facebooktwitterpinterest

Ata Anı Evi adresi, iletişim bilgileri

Ata Anı Evi

Hakkında

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olarak bilinen Belkahve sırtlarındaki tesis, tarihe yakışır şekilde yenilendi.

Hikayemiz

BELKAHVE ATA ANI EVİ
Kurtuluş Mücadelesi Anısına : Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” sözlerini sarf ettiği Belkahve’de kurulan Ata Anı Evi ile bir ülkenin yeniden doğuş ruhu yaşatılıyor.
“9 Eylül 1922 günü sabahın erken saatlerinde Salihli’den hareket eden Başkumandan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi (Genelkurmay Başkanı) Fevzi Çakmak, Garp (Batı) Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Atatürk’ün Başyaveri Salih Bozok ve Halide Edip Adıvar fotoğraflardan bildiğimiz üstü açık arabayla Turgutlu’dan İzmir’e akan ordumuzun her hareketini takip ediyor, yönlendiriyorlardı.”
Mustafa Kemal’in yaveri Salih Bozok, o günü, anılarında söyle anlatıyordu:
“Armutludan geçerken, köy halkı Türk askerini seyretmek için yol kenarına çıkmışlardı. Yanık bakraçları, kırık testileriyle de yoldan geçen askerlere su veriyorlardı. Buradan geçerken, arabalara ve hayvanlara rastlıyorduk. Onlara yol vermek ve yolun açılmasını beklemek üzere otomobilimizi durdurmuştuk.
Gazi Mustafa Kemal Paşa, bir sigara yakmak için toz gözlüğünü gözünden kaldırdığı zaman, yaşlı bir köylü ani bir hareketle kalabalığın arasından sıyrıldı. Otomobile yaklaşan köylü, bir süre Gazi’nin yüzüne baktıktan sonra elini koynuna soktu ve çıkardığı kartpostalı avucu içinde saklayarak otomobilin basamağına çıktı. Tüm dikkatimle ihtiyarı inceliyordum. İhtiyar bir karta, bir de Gazi’nin yüzüne baktıktan sonra sağ elinin işaretparmağını önce karta sonra Gazi’ye çevirdi ve ‘Bu sensin!’ diye bağırdı ve devamında köylülere döndü:
‘Arkadaşlar, arabadaki Mustafa Kemal’dir.’ dedi. Bunu işiten köylüler, kadın, erkek ellerindeki testileri, bakraçları atarak her taraftan otomobile girdiler. Gözyaşları dökerek Gazi’nin kalpağını, omzunu öptüler, Gazi’nin ayağındaki tozları sürme gibi gözlerine çekenler vardı.
Köylünün elindeki kart, kim bilir ne zamandan beri ve ne güçlüklerle saklandığı bilinmez, Gazi’nin bir fotoğrafıydı.
Köylüleri Gazi’nin etrafından ayırmak zor olduğu için şoföre, çaresiz olarak motoru çalıştırmasını söyledim. Motor çalışınca ayrılmak zorunda kaldılar. Hareket ettik fakat sesleri hâlâ bizimle beraber geliyordu:
‘Yaşa Gazimiz. Namusumuzu, hayatımızı kurtardın, hepimiz sana kurban olalım!’
Yunanlılar tarafından yerle bir edilmiş ve yakılıp yıkılmış olan bu yöreden geçtiğimiz sırada karşılaştığımız bu samimi tezahürat bizi her seferinde ağlatmıştır. Halkın böyle heyecanlı tezahüratları arasında dinlenerek köylerden ve kasabalardan geçerek Nif’e geldik.”
Nif’e geldiklerinde akşamüstüydü. Nif bugünkü ismiyle Kemalpaşa’dır. Kemalpaşa’ya varıldığında hâlâ yüreği İzmir’de olan Mustafa Kemal ve komuta kademesi İzmir’in ne durumda olduğu konusunda büyük bir merak içerisindeydiler. Mustafa Kemal, orada bulunanlara dönerek İzmir’e kaç kilometre kaldığını sordu. Nifliler İzmir’den 25-30 kilometre uzaklıkta olduklarını, Belkahve denilen yerden de İzmir’in göründüğünü söylediler. Onlar da hiç vakit kaybetmeden Belkahve dedikleri o tepeye gitmek için yola koyuldular.
9 Eylül 1922 günü Belkahveye vardıklarında yaşananları gazeteci Ruşen Eşref, anılarında şöyle anlatıyor:
"'Deniz!' diye bağırmışız. Hakikaten, oradan İzmir'in körfezi, Kadifekale ve diğer bazı yerler gayet iyi görünüyordu. Güneş bir kez daha batıyordu ve gurup oluşmuştu ki Türkiye'miz üzerinde sonsuza kadar kalacak olan bir manzarayı seyretmek mutluluğunu tattık. Kadifekale'ye Türk bayrağı çekiliyordu. Güneş yavaş yavaş alçalmış, İzmir Körfezi'nin yeşil sularında erimişti. Hiçbirimiz Belkahve'den ayrılamıyorduk.
Bu arada ağaçlıklar arasında bir araba sesi geldi. Tek katlı bir yol arabası İzmir yönünden gelmekte ve arabacı şarkı söylemekteydi. Nereden geldiğini sorduk. Gür bir sesle:
'İzmir'den.' dedi.
'İzmir'de ne var ne yok?' dedik.
'Askerimiz kordonda geziyor.' cevabını verdi.
'Doğru mu söylüyorsun?' diye sorduk.
'Nah, işte İzmir, gidin de bakın!' diye körfezi işaret etti ve yoluna koyuldu."
Mustafa Kemal ve silah arkadaşları o noktadan İzmir’i uzun uzun izliyorlar ve Kadifekale’ye Türk bayrağının çekilişini o noktadan görüyorlar. İlk hedefleri olan Akdeniz’i işgalden sonra görüyorlardı. O sevinç anlatılamaz ve yaşanamaz sanırım. “Bu şehre bir şey olacak diye çok korkmuştum.” diyerek İzmir’e olan sevgisini dillendiren Mustafa Kemal 15 günde bitmesini öngürdüğü savaşı 14 günde bitirerek bir ülkenin kurtuluşunu ve kuruluşunu şekerli Türk kahvesi içerek tatlandırıyor. İşte o gün orada yaşananları kısaca özetlemeye çalıştım.

