facebooktwitterpinterest

Anavarza Castle adresi, iletişim bilgileri

Hikayemiz

Anvarza Castle is an ancient castle in Adana Province, Turkey.GeographyThe castle lies to the east of Dilekkaya village of Kozan district at. Visitors follow Turkish state highway and the highway to north for and turn to east for. Although the vicinity of the castle is Çukurova plains (Cilicia of the antiquity) which is almost flat, there is a hill with steep slopes of about high with respect to plains. The castle was built on the hill. The hill is accessible via a path from the south.HistoryThe castle had been built to control the ancient city with the same name. The remains of the city (which is on the plains) lies between the village and the castle. The bird's flight distance between the remains and the castle is about. During the history the castle had switched hands and partially ruined several times (Roman Empire, Byzantine Empire, Abbasid Caliphate, Crusaders, Armenian Kingdom of Cilicia, Mamluks of Egypt etc.). Although the city was evacuated in 1274 following an earthquake the castle was used by Mamluks.BuildingThe height of the rampart is about. The length of the rampart from north to south is about. There are 20 bastions. East to west dimension is much less than this length. The inner bailey is to the north of the castle. The military quarters and a 3-nave church which was built by Thoros II of the Rubenids are in the center of the castle. The castle can be visited free of charge.



"Anavarza Antik Kenti"
Adres: Adana



ilgili aramalar: adana tripadvisor, adana roma köprüsü, adanada tarihi yerler, adanada ne var, kozan kalesi nerede, adana kalaycılar, kozan da nereye gidilir
Yorumlar
Kale girişine varmak için bir müddet yürümek gerekiyor. Ana yoldan patika ile bir müddet gittikten sonra doğal oyma bir merdiven ile karşılaşıyorsunuz. Merdivenleri takip edince yol sizi kale girişine götürüyor. Spor ayakkabı giyilmesi uygun olur. Yol biraz zahmetli ve yorucu olucak. Ayrıca kalenin yerleşkesinin uzunluğu bir km den fazla. Kalenin aşağısında ören yerleri mevcut. Buraya ise köyün içinde bulunan büyük bir tarihi bir kapıdan giriliyor. Yoldan geçerken kapıyı görmek mümkün.
Köy ile antik kent iç içe geçmiş. Köy evlerinin bahçe duvarlarında antik kentin taşlarını görebilirsiniz.Ziyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Şehir merkezine yaklaşık 1 saat mesafede. Şu an çalışmalar var ANAVARZA YENİDEN DOĞUYOR başlıklı. 1 Şubat 2023 / Soğuk bir havada gittik sebep bu mu bilmiyorum hiçbir yetkili/ güvenlik yoktu. Köyün içinden geçerken birçok tarihi mimari parçanın evlerin bahçelerinde olduğunu gördük. Sıralanmış mimari parçalar arasında hayvan dışkıları vardı. Başında kimse durmadığı için heryere kalpler çizilmiş, isimler yazılmış. Bebekle kaleye çıkamadık ancak çıkılabiliyor. Kalede insanlar vadı.
Çalışmalar bittiğinde çok turist çekecek belli. Muazzam büyük bir alan. Efesten birkaç kat büyüklükte olduğu söyleniyor. Kazıların bitmesini heyecanla bekliyoruz.Ziyaret zamanıHafta içi
Anadolu'nun en güzel antik kentlerinden biri olabilir. Kazılar henüz yeni. Restorasyon ve kazılar devam ediyor ama görülmeye değerZiyaret zamanıHafta içiBekleme süresiBeklemek gerekmiyorRezervasyon önerilirHayır
Anavarza, Türkiye'nin Adana ilinde, Kozan sınırları içerisinde, Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde, tarihi Kilikya bölgesinde bulunan antik kent. Çevresi mesire yeri olarak kullanılır. Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza’nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer. Adana’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda, bugünkü Dilekkaya köyü sınırları içinde yer alan antik şehir, Sunbas Çayının Ceyhan ile birleştiği yerin 8 km kuzeyinde ada gibi yükselen bir tepe üzerinde inşa edildiği görülmekte Kentin Roma İmparatorluk Devri öncesi tarihi hakkında hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. MÖ 19. yılında İmparator Augustus tarafından ziyaret edilen kent "Anazarbus yanındaki Caesarea" diye anılmaya başlamıştır. Anazarbus veya Anabarzus adının esasen kente hakim olan ve Çukurova düzlüğünün en çarpıcı fiziki oluşumlarından biri olan 200 metre yüksekliğindeki kaya kütlesine ait olduğu ve belki Eski Farsça Na-barza "Yenilmez" adından tahrif edildiği düşünülebilir.