facebooktwitterpinterest

Burmalı (Üç Şerefeli) Cami adresi, iletişim bilgileri

Burmalı (Üç Şerefeli) Cami
Şerefeli minareleri ve gösterişli şekilde dekore edilen kubbeleriyle 15. yüzyıldan kalma görkemli cami.
Adres: Babademirtaş, 22000 Edirne Merkez/Edirne, Türkiye


Yorumlar
Edirne'de beni en çok etkileyen yapı işte burası oldu. 1438-47 yılları arasında kimi yerlerde 1443 yılı başlangıç olarak gösterilse de bana 1438 daha akılcıl geliyor 2. Murat tarafından inşa ettirilen cami çok kubbeli ulu cami tipinden tek kubbeli yapıya geçişin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilmekte. Alçak ama 24 m. gibi dev sayılabilecek ana kubbe insanı epeyce sarsıyor. Tıpkı İstanbul'da Aya Sofya ile kıyaslandığında ne yazık ki pek akla gelmeyen Küçük Aya Sofya gibi Edirne'de de burası Selimiye‘nin gölgesinde kalmakta.nnMihrapta ayar terazisi denilen döner silindirlerden mevcut. Dikkatimi çeken bir özelliği ise tüm pencerelerde renkli camlar kullanılmış.nnAvlu revaklı portiko deseydim daha havalı olurdu. Osmanlı tarihinde revaklı avluların görüldüğü ilk örnekte burası. Selçuklu camilerinde de bu tip bir avlu olduğunu hatırlamıyorum. Sadece Türk mimarisinde örnek olarak Mısır'da Tolunoğlu ve Memluk dönemi camilerde revaklı avlular var daha öncesinde. Revaklardaki küçük kubbeciklerdeki kalem işleri de tarz açısından bir ilk imiş.nnCaminin dört minaresinin de işlemeli ve birbirinden farklı olması da cabası.
Üç Şerefeli Cami, Edirne'deki Osmanlı döneminden kalma camidir. Kimin tarafından hangi tarihte yaptırıldığı tartışmalıdır. Bazı iddialara göre Yıldırım Bayezid'ın oğullarından Musa Çelebi tarafından 1410 yılında yaptırılmıştır. Diğer bir iddiaya göre ise bânîsi II. Murat olup 1437'de yaptırılmıştır. Bazı kaynaklar yapım tarihi olarak 1447 yılını da vermektedir. Mimarı ise Mimar Sinan'ın ustası Hacı Muslihiddin Ağa'dır.nnDaha önce yapılan camilerden ayrı olarak geniş bir şadırvan avlusu vardır. Orta kubbesi yüksek ve büyüktür. Açılma gücüne karşı sekiz payandası vardır. Caminin dört minaresi avlunun dört köşesindedir. Bu minarelerden en yüksek ve üç şerefeli olanı, camiye adını vermiştir. Bu şerefelerin her birine ayrı merdivenle çıkılır.nnÜç Şerefeli Cami’nin dört minaresi birbirinden farklı süsleme özelliklerine sahiptir. Camiye adını veren üç şerefeli minare harimin kuzeybatısındadır ve 6 m. çapında, 67,75 m. boyunda olup külâhla beraber yüksekliği 76 metredir.nnHarimin kuzeydoğu köşesinde bulunan ve süsleme düzeninden dolayı “baklavalı minare” diye anılan minarenin Peykler Medresesi’nin yapımı sırasında Fâtih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Kare kaideli ve iki şerefeli minarenin gövdesinde kırmızı ve küfeki taşından meydana gelen verev konumda kareler yer almaktadır. Gövdesini helezon biçiminde saran kırmızı-beyaz iri kaval silmelerden dolayı “burmalı minare” diye adlandırılan tek şerefeli minare revaklı avlunun kuzeybatı köşesindedir.nnAvlunun kuzeydoğu köşesinde “yivli minare” diye bilinen minare yer almaktadır. “Şeşhaneli”, “kaval”, keşif belgelerinde ise “çubuklu minare” denilen tek şerefeli minare plan ve süsleme bakımından burmalı minareye benzerse de burada kaide köşelerindeki sütunçeler arasında kemerlere ve panolara yer verilmemiştir.
Herkes Edirne ye gelince Selimiye camiini bilir ve gezer fakat Selimiye camii hemen yanındaki 3 şerefeli burgulu minareli cami de çok güzel bir camidir gezmenizi şiddetle tavsiye ederim
Özellikle Burmalı Minaresi insanı hayretler içerisine düşürüyor. Zamanında nasıl bir mühendislikle yapıldıysa o yapıyı kendi gözlerimizle görmek büyük bir şans olsa gerek. Cami içerisinde ses o kadar güzel bir şekilde iletiliyor ki hayran kalmamak elde değil. Akustik harika, taş yapı olması sebebiyle de içerisi oldukça ferah.
Harika bir sanat eseri. Mıtlaka görülmesi gereken ve 2 rekat namaz kılınması gereken bir yer.
Bu İçeriğe Yorum Yap

Burmalı (Üç Şerefeli) Cami nasıl giderim, yakınından geçen toplu taşıma


Üç Şerefeli Cami 1 60 metre
5B
Üç Şerefeli Camii 2 60 metre
5B
Bankalar 2 240 metre
1T
3
3A
4
5A
7
Bankalar 1 280 metre
1A
1T
2A
2B
3
3A
4
5A
6A
Bankalar 280 metre
6A