facebooktwitterpinterest

Dersim Arıcılar Birliği adresi, iletişim bilgileri

Dersim Arıcılar Birliği

Hakkında

Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği

Hikayemiz

TUNCELİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
Arı doğanın, yaşamın sürdürülebilmesinin yeğane gerçegidir!
Arıcılık, doğa ve çevreye zarar vermeden yapılabilen tarımsal üretim şekillerinden birisidir.
Bu çerçevede, arıcılık geleceğin en önemli sürdürülebilir tarım faaliyetlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.ilimiz gerek bitki çeşitliliği gereksede endemik bitkiler gerçekliği üzerinden düşünüldüğünde arıcılık noktasında hakettiği yerde değildir.
(fırat kalkınma ajansı raporuna göre;
Tunceli’de şu ana dek 1407 tür 75 alt tür, toplam 1518 bitki saptanmıştır.TÜBİVES’e göre ilde bulunan 1518 bitkiden türünden 173’ ü Endemiktir. 173 Endemik bitki türünün 43 tanesi Munzur Milli Parkında bulunur. Tunceli ilinin zengin florasının en önemli mekanı Munzur vadisidir. Munzur Vadisi, Tunceli-Ovacık arasında, 42.000 Hektarlık bir alan. 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. )
Günümüzde artık “Teknik ve modern Arıcılık” rağbet görmektedir. Teknik Arıcılık arıları kullanabilme ve yönetebilme sanatı olarak tanımlanabilir. Teknik arıcılıkta bilgi ve tecrübe çok önemli olup, ikisinin aynı anda kullanılması amaca daha etkili ulaşılmasını sağlamaktadır. Bilgi ve tecrübe olmadan sıradan arıcılık yapmak bile mümkün değildir.Bilgi ve tecrübeden yoksun olarak yapılacak arıcılık neticesinde de kazanç yerine kaynak israfı elde edilmiş olunacaktır.
Ancak; Arıcılık alanında hemen her üretim tekniği “babadan görme metotlar ve alışkanlıklarla” yapılmaktadır. Arıcılık komşudan veya arıcılık yapanlardan usta çırak ilişkisi ile öğrenilmektedir. Gegerekli ilgi ve alakanın gösterilmemesine sebep arıcılığın asıl iş degilde ek bir iş olarak ele alınması, ve yapılmasıdır.
Bakanlık kuruluşlarınca verilen kurslar sadece belge almaya yaramakta, yetiştiricilik ve bal üretimi konusunda kalıcı bilimsel doneler rağbet görmemektedir. gerek ilimiz gereksede ilçelerimizde arcılıkla ilgilenenlerin önemli bir bölümü“emekli memur,lise mezunu” türünden eğitimli insanlar olsa da algılama gücünün yüksek olması ile bu konuda eğitimli olmak aynı anlama gelmemektedir. Arıcılık bir üretim şekli olup kendine has kuralları ve kriterleri vardır. bu nedenle de arıcılık eğitimi önemsenmelidir.
Arıcıların büyük bölümü orta yaş veya yaşlı yetiştiricilerden oluşmaktadır ve ilimizde genç arıcı sayısı oldukça azdır. Bu durum eski yöntemlerin devam ettirilmesine ve dolayısıyla bakım, besleme, hastalıklarla, parazitlerle ve arı zararlılarıyla mücadelede yetersizliklerden dolayı düşük verim elde edilmesine neden olmaktadır. Yüksek verim sağlanması için yapılması gerekenler; genç arıcıların desteklenmesi, ilimizdeki gençlerin arıcılığa ilgi duymalarının sağlanması ve alacakları eğitim ile modern yöntemlerle arıcılık yapılması sağlanmalıdır. Arıcılık faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin artırılması da ( bal dışında polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, ana arı üretimi gibi )gençlerin arıcılığa ilgilerinin artmasına katkı sağlayacaktır.
Birçok üniversitede arıcılık kürsüleri varken, arıcılık yüksekokul programları açılmışken, her Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünde arıcılık uzmanı olarak görevlendirilen kişiler bulunuyorken modern arıcılık teknikleri hala üreticiye benimsetilememiştir.
Arıcılık insan sağlığı ile ilgili bir husustur. Bu gün bal ve diger arı ürünlerinin insan sağlığına etkileri tüm dünyada kabul görmektedir.
Bu nedenle arıcılığın bilimsel yöntemlerle yapılacağı birimler olan devlet-üniversite ve özel sektör üçgeninde güçlü bağlar kurulmalıdır.
Eğitimin her işin başlangıcı olduğu gerçeğinden hareketle; valiliğimizin ve tarım müdürlüğümüzün bizlere sağlayacagı eğitim projelerine herzaman ihtşiyaç duyduğumuz bir gerçektir. Eğitim verilmeden, hastalık, parazit ve zararlılar ile mücadelede etkin bir sonuç beklemek hata olur.
Arıcıların örgütlenmeleri sağlanmalı, “Tunceli Arıcılar Birliği” arıcıların sorunlarını çözecek şekilde teşkilatlandırılmalı ve arıcıların bu birliğe üye olmaları sağlanmalıdır. Arıcıların da kendileri ile ilgili sorunların en kısa sürede ve etkin çözümünün birlik çatısı altında bir araya gelerek örgütlenmelerinden geçtiğini bilmeleri gerekmektedir.

