facebooktwitterpinterest

Babaeski Köprüsü adresi, iletişim bilgileri

Babaeski Köprüsü
Adres: Atatürk, İstanbul Cd., 39200 Babaeski/Kırklareli, Türkiye


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 24 saat açık
Salı: 24 saat açık
Çarşamba: 24 saat açık
Perşembe: 24 saat açık
Cuma: 24 saat açık
Cumartesi: 24 saat açık
Pazar: 24 saat açık

Yorumlar
Babaeski Köprüsü, İstanbul-Edirne asfaltının Babaeski Deresi'nin Şeytan Dere geçtiği, Babaeski’nin Lüleburgaz çıkışında yer alır. 1633 H.1043 yılında 4. Murat Devri'nde yapılmıştır. Anadolu'dan Balkanlar'a giden askeri ve ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır. Muntazam kesme taş kaplı, kargir bir köprüdür. Nehir taştığı zaman zedelenmemesi için 6 kemerli köprünün kemer aralarında büyük delikler bulunmaktadır. Nöbet hücreleri birer dantel gibi taş işlemedir. Kuzeydeki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Halen kullanılmaktadır.
yıllara meydan okuyan ve hala kullanımda olan tarihi bir köprü hala diri ve çok güzel taş işçiliği ile yapılmış görülesi bir yer
Babaeski Mimar Sinan Köprüsü, İstanbul Edirne asfaltı üstünde Babaeski’nin Lüleburgaz çıkışındadır. 1633 tarihinde yapılmıştır.nnAnadolu'dan Balkanlar'a giden uluslararası ve şehirlerarası ticaret yolu üzerinde bulunmakta olup, bu gün bile hala yoğun bir trafik akışı içindedir.nnMuntazam kesme taş kaplı, kargir bir köprüdür. Nehir taştığı zaman zedelenmemesi için 6 kemerli köprünün kemer aralarında sel yaranların her iki tarafında büyük delikler bulunmaktadır.nKöprünün ortasında dışa doğru karşılıklı iki adet Nöbet hücreleri dantel gibi taş işlemedir.nnKuzeydeki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Halen şehrin ana güzergahı üzerinde yoğun bir trafik akışına maruz kalmaktadır.
BABAESKİ KÖPRÜSÜnBabaeski Köprüsü, İstanbul-Edirne asfaltının Babaeski Deresi'nin Şeytan Dere geçtiği, Babaeski’nin Lüleburgaz çıkışında yer alır. 1633 H.1043 yılında 4. Murat Devri'nde yapılmıştır. Anadolu'dan Balkanlar'a giden askeri ve ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır. Muntazam kesme taş kaplı, kargir bir köprüdür. Nehir taştığı zaman zedelenmemesi için 6 kemerli köprünün kemer aralarında büyük delikler bulunmaktadır. Nöbet hücreleri birer dantel gibi taş işlemedir. Kuzeydeki nöbet hücresi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Halen kullanılmaktadır.nKöprünün banisinin kim olduğu bilinmemekle birlikte kitabesinden inşa edildiği tarihi ve “bir kul” tarafından yaptırıldığını anlıyoruz. Evliya Çelebi ise köprüyü yaptıran kişi olarak Çoban Deli Kasım Ağa’yı işaret etmiştir. Rıfat Osman Bey ile Mimar Kemalettin’in köprünün mimari figürleri üzerine yaptığı tespitleri neticesinde belki bir vezir tarafından dönemin sultanına hediye edilmiş olabileceği nakledilse de bu çok da kabul gören bir görüş olmamıştır. Öte yandan köprünün mimarı da bilinmemektedir. Bazı yazarlar yalnış olarak Mimar Davut Ağa’nın ismini zikretse de, köprünün Mimar Sinan eseri olduğunu ileri sürenler gibi bu bilgi de yalnıştır. Zira Mimar Sinan’ın da öğrencilerinden olan Mimar Davut Ağa 1618 yılında selanik’te ölmüştür ve bu köprünün yapımından 15 yıl öncesine denk düşen bir tarihtir.nBabaeski Deresi üzerindeki bu taş köprü 72 metre uzunluğunda ve 5,85 metre genişliğindedir. Düzgün işlenmiş kesme taş malzeme kullanılarak yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin “yedi gözlü” olarak naklettiği köprünün bugün ancak altı gözü görülebilmektedir. Babaeski Köprüsü altı sivri kemerlidir ve aralarında ikişer taşkın gözü bulunmaktadır. Köprünün menba tarafında suyun geliş yönü yarım piramit, mansap tarafında suyun gidiş yönü yarım dairesel selyaranları ve mahmuzları bulunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz taşkın gözleri bu selyaranların tepeliğinin iki yanında yer almaktadır.
Köprü ne kadar görülmeye değerse, çevresi yoğun atık su kokusuyla bir o kadar rahatsız edici. Hemen köprünün önündeki foseptik çıkışı, dayanılmaz kokunun kaynağını belli ediyor.
Bu İçeriğe Yorum Yap