Gözü İzmir’in üstünde
Belkahve’de, 1991 yılında, heykeltıraş Tankut Öktem, Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 metre boyunda üniformalı bir heykelini yaptı. Döneminin en yüksek heykeli olan bu eser Bornova’nın ve İzmir’in en önemli kent sembollerinden biri oldu. Heybetli Atatürk heykeli’nin yanı başındaki tesis uzun bir süre ticari amaçlarla kullanıldı. Ancak İl Özel İdaresinin bünyesinde bulunan tesis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın ısrarlı çabalarıyla Bornova Belediyesi’ne devredildi.
Bornova Belediyesi, güzel bir projeyle tesisi kurtuluş mücadelesinin anılarının yaşatılacağı bir anı evine dönüştürdü. Bugün yüzlerce ziyaretçinin, açıldığı 9 Eylül 2016’dan bu yana tarihi yeniden yaşadığı Belkahve Ata Anı Evi’nde, milli mücadele yıllarına ait mataralar, silahlar, kılıçlar, süngüler, İstiklal Madalyası, o dönemde kullanılan gramofon, daktilo, telefon, kahve fincanı gibi günlük eşyalar ve 1927 yılında basılmış olan Nutuk gibi pek çok değerli tarihi eser sergileniyor. İşgal ve kurtuluş yıllarını anlatan kısa film ise konuklarına benzersiz duygular yaşatıyor.
Hologram tekniğiyle 10. Yıl Nutku
Ata Anı Evi’nde kısa bir süre sonra yeni projeler de hayata geçirilecek. Bunlardan biri de hologram tekniğiyle Atatürk’ün üç boyutlu görüntüsünün ziyaretçilerle buluşması. Gerçeklik algısı yaratacak sistemle, Ulu Önder Atatürk’ün kendi sesinden Cumhuriyet’in kuruluşunun 10. Yılında yaptığı Nutuk konuşması ziyaretçilere dinletilecek.
Yine 3D teknolojisiyle ziyaretçiler cep telefonlarıyla Atatürk yanlarındaymış gibi Hatıra Fotoğrafı çektirebilecek. Sanal gerçeklik dürbün projesiyle de Ata Anı Evi önüne konacak dürbünle ziyaretçiler 8 Eylül 1922’deki manzaraya şahitlik edebilecek.

Pazartesi günü hariç haftanın diğer günlerinde 09:30/16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Gruplar ve turlar ziyaret için önceden randevu almaları gerekmektedir.
İletişim : 0(232)9992929 / 0(531)7713764
Adres : Kavaklıdere Mahallesi Belkahve Mevki No: 417 Bornova /İZMİR
Elektronik Posta : [email protected]
Facebook : /AtaAnıEvi – @BornovaAtaEvi

Adres: Belkahve Mevkii Kavaklıdere Mahallesi Ankara Caddesi No :417, 35040 Bornova, İzmir
Telefon: 05317713764


Çalışma Saatleri

Pazartesi: 09:30 - 12:30


ilgili aramalar: belkahve ata evi, belkahve atatürk evi, bornova anı evi
Ata Anı Evi'nin yakınındaki benzeri yerler
Ege Üniversitesi (İzmir Metro) Ege Üniversitesi (İzmir Metro) 8 km Ege üniversitesi içinde öğrencilerin ulaşımını kolaylaştıran kullanışlı metro istasyo...
Yorumlar
Bornova ya sallanırken heykel sizi karsiliyor. İzmir'in kurtuluşu ve işgali sirasinda Atatürk'ün kurmaylari ile toplandığı ve istisarede bulunduğu yer. Şimdi restore edilmis. O döneme ait ve Atatürk'ün kendisine ait eserler var. Giriş ücretsiz. Ve çok ilgili çalışanlar var. Çekinmeden danışıp öğrenebilirsiniz.Ziyaret zamanıHafta sonuBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
İlk girdiginizde İzmir'in işgalini anlatan 10 dklık kısa bir film izliyorsunuz. Sonra o büyü ile evi geziyorsunuz. Hem hüzün hem de gurur verici pek çok detay var. Aynı zamanda gizli bazı alanlar var. Çok iyi düşünülmüş. Çıkışa doğru Atam'in gerçek ölçülerine göre birebir uygun yapılmış heykeli var. Onunla kahve köşesinde bir foto cekiliyorsunuz. Ve gününüz güzelleşiyor : Bornova belediyesine teşekkürler...
Kemalpaşa İzmir istikametinde, yolun sağında güzel bir mekan.. Atatürk'ün İzmir'e ait anıları, kurmayları ile İzmir işgalini sonlandıracak planların yapıldığı mekan ve bazı eşyalar sergilenmektedir.. Bu hususta orijinal kitaplarda mevcut.. Güzel bir Atatürk heykeli ve nostaljik bir yapı içinizi ısıtacak.. Otopark sorunu yok.. Giriş ücretsiz.. Hatıra defterine yazmayı unutmayın.. Emeği geçenlere teşekkürler..
Sanırım şu birkaç resim duygularımı çok net anlatıyor
Belkahve Ata Anı Evi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yakın silah arkadaşlarının 9 Eylül 1922 Kurtuluş Günü İzmir’i ilk kez gördükleri ve kahve içtikleri yerdir. 16,5 metrelik dev Atatürk Heykeli, 9 Eylül Kurtuluş günü ve Kurtuluş Savaşı’na ait eşyalar ve sadece Atatürk’le ilgili kitaplardan oluşan özel kütüphanesiyle Bornova Belediyesi tarafından düzenlenerek 9 Eylül 2016 günü ziyarete açılan Belkahve Ata Anı Evi her gün artan ziyaretçi sayısıyla yoğun ilgi çekiyor.
Harika bir yer kendinizi Atamızın yanında gibi hissediyo Mübadele günlerini yaşıyorsunuz.Ziyaret zamanıHafta sonuBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Ailecek gidilmesi gereken bir yer burası.Özellikle de bir İzmirli olarak kesinlikle gelinmeli. Çok güzel bir yer tarihi tekrar yaşamak gibi eski eşyalar, mermiler silahlar bir sürü tarihi eşya mevcut. Arda beyin mükemmel anlatımı ile çok keyifli zaman geçiriyorsunuz sanki savaş esnasında ordu ile birlikte yürür gibi . Hazırlanan videolar ve anlatımlar ile sanki o günleri yaşamış gibi hissediyorsunuz şahsen benim gözlerim doldu . Bu arada belediyeye ait olduğu için tamamen ücretsiz bence böyle bir yerde gezme fırsatını kaçırmayın. Gayet bakımlı ve temiz covid-19 un hayatimizi kısıtlandığı bu günlerde hijyen ve önlemlerini almış bir yer. Her güzel yerin bir eksiği olur tabiki kafeteryası yok yani çay kahve su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir yer yok keşke olsa . Büyük komutanımız Atamız Mustafa Kemal Atatürk'ün burada kahve içtiğini anlattı Arda bey bence her gidende içmeli diye düşündüm. Not:Arda bey kahve için teşekkür ederim ;
Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i düşman işgalinden kurtarışından hemen önce İzmir’i seyrettiği nokta… Prof.Dr. Tankut ÖKTEM tarafından 1991 yılında yapılan 16 metre boyundaki ‘Atatürk Anıtı’ bu alanın tarihi önemini vurguluyor. Bornova Belediyesi tarafından yapılan ‘Ata Anıt Evi’ ise Kurtuluş Mücadelemizi anlatan özel bir mekân. Bu alanda Türk Süvari Birliklerinin İzmir’e girişinde dikilen Kuva-i Milliye dönemi Türk Bayrağı ve savaş malzemeleri sergilenmektedir. Ayrıca İstiklal Mücadelesi ve Atatürk ile ilgili kitaplar da burada sergileniyor. ‘Ata Anı Evi’nde yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün kahve içerken canlandırıldığı heykelle aynı masada oturup Atamla kahve içiyormuş gibi hissetmek ise anlatılamaz bir duygu. İzmirliyim diyen, Milli Mücadele ruhunu yaşamak isteyen ve çocuklarına memleketimiz düşmanlardan nasıl kurtuldu göstermek isteyen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir mekan.
Heykel çevre düzenlemesi güzel diğer sosyal donatılar İZMİR için bir kayıp ve de ayıp.Ziyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
9 Eylül sabahı bisikletlerimizle Belkahve'ye Ata Anı Evi'ne geldik. 10 kişilik bir ekip olarak. 22 Ağustos'ta Ankara'dan yola çıkmış bisikletle gelen arkadaşlarla burada buluştuk. Atamızı ve şehitlerimizi anma, İzmir'in kurtuluşunu kutlama töreni yaptıktan sonra hep birlikte Cumhuriyet meydanına pedalladık.
Bu İçeriğe Yorum Yap