facebooktwitterpinterest

Atatürk Evi Müzesi adresi, iletişim bilgileri

Adres: Atatürk Cad. No:36, İçel Merkez/Mersin (Icel), Türkiye
Telefon: (0324) 237 5571


Atatürk Evi Müzesi'nin yakınındaki benzeri yerler
Mersin Müzesi Mersin Müzesi 118 metre Müze artık burada değil. Gazi mahallesinde, deniz müzesinin yanında ( google düzenlem...
Loco Rooms Loco Rooms 3 km Harika bir yer. 3 katlı ve çok renkli. Fotoğraflarınızı kendiniz çekiyorsunuz. Dekorl...
Mersin Alçı Dekorasyon Mersin Alçı Dekorasyon 4 km Mütiş mekan
Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi 8 km Mersin'e uğrayan herkesin mutlaka görülmesi gereken bir müze. Mersin sahiline yakın v...
Yorumlar
Bina 1887 yılında Almanya’nın Mersin’deki konsolosu H. Christman tarafından 1270 metrekarelik bir arsa üzerinde yaptırılmış taş bir binadır. Christman bu binayı Mersinli Mavromatı ailesine damat olduğu sırada yaptırmıştı. O dönemde evin ismi Krizman konağıydı. Konak 20 Ocak 1925 tarihinde Cumhurbaşkanı Atatürk’ün o zamanki ad ve unvanıyla Mustafa Kemal Paşa'nın eşi Latife Hanım’la birlikte Mersin’e yaptığı ziyaret sırasında Atatürk’e tahsis edilmişti. Atatürk ve eşi bu evde on bir gün kaldılar. Bina daha sonra Tahinci ailesince satın alındı ve bir süre de Tahinci konağı olarak adlandırıldı. 1972 yılında konak Nebil Hayfavi mülkiyetine geçerek, Toros Koleji adlı özel bir okula tahsis edildi. Bina 1983 yılında da hükûmet tarafından satın alındı. Restorasyon çalışmalarından sonra 12 Ekim 1992 tarihinde Atatürk ve Millî Kurtuluş savaşı müzesi olarak hizmete alındı.
Duygulanmamak mümkün değil. Nerede bir Atatürk fotoğrafı görsem, gözlerim yaşarır. Müzede, bize modern bir Türkiye bırakan, cumhuriyeti gençlere armağan eden büyük lider Atatürk'ün Mersin ziyaretleri sırasında çekilen fotoğrafları, ilgiyle izleniyor. Bina iki katlı. Üst katta özel eşyalarla dolu odalar, aynı düzende teşhir ediliyor. İyi ki gelmişim dedirten bir müze. Tavsiye ediyorum.
Atamızın bulunduğu yerde nefes almak öyle güzel di ki Varlığım Türk varlığına armağan olsun NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENEZiyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Ücretsiz olması artılarından. Atatürk’ün Mersin’e ziyarete geldiğinde kaldığı ev müzeye dönüştürülmüş. Mersin’i sekiz defa ziyaret eden Atatürk, bu ziyaretlerinden en uzununu 1925 yılında 20 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirmiş ve bu ziyaretinde eşi Latife Hanım’la birlikte bu evde kalmıştır. 1897 yılında Rum asıllı tüccar Konstantin Mavromati tarafından yaptırılan ev, eskiden Krisman Konağı olarak bilinmekteydi. Rum tehciri sonrasında evi devlet hazinesine almışlar. Ve Atatürk’ün hizmetine sunmuşlar.
Üstüne çok konuşulacak birşey yok atam yaşamış içinde atamın eşyaları yoruma kapalı
İçeride çok güzel fotoğraflar var. Üst katta ise eşyalar var. Çok hoş bir yer. Altta da Museum Shop var. Biraz pahalı ama güzel hediyelik eşyalar var. Gidip gezmenizi tavsiye ederim.
Atatürk ve eşi Latife Hanım 20 Ocak- 2 Şubat 1925 tarihleri arasında Mersin’i ziyaretlerinde on bir gün boyunca bu evde konuk olmuşlardır. Atatürk Caddesi üzerinde kentin odak noktasında yer alan yapı, 1897’de dönemin Almanya Konsolosu Bay Christman’ın Mersinli tüccar Mavromati’nin kızıyla evliliği nedeni ile konut olarak yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen yapı Krisman Krizman Konağı olarak bilinmektedir. Bir süre Tahinci ailesinin mülkiyetinde kalan ev 1972’de Nebil Hayfavi tarafından alınmış ve 1976 yılına kadar Toros Koleji olarak hizmet vermiştir. 1976’dan sonra boş tutulan bu yapının adı, aynı yıl belediye encümeninin aldığı bir kararla Atatürk Evi olmuştur. 1980’de kamulaştırılarak 1982 yılında Kültür Bakanlığı’nın mülkiyetine geçmiştir. 12 Ekim 1992 tarihinde Atatürk Evi ve Müzesi olarak resmi açılışı yapılmıştır. Çok merkezi bir konumda, deniz kıyısına çok yakındır.
Merhabalar, tek kelime ile muhteşem bir yer, ambiyansı çok güzel, çok güzel fotoğraflar mevcut içerde, yolunuz düşerse muhakkak uğrayın derim! Sevgiler…‍
Cok duygulandım gidin görün çocuklarınızı götürün ücretsiz.
Tarihsel açıdan önemli bir yer ancak bakımsız bırakılmış. Bu tarz tarihi yapılara ve esyalara daha fazla özen gosterilmeli. Tarihe tanıklık etmiş bu evi biraz tozlu ve özensiz bulduk. Bahçede çok atıl durumda. Ülkenin en zor zamanlarında kısıtlı imkanlarla emek verilerek hazırlanmış bu evde her alana ayrı özen gösterilmeli. Ancak yine de eşyalar ve evin kokusu sizi o dönemlere götürüyor.
Bu İçeriğe Yorum Yap