Arıcılık; özellikle gelir durumu düşük, az topraklı veya topraksız orman içi veya ormankenarı köylere gelir sağlaması açısından önemli bir tarımsal faaliyettir. Ayrıca fazla sermaye ve işgücü gerektirmemesi aynı zamanda herkesin yapabileceği, aile işgücünün en iyi değerlendirilebileceği kısa zamanda gelir getirebilen bir uğraşı olması bakımından da sosyo-ekonomik bir önem taşımaktadır.
Arıcılığın, istihdama olan katkısı ve polinasyon yolu ile çevresel sürdürülebilirlik açısından önemi dikkate alındığında ihmal edilmemesi ve desteklenmesi gereken bir tarımsal faaliyet olduğu açıkça görülmektedir. Bu manada, kaliteli ve yeterli düzeyde ana arı üretimi, yörelere uygun genotiplerin tespiti ve ürün standardı konusunda araştırmaların yapılması, önem arz etmektedir.
İlimizin en önemli gelir kalemleri arasında şüphe yok ki, Arıcılık ta yer almaktatır. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin tespitleri sonucunda 49720 arılı kovandan yıllık ortalama 500 ton bal üretilmektedir. Bununda il ekonomisine kakısı büyüktür. Bu günki Kayıtlarımıza göre 400 ü aşkın aile arıcılıktan geçinmektedir. Ve daha yüzlerce aile bu işten geçimini yapabilecek floraya sahiptir ilimiz.
Bu sebeptendir ki; arıcılık için konaklama alanları oluşturmak gerekliliktir.
Mevcut konaklama alanlarının yollarının ilkbaharda erken açılması önemlidir.
Meralarda sürü ve arı dengesini sağlamak elzemdir.
Genç arıcıların bu işe başlaması ilimiz için önemlidir.
Organik arıcılık projelerinin devam etmesi önemlidir.
Organik arıcılığa orman müdürlügünce yer tahsil edilmesi arıcılığın önünü açacaktır.
Bal ve arı ürünlerinde ki ilaç kalıntıları ile mücadele önemli ve gereklidir.
Gerek yapılacak olan eğitim çalışması gereksede pazarlama sorunumuzun önünü açacağını düşündüğümüz bal paketleme ve bal mumu üretim tesisi ilimiz arıcılığı açısından çok önem arz etmektedir.
2006 yılında kurulan birliğimizin;
Bal dolum şişeleme ve etiketleme makineleri;
( bal dolum makinesi, kapak kapatma makinesi, otomatik emniyet bandı kesme ve ısıtma makinesi, şilingleme makinesi, döner tepsiler, teneke boşaltma, konveryör bandı, dinlendirme tankı filtresi, dinlendirme ve dolum kazanı ve dijital fırın )
Üç sıralı 40 kg/ saat takım 350 kg krom gövdeli bal mumu üretim makinesi.
Mevcuttur.
Bu makine ve ekipman ı değerlendirebilecek bir fiziki mekan sorunumuz vardır. Bu sorunumuz çözüle bildiği taktirde; Pazar sorunumuzu büyük ölçüde çözmüş, üye sayımızı arttırmış olacağımıza inanıyoruz. Birliğimizi de diğer il birlikleri gibi çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek kapasiteye ulaşacağına inanıyoruz .
Bu sebeple yukarıda anlatmaya çalıştığımız tüm gerçekliklerin teşvik edilip yaygınlaştırılması göç olgusu üzerinde de etki yaratacaktır.
Emeğinden bal damlayanlar adına saygılarımızla.

TUNCELİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ ADINA

Adres: Sanat sokak Aras ap. no:4, Dersim, Tunceli, Turkey
Telefon: 0428 212 40 54


Bu İçeriğe Yorum Yap