıydı. Şu andaki Devrek’te ise ekseriyetle Hıristiyan ahali ile ticaret erbabı Müslüman ağalar- beyler ve Askeri erkan ikamet ediyordu.) birleşti ve Sultan Hamit’ in adına ithafen ”Hamidiye” kazası oldu ve Ereğli’den ayrılıp doğrudan Bolu’ya bağlandı. Yine aynı tarihli belgenin devamında o tarihlerde Devrek’te baston yapımcılığının bir meslek olduğu ve bu bastonların Devrek dışına satıldığı belirtilmektedir.

Adres: Özel İdare Hükümet Meydanı Sitesi, Müstakimler Köyü/ Devrek, 67830 Zonguldak
Telefon: 03725561492


Devrek İlçe Halk Kütüphanesi'nin yakınındaki benzeri yerler
Prof.Dr. Durmus Gunay Kutuphanesi Prof.Dr. Durmus Gunay Kutuphanesi 2 km Büt haftasına geldiğimde bana kapısını açan 7/24 açık , bilgili öğrencilerden oluşan ...
Halk Kütüphanesi Halk Kütüphanesi 24 km Sonsuz Güveniyorum
Halk Kütüphanesi Halk Kütüphanesi 36 km Adres yanlış
Yorumlar
Kocaman yere 2 tane masa koymuşsunuz oturacak yer yok
Bu İçeriğe Yorum Yap