[kaynak belirtilmeli] Anavarza Roma İmparatorluk Devrinin ilk iki yüzyılı boyunca büyük bir varlık göstermemiş, Kilikya başkenti Tarsus'un gölgesinde kalmıştır. Tarsus günümüze kadar yaşayabilmiştir ama bunun karşılığında tarihi anıtlarının büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Roma imparatorlarından Septimius Severus'un, Pescennius Niger ile yaptığı iktidar savaşı sırasında, Severus'un tarafını tutan kent, onun Niger'i 194 yılında İsos'ta yenerek imparatorluğun tek hakimi olmasından sonra ödüllendirilmiş, tarihinin en parlak dönemini yaşamaya başlamıştır. 204-205 yıllarında Kilikya, İsauria ve Likaonia eyaletlerinin metropolisi olmuştur. 260 yılında diğer Kilikya kentleri gibi Anavarza da Sasani Kralı Şapur tarafından fethedilmiştir. 4. yüzyılda İsaurialı Balbinos tarafından tahrip edilmiş olan Anavarza, İmparator II. Theodosius zamanında 408 yılında kurulan Cilicia secunda'nın ve eyaletin başkenti olmuştur. 525 yılındaki büyük depremden zarar gören kent, İmparator İustinianus tarafından onartılarak İustiniopolis adıyla onurlandırılmıştır. Ancak 561 yılında ikinci kez deprem felaketine ve bunu hemen izleyen büyük bir veba salgınına uğramıştır. İslam İmparatorluğunun zuhurundan sonra Arap ve Rum devletleri arasındaki sınır bölgesinde kalan kent sürekli akın ve savaşlarla tahrip edilmiş ve nüfusunun büyük bir bölümünü kaybetmiştir.
Yine bir harika Antik Kent ile karşınızdayım. Teratoryumu, merdivenleri, Anadoluda'ki nadir Anfitiyatro'su, manzarası, sur yapıları, sur içi yapıları falan derken kesinlikle görmeye değer bir yer. Adana'ya gittiğinizde mutlaka planlarınız arasında olsun. Başka söze gerek yok.
4000 dönüm üzerine kurulmuş, doğunun Efes'i olarak değerlendiediğim Unesco'nun geçici koruma listesinde olan antik kent. Ne yazık ki turizm bölgesi dışında kalması nedeniyle bölgede ki diğer kaleler gibi gerekli önem verilmemiş bir kent ve kale. Kale çok dik kayalardan oluşmuş büyük bir tepe üzerine kurulmuş bölgenin en büyüğüdür. Biz kaleye daha az eğimli bir bölgeden çıktık. Nekropolden geçtikten sonra kayaların arasından 45 dakikada kaleye varabildik. İnişi de antik merdivenlerden yaptık. Kaleden Çukurova manzarası mükemmeldi. Merdivenler depremlerden yer yer yok olmuş, inişte tehlike ve zorluk yaşadık. Spor ayakkabasız kesinlikle çıkmayın. Şehire gelince; kemerden itibaren 2700m. uzunluğundaki çift yolun 50 m. kadar bölümü kazılmış ve bırakılmış. Belgesellerde antik şehir kazılarında bulunan toplam çanak çömlek parçalarını burada bir m. de bulabilirsiniz. Burası nasıl ilgisiz kalmış anlaşılı gibi değil. Yabancı ülkelere gittiğinizde tarihi yerlerde broşürler tabelalar, açıklamalar, gezi güzergaları görürsünüz. Ne bir açıklama, ne bir tabela, ne de güzargah bulamıyorsunuz bu tarihi zengin ülkede. Antik şehri geziyoruz, hayal gücümüze kalmış yapılar, duvarlar. Bu ülkenin turizm bakanı var, otellere kaç turist gelecek diye bakar. Ne de olsa şahsının otelleri dolacak. İllerde turizm müdürlükleri var, sahi onlar ne iş yaparlar. Artık öğrenmeleri lazım deniz, kum, güneş devri bitiyor, bir çok ülkede daha güzel tesis ve imkanlar var. Ama bu ülkede ki kadar 12 000 yıl öncesine kadar uzanak bu kadar çok medeniyetlerden kalmış tarihi yerler, eserler yok. Louvre müzesindeki küçük bir çerçevedeki Mona Lisa tablosunu yakından görmeniz mümkün değil turist kalabalığından. Bir müzeye girmek için 2 saat bilet kuyruğunda beklersiniz yağmur altında. Bu kadar zengin kültür hazinelerinde bir tane dahi görevli bulunamaz mı? 2 tane tabela kotmakta mı bu kadar zor.
Anavarza Kalesini aşağıdan seyrettiğimiz Anavarza Ören Yeri bizi büyüledi. Antik çağ kalıntılarını görebilir, mezar ve sütunlara ait parçaları bu ören yerinde bulabilirsiniz. Anavarza Kalesini de bu noktadan uzaktan seyredebilirsiniz. Bize uzak geldiği için çok uç noktada olan kaleye çıkmadık. Ören yeri bize yeterince güzellik sundu diyebiliriz. Kaleye çıkışa dair bir tabela da yoktu zaten,sorarak öğrendik.
Kadirli'den hafta içi saat 3 gibi bisikletle gittim ilgi alaka sıfır. güvenlik kahvede kağıt oynuyor sağ olsun bakkal bilgi verdi ve beni gören köylüler evine davet edip anlattılar. Bir çiftçi amca bana ören yerini ve kiliseyi gezdirdi, bence güzel bir yer ve daha fazla bilinçli yatırım yapılması gerekiyor.
Bu İçeriğe Yorum